Wat zijn de 3D printing trends voor 2019?

De 3D printing markt verkeert nog altijd in een staat van snelle groei. Op dagelijkse basis verschijnen er nieuwe technologische innovaties en dat werd maar weer eens bevestigd op de laatste editie van Formnext. In aanloop naar het nieuwe jaar is het daarom tijd om het kaf van het koren te scheiden: in dit extra lange artikel zetten we de belangrijkste 3D printing trends voor 2019 op een rijtje.

1. Steeds meer mensen kopen een 3D printer

De eerste belangrijke trend is de forse toename van het aantal mensen met een 3D printer. 3D printen geniet als techniek steeds meer bekendheid bij het grote publiek en hierdoor worden er steeds meer 3D printers verkocht. Bovendien blijkt 3D printen een verslavende hobby: bijna de helft van de eigenaren blijkt meer dan één 3D printer te bezitten.

De reden voor de aanschaf van meerdere 3D printers zijn de meer diverse toepassingsmogelijkheden ervan. Met name 3D metaalprinters worden steeds vaker verkocht en tonen een jaarlijks groeipercentage van maar liefst 80%. Ook overheidsinstanties omarmen deze variant van 3D printing en experimenteren met mogelijke toepassingen ervan.

De verwachting is dan ook dat 3D metaalprints in toenemende mate het stadsbeeld gaan bepalen; denk alleen maar de onlangs geplaatste fietsbrug in Amsterdam. Deze ontwikkeling zal mensen alleen maar verder aansporen om ook zelf een 3D printer in huis te halen. En waarom eigenlijk ook niet? Zelfs industriële 3D printers zijn tegenwoordig betaalbaar.

Natuurlijk zijn betaalbare industriële 3D printers voor de consument relatief klein van formaat. De kwaliteit die ze produceren, is echter indrukwekkend. De stevigheid en het detailniveau liggen zó hoog dat professionele printkwaliteit tegenwoordig in het bereik ligt van iedere consument. Niet voor niets zijn er steeds meer hobbyisten die hun 3D prints online verkopen en zo wat bijverdienen.

Lees meer:
Nieuwe innovaties op de Formnext-beurs: deel 1
Nieuwe innovaties op de Formnext-beurs: deel 2
3D printen met metaal enorm in opkomst
Wat zijn de voordelen van 3D metaalprinting?

2. Formaten 3D printers steeds extremer

Veel 3D printer fabrikanten proberen van oudsher een zo breed mogelijk publiek aan te spreken. Zij ontwikkelen machines van een medium formaat, zodat op het bouwplatform zowel kleine als relatief grote 3D prints gemaakt kunnen worden. Inmiddels begint deze trend te keren en maken meer fabrikanten van 3D printers een duidelijke keuze in formaat.

Steeds vaker zien we hierdoor enerzijds kleine desktop 3D printers voor de consument en anderzijds grote industriële machines voor de industrie. Natuurlijk bestaat er nog steeds een middenweg in de vorm van relatief kleine industriële machines voor de veeleisende consument of professionele ontwerper. Dit soort niches zullen altijd blijven bestaan.

Wel worden de formaten van 3D printers steeds extremer. Het toenemende aantal grote 3D printers is eenvoudig te verklaren in een tijd waarin 3D printen steeds vaker wordt toegepast voor de bouw. Een grotere 3D printer heeft immers een grotere spuitkop en print hierdoor dikkere lagen filament. Dat betekent dat de machine minder bewegingen nodig heeft voor het creëren van een object.

De grootste snelheidsbeperking in de meeste 3D printers ligt hem in de overgangsfase van de ene naar de andere laag. Dat terwijl het 3D printen van lagen op zichzelf vrij snel gaat. Een grotere X- en Y-as lost dit probleem grotendeels op en resulteert in aanzienlijk hogere printsnelheden. In 2019 gaan we daarom steeds grotere 3D printers zien in de bouw en andere industrieën.

Tegenover deze trend staat de opkomst van kleinere desktop 3D printers voor de consument. Steeds meer consumenten 3D printen voorwerpen voor thuisgebruik. Vaak zijn dat kleine decoratieve items met een hoog detailniveau, want de huidige generatie desktop 3D printers biedt eenzelfde kwaliteit als peperdure machines enkele jaren geleden.

Maar met dezelfde 3D printers kunnen gebruikers ook tal van andere 3D prints maken. Denk bijvoorbeeld aan gebruiksvoorwerpen zoals speelgoed, bestek of sieraden. Opvallend is ook de opkomst van voedselprinten doordat 3D printers met steeds meer materialen kunnen werken. 3D voedselprinten begint in 2019 dan ook langzaam een aparte en serieuze niche te worden.

Lees meer:
Industriële 3D printers krijgen steeds grotere formaten
Snelheid steeds belangrijker eis aan 3D printers
Desktop 3D printing erg populair bij consumenten
3D voedselprinten in 2019 sterk in opkomst

3. Er verschijnt steeds meer 3D printing software

Nog maar tien jaar geleden was 3D printen alleen voorbehouden aan industriële bedrijven of rasechte technerds. Inmiddels is daar verandering in gekomen en zijn 3D printers toegankelijk geworden voor een breed publiek. Een grote rol daarin speelt 3D printing software, die het printproces van A tot Z begeleidt en daarmee een stuk gebruiksvriendelijker maakt.

Software om 3D modellen te creëren was er natuurlijk al tijden. Denk alleen al aan de vele CAD-programma’s die de markt rijk is. Het maken van een 3D print uit een digitaal model vereist echter nog wel een flinke vertaalslag. En juist die vertaalslag is een stuk makkelijker geworden door de nieuwe generatie software. 3D printen is net als andere technologieën steeds vaker plug & play.

Ook belangrijk is de sterke opkomst van simulatiesoftware in de afgelopen jaren. De software simuleert het 3D printproces voordat je het daadwerkelijk start en legt hiermee eventuele fouten in de 3D print bloot. Dit scheelt ontwerpers niet alleen hoge kosten door mislukte 3D prints te voorkomen, maar bespaart bovenal veel tijd in het productieproces.

Ook als de 3D print eenmaal op het bouwplatform staat, is het printproces vaak nog niet afgerond. Nabewerking speelt bij veel 3D prints namelijk een belangrijke rol. Ook deze fase van het printproces maakt 3D software een stuk eenvoudiger. Niet alleen door het aantal nabewerkingsopties te vergroten, maar ook door minder nabewerking nodig te maken door efficiëntere printkeuzes.

Software die tot slot niet onbenoemd mag blijven is augmented reality software. Hoewel deze software technisch gezien geen 3D software is zoals die bij 3D printing wordt gebruikt, vertonen beide varianten wel de nodige overlap met elkaar. In 2019 verschijnen er dan ook meer toepassingen die de mogelijkheden van zowel 3D printen als augmented reality met elkaar integreren.

Lees meer:
Hoe kan ik digitale modellen ontwerpen met 3D software?
Hoe 3D print ik mijn CAD-modellen?
Welke software gebruik ik voor mijn 3D printer?
Augmented reality software vertoont raakvlakken met 3D software

4. Steeds meer mensen kunnen goed met een 3D printer overweg

Toen 3D printen voor de meeste mensen nog nieuw was, kochten veel consumenten hun eerste 3D printer. Ze wisten nog weinig van de technologie en maakten daarom alle beginnersfouten die ze maar konden maken. Tegenwoordig zien we dat beeld veranderen, want veel van deze mensen zijn inmiddels toe aan hun tweede, derde of zelfs vierde 3D printer.

Steeds meer mensen hebben ervaring met 3D printen en dat zorgt ervoor dat het algehele niveau stijgt. Ook is er online steeds meer gratis informatie te vinden over het onderwerp. Op YouTube staan tal van videohandleidingen en voor de populairste modellen 3D printers zijn zelfs stapsgewijze instructies te vinden.

Nog maar een jaar geleden zag bijna de helft van de 3D printer eigenaren zichzelf nog als een beginner. Onderzoek laat zien dat dit percentage tegenwoordig gedaald is naar slechts zo’n 15 procent. Het is illustratief voor de enorme evolutie die de 3D printing markt het afgelopen jaar heeft doorgemaakt.

Het toenemend aantal zelfverklaarde experts in de markt zorgt ook voor een veranderende behoefte. Daar waar eerst werd gevraagd om 3D printers met een zo hoog mogelijke gebruiksvriendelijkheid, klinkt nu de roep om machines met nieuwe toepassingsmogelijkheden en technieken.

Gebruikers willen duidelijk buiten hun comfort zone treden en naar hartenlust experimenteren. Voor fabrikanten is het zaak om hierop in te spelen met nieuwe 3D printers met verrassende mogelijkheden en functionaliteiten. De R&D-afdelingen draaien overuren en in 2019 zien we naar verwachting veel 3D printers met verrassende en innovatieve functies.

Lees meer:
Basiskennis over 3D printing
Steeds meer mensen weten hoe een 3D printer werkt
Steeds meer mensen bouwen hun 3D printer zelf
3D printers krijgen steeds meer toepassingsmogelijkheden

5. 3D metaalprinten in opkomst

We stipten het eerder in dit artikel al even aan: 3D metaalprinten is sterk in opkomst. Hoewel plastic filamentsoorten zoals ABS en PLA nog altijd het meest worden gebruikt, zijn metalen filamenten aan een steile opmars bezig. En dat is een hele prestatie als je beseft dat dit soort filamenten doorgaans een stuk duurder zijn dan plastic varianten.

De verklaring voor de toenemende populariteit van metaalfilamenten zijn de unieke eigenschappen ervan. Metalen 3D prints koppelen een grote stevigheid aan complexe ontwerpmogelijkheden met een hoog detailniveau. Ze maken objecten met geometrische vormen mogelijk waar ontwerpers nog maar enkele jaren geleden niet van durfden te dromen.

Daarbij komt dat 3D metaalprinten qua productieproces een stuk flexibeler en efficiënter is dan traditionele fabricagemethoden met metaal. Deze methoden bieden nauwelijks ruimte voor individualisatie van objecten of maken dit proces onnodig tijdrovend en duur. Bij 3D metaalprinten daarentegen is verregaande individualisatie van elk object geen enkel probleem.

De grote voordelen zorgen ervoor dat 3D metaalprinten door steeds meer sectoren wordt omarmd. Dat geldt in het bijzonder voor de automotive en lucht- en ruimtevaartindustrie. Zo produceren 3D metaalprinters tegenwoordig vliegtuigstoelen die tot wel 50 procent lichter zijn dan reguliere varianten.

Ook de ruimtevaart maakt logischerwijs graag gebruik van lichtgewicht metaalonderdelen. Objecten die onsjes minder wegen maken al een enorm verschil in brandstofbesparing bij een ruimtereis over honderden miljoenen kilometers. Ook kan een ruimtevaartuig hierdoor bijvoorbeeld maanden sneller arriveren.

Hoewel bovengenoemde toepassingen extreem zijn, biedt 3D metaalprinten ook veel mogelijkheden voor de doorsnee consument. 3D metaalprinters zijn relatief betaalbaar geworden en dat biedt mogelijkheden voor hobbyisten en (semi)professionele ontwerpers. Met name metalen siervoorwerpen en sieraden zijn in 2019 steeds vaker een 3D print.

Lees meer:
Hoe laat ik mijn FDM printer 3D metaalprinten?
Waarom produceren 3D metaalprinters zo snel?
Steeds meer vliegtuigonderdelen zijn 3D prints
Metaalprints ook gebruikt als kleding astronauten

6. Bioprinting en 3D printing in de medische sector

Niet alleen in de lucht- en ruimtevaart, maar ook in de medische sector laat 3D printen zijn sporen na. Artsen prijzen de verregaande mogelijkheden tot individualisatie, waardoor het mogelijk is om voor patiënten bijvoorbeeld prothesen op maat te produceren. En dat bovendien ter plekke – het printproces verloopt zo snel dat de patiënt gewoon kan blijven wachten.

En wat te denken van bioprinting? Dit vakgebied is de laatste jaren een enorme vlucht aan het nemen en zal in 2019 nog vaak in de wereldwijde media worden genoemd. Bioprinting draait om het 3D printen van menselijke cellen en weefsels en experts sluiten niet uit dat zelfs het 3D printen van een hart of nier in de toekomst tot de mogelijkheden behoort.

Ook in Europa schieten de bioprinting laboratoria als paddenstoelen uit de grond. De mogelijke toepassingen zijn eindeloos: van het vervangen van slecht functionerende organen tot het 3D printen van ontbrekende lichaamsdelen. Ook kan het 3D printen van menselijke cellen helpen bij het ontdekken van nieuwe medicijnen voor tot op heden onbestrijdbare ziektes.

Lees meer:
Wat is bioprinting precies?
Welke bioprinting laboratoria zijn er in Europa?
Hoe kan een 3D bioprinter menselijke huid of cellen printen?
Wat zijn de overige toepassingen van 3D printen in de medische sector?

7. Geïndividualiseerde massaproductie voor bedrijven

De grote individualisatiemogelijkheden van 3D printing trekken niet alleen de aandacht in de medische sector. Ook in het bedrijfsleven is er toenemende belangstelling voor het gebruik van 3D printers als aanvulling op of vervanging voor bestaande methoden van massaproductie. De consument verwacht deze individualisatie ook steeds vaker.

Natuurlijk bieden conventionele productiemethoden nog altijd veel voordelen op het gebied van productiesnelheid. De mogelijkheden op het gebied van individualisatie vallen echter zwaar tegen. Ook op het gebied van kostenefficiëntie steken 3D printers traditionele methoden naar de kroon. Ze verspillen namelijk minder materiaal en printen objecten met efficiëntere structuren.

Nu 3D printers steeds sneller worden, breekt er een tijdperk aan waarin fabrikanten simpelweg niet meer om 3D printing heen kunnen. In 2019 verwachten we dan ook nieuwe productlijnen met veel ruimte voor individualisatie, maar ook bestaande producten die plotsklaps worden voorzien van nieuwe mogelijkheden.

Uit het toenemend aantal 3D printers in fabriekshallen vloeit een andere trend voort: meer banen voor medewerkers in de 3D printing. Het gaat hierbij niet alleen om functies voor personeel dat de 3D printers aan moet sturen, maar vooral ook om managers die de 3D print processen aansturen. Door kunstmatige intelligentie hebben 3D printers namelijk steeds minder directe aansturing nodig.