Maak van je FDM 3D printer een metaal printer

Maak van je FDM 3D printer een metaal printer

3D printen met metaal is populairder dan ooit in diverse industriële sectoren. De prijs van de gemiddelde 3D printer voor metalen 3D prints is echter fors: sommige machines kosten maar liefst honderdduizenden euro’s. En hoewel de behoefte aan snelle én goedkope metaalprinters in het bedrijfsleven zienderogen toeneemt, lijkt dit toekomstbeeld vooralsnog ver weg.

Nieuwe filamenten maken metalen 3D prints mogelijk

Gelukkig komen er steeds meer betaalbare alternatieven voor partijen die goedkoop metalen 3D prints willen maken. Veelbelovend in dit opzicht is bijvoorbeeld het PLA filament van ColorFabb, waaraan tot wel 50% metaaldeeltjes zijn toegevoegd. Natuurlijk is dit materiaal niet net zo sterk en duurzaam als een filament dat volledig uit metaal bestaat.

Een nog betere optie is daarom het nieuwe filament van The Virtual Foundry, dat een standaard desktop 3D printer in staat stelt volledig metalen onderdelen te printen met behulp van de populaire FDM (Fused Deposition Modeling) techniek. Na een succesvolle Kickstarter-campagne biedt het Amerikaanse bedrijf het filament genaamd Filamet nu te koop aan op zijn website.

Sterkere 3D print door meer metaaldeeltjes

Volgens oprichter Bradley Woods vormt het vergroten van de betaalbaarheid van 3D printers al jaren een probleem voor veel fabrikanten. The Virtual Foundry kiest daarom voor een andere invalshoek en verbreedt met zijn nieuwe filament de functionaliteit van veel bestaande 3D printers. Zo wordt het maken van metalen 3D prints voor iedereen toegankelijk.

3D prints maken van metaal

3D prints maken van metaal: heel gemakkelijk en snel

Op het eerste gezicht lijkt Filamet sterk op andere met metaal versterkte PLA filamenten op de markt. Maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld het eerder genoemde filament van ColorFabb, bevat Filamet maar liefst 88% metaalpoeder. Dit maakt 3D prints van dit materiaal aanzienlijker sterker en resulteert in een kortere verwerkingstijd om een print een metalen afwerking te geven.

Metaal printen met bijna elke printer

In de nabewerkingsfase na het 3D printen kan de resterende hoeveelheid van 12% PLA bindmateriaal worden weggebrand, waardoor er een volledig metalen 3D print overblijft. De metaaldeeltjes worden in dat geval gesinterd in een speciale oven, zodat het plastic wegbrandt terwijl het metaalpoeder zich bindt en uiteindelijk stolt.

Het grote voordeel van Filamet is dat het materiaal gebruikt kan worden in vrijwel elke standaard desktop 3D printer. Op dit moment is het materiaal beschikbaar in 0,5kg spoelen (1,75 mm) in Koper PLA, Brons PLA en Brons ABS voor ongeveer 75 euro per spoel. In de toekomst wil The Virtual Foundry zijn filamenten uitbreiden met onder meer glasfilamenten en keramische filamenten.