Welke 3D printer moet ik kopen?

Welke 3D printer moet ik kopen?

3d printEen 3D printer is weliswaar een veelbelovend apparaat, maar kan helaas nog niet hetzelfde als de beroemde Replicator uit Star Trek. Hoewel er steeds meer zaken met een 3D printer geproduceerd kunnen worden, kennen de toepassingen van 3D printers nog altijd hun beperkingen. Voordat je nadenkt over een 3D printer kopen, is het dan ook verstandig om jezelf af te vragen wat je precies met de 3D printer gaat maken.

Het 3D printen van een verse slagroomtaart of een nieuwe iPad mag dan teveel gevraagd zijn, toch kan een 3D printer tegenwoordig een verscheidenheid aan 3D objecten printen. Ga je sieraden of speelgoed 3D printen? Kijk dan op 3D print websites als Thingiverse voor gratis 3D modellen voor jouw 3D printer. Met behulp van een 3D scanner en 3D software kun je desgewenst ook zelf ontwerpen voor je 3D printer maken.

3D printer kopen

Wanneer je eenmaal hebt besloten welke spullen je met een 3D printer wilt maken, weet je welk type 3D printer je nodig hebt. Wil je 3D printen met metaal, dan is de S1 3D printer van Aurora Labs een uitstekende keuze.

Geef jij de voorkeur aan 3D printen met kunststof? Dan zijn 3D printers die de materiaalsoorten Acrylonitrile Butadiene Styrene (ABS) en Polylactic Acid (PLA) gebruiken de beste optie. De Replicator 2 van MakerBot is een goed voorbeeld van een 3D printer die PLA gebruikt. De Cubify Cube is een 3D printer die 3D prints maakt in zowel ABS als PLA.

3D printer zelfbouw

3D printer zelfbouw is een uitstekende optie voor consumenten die een beperkt budget hebben, maar toch een goede 3D printer willen kopen. Door de 3D printer zelf te bouwen wordt er bespaard op assemblagekosten, waardoor een DIY 3D printer als bouwpakket over het algemeen een stuk goedkoper is dan een geassembleerde 3D printer.

Een 3D printer bouwen mag dan relatief goedkoop zijn, enige technische kennis en een flinke portie geduld zijn wel vereist. 3D printer zelfbouw kan een tijdrovend klusje zijn dat zich niet leent voor mensen met twee linkerhanden. Weet jij precies hoe een 3D printer in elkaar zit en heb jij affiniteit met techniek? Dan is een 3D printer bouwen waarschijnlijk een peulenschil voor jou.

3D printer prijs

Zo gevarieerd als de verschillende soorten 3D printers zijn, zo gevarieerd zijn ook de prijzen voor deze apparaten. Een zeer goedkope 3D printer is de MOD-t 3D printer, die al vanaf iets meer dan 200 euro te verkrijgen is. Een andere goedkope 3D printer is de Peachy 3D printer, die zelfs al voor minder dan 90 euro te bestellen is!

3D printer liefhebbers met een groter budget hebben meer mogelijkheden. Geavanceerde 3D printers zoals de Ultimaker 3D printer (1200 euro voor een 3D printer bouwpakket en 1700 euro voor een geassembleerde versie) en de Felix 3D printer 3.0 (1700 euro) komen dan binnen handbereik. Ga naar onze productpagina om te bekijken wat voor jou de beste 3D printer is.

Goedkope 3D printer kopen

3d-printerEen goedkope 3D printer kopen wordt in de afgelopen jaren steeds minder moeilijk. Naast de bekende merken verschijnen er namelijk regelmatig nieuwe, onbekende bedrijfjes aan het firmament. Deze verkopen werkelijk de goedkoopste printers, die kwalitatief niets onderdoen voor de exemplaren van gerenommeerde fabrikanten.

Natuurlijk is het wel belangrijk grondig vooronderzoek te doen voordat je overgaat tot aanschaf. Zo is het bijvoorbeeld niet verstandig een goedkope 3D printer te kopen in China, als nog geen enkele andere gebruikers een productreview heeft achtergelaten. Een machine die kwalitatief niet in orde is, zal over het algemeen slechte printresultaten opleveren in verband met een incorrecte kalibratie.

Wat is de beste 3D printer voor thuis?

Is de aanschafprijs voor jou niet het belangrijkste criterium en wil je simpelweg de beste 3D printer kopen? Dan heb je talloze opties om uit te kiezen. De optimale machine voor jou is afhankelijk van de toepassingen waarvoor je hem wilt gebruiken, alsmede je eigen specifieke wensen.

Ben je bijvoorbeeld op zoek naar de beste 3D printer voor thuis? Dan mag het apparaat niet te groot zijn, want het moet bij voorkeur wel op je bureau of keukentafel passen. Een goede kandidaat in deze categorie is de Formlabs Form 2. Dit is weliswaar niet de goedkoopste 3D printer, maar hij biedt wel een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

Als je op zoek bent naar een machine voor professionele toepassingen, kies je beter een wat groter exemplaar. De Ultimaker 3 is in dat opzicht een prima optie. Dit apparaat is niet eens veel groter dan de Form 2, maar wel een stuk veelzijdiger en print in vrijwel alle filamenten.