Desktop 3D printers

Desktop 3D printers

3D printen kent zijn oorsprong in de vorm van rapid prototyping, een techniek waarbij gigantische machines grote driedimensionale objecten maken. Hoezeer de technologie inmiddels is veranderd, blijkt wel uit alle desktop 3D printers die tegenwoordig op de markt zijn. Deze kleine en handzame apparaten zijn dankzij hun kleine formaat vrijwel overal mee naartoe te nemen en bieden desondanks professionele prestaties.

De opkomst van desktop 3D printers heeft ervoor gezorgd dat 3D printing tegenwoordig ook onder de doorsnee consument zeer populair is. Niet alleen passen de machines prima in de huiskamer, maar ook zijn ze voor een bescheiden prijsje al op de kop te tikken. Ook 3D printen kosten zoals stroomverbruik en het vervangen van onderdelen vallen absoluut niet meer hoog uit.

Desktop 3D printers: meer dan genoeg ruimte op je bureau

Desktop 3D printers: meer dan genoeg ruimte op je bureau

Beste DIY desktop 3D printers: Rostock Max

Vaak krijgen we bij Llowlab de vraag wat nu de beste DIY desktop 3D printers zijn. Een kandidaat die zeker tot deze groep behoort is de Rostock Max, een bouwpakket dat al voor minder dan 1000 euro te verkrijgen is. Natuurlijk zijn er DIY pakketten die nóg goedkoper zijn, maar deze bieden niet dezelfde geweldige prestaties.

De Rostock Max koppelt namelijk een hoge printsnelheid aan een uitmuntende kwaliteit van 3D prints, iets wat de machine voor gebruikers in verschillende sectoren vrijwel onmisbaar maakt. Snel een prototype aan een klant laten zien of last-minute nog een extra bestelling van je ontwerpen uitprinten? Met dit apparaat is het allemaal mogelijk.

Industriële kwaliteit voor consumentenprijs: MakerGear M2

Wie naar een nog hogere printprecisie streeft, komt normaal gesproken terecht in het industriële segment. De MakerGear M2 brengt hier echter verandering in, want deze biedt industriële printkwaliteit maar behoort dankzij zijn afmetingen en overige specificaties toch tot de groep van desktop 3D printers.

De hoge nauwkeurigheid van de 3D prints komt onder meer door de hoogwaardige kwaliteit van de componenten, die allemaal in de Verenigde Staten worden gefabriceerd. In principe kan elk merk 3D printer filament worden gebruikt, maar voor de beste resultaten is filament van MakerGear zelf aan te bevelen.

Beste desktop 3D printers voor thuis: BCN3D Sigma

Je weet inmiddels wat het beste DIY pakket is en welke machine de ultieme industriële printkwaliteit biedt, maar wat zijn nu allround de beste desktop 3D printers voor thuis? Natuurlijk zijn er meerdere goede kandidaten voor deze lijst, maar de BCN3D Sigma steekt er toch wel met kop en schouders bovenuit.

De machine behoort tot de zogenaamde FFF (Fused Filament Fabrication) desktop 3D printers en onderscheidt zich met het IDEX (Independent Dual Extruder) systeem, waardoor objecten met vrijwel elke denkbare geometrische vorm, materiaal en kleur kunnen worden uitgeprint. En dat alles bij jou thuis in de huiskamer!

Waarom zijn desktop 3D printers zo populair?

Hoewel er al decennialang grote machines zijn die gebruikmaken van rapid prototyping (ook wel bekend als additive manufacturing), zijn het met name desktop 3D printers die tegenwoordig de show stelen in de media. En het is waar: de innovaties binnen het vakgebied volgen elkaar inmiddels in hoog tempo op en dit is voor een groot deel te danken aan de sterke opkomst van desktopprinting.

Toch is het niet zozeer de technologie zelf, maar meer de huidige veelzijdigheid ervan die de toename in populariteit verklaart. Het creëren van driedimensionale objecten uit ‘het niets’ is immers al mogelijk sinds het ontstaan van rapid prototyping en additive manufacturing. Wat echter wél veranderd is, zijn de kleine printerformaten en de mogelijkheden daaromheen. Hierdoor kan elke consument tegenwoordig de meest uiteenlopende voorwerpen printen, gewoon thuis vanachter zijn bureau.

3D printer op bureau

Om de populariteit van desktop 3D printers te verklaren, zetten we de voordelen hieronder nog eens overzichtelijk voor je op een rijtje:

  • Een moderne consumentenprinter heeft een klein formaat en neemt hierdoor weinig ruimte in. Dat is niet alleen ideaal voor thuisgebruik, maar ook voor toepassing in relatief krappe werkomgevingen zoals kantoorruimtes. Van thuishobbyisten die speelgoed willen maken tot professionele architecten die snel op locatie schaalmodellen willen printen; vele doelgroepen hebben baat bij de kleine afmetingen van deze machines. Dankzij het handzame formaat zijn ze in veel gevallen ook nog eens vrij gemakkelijk mee te nemen.

Lees meer:
Stratasys Object 3D printer desktop past op elk bureau
Kleine UP Mini doet zijn naam eer aan
Cetus behoort tot minimalistische desktop 3D printers

  • De kwaliteit van de huidige generatie desktop 3D printers doet niet onder voor die van peperdure industriële alternatieven. Natuurlijk zijn er goedkope machines die niet in de buurt komen van deze kwaliteit, maar dat valt voor een prijs van enkele honderden euro’s ook niet te verwachten. Wie echter iets meer over heeft voor zijn printer, kan rekenen op prints van een verrassend hoog detailniveau. Niet voor niets worden veel van dit soort 3D objecten succesvol online verhandeld. De kwaliteit benadert die van conventionele massaproductietechnieken, maar dan gekoppeld aan een uniek design.

Lees meer:
Goede scan basisvoorwaarde voor kwalitatief goede print
Juiste filament noodzakelijk voor hoog detailniveau
Overzicht van de beste desktop 3D printers

  • De printsnelheid van moderne desktop 3D printers is uitstekend en stijgt nog ieder jaar. Uiteraard is dit wel mede afhankelijk van de gebruikte printtechniek en materiaalsoort. De hogere printsnelheid biedt met name voordelen op het gebied van productiviteit. Dankzij de hoge kwaliteit van de huidige machines, bieden steeds meer thuisgebruikers hun prints online te koop aan. Hoe sneller de gebruikte printer is, hoe meer objecten zij in een bepaald tijdsbestek kunnen produceren. Een snelle 3D printer betaalt zichzelf in deze gevallen ruimschoots terug.

Lees meer:
Titan 2 biedt snellere stereolithografie
Kortere nabewerking voor snellere 3D print
Steeds meer snelle desktop 3D printers verkrijgbaar in Europa

  • Nu is het zo dat veel desktop 3D printers zichzelf sowieso al terugverdienen, want naast de initiële aanschafprijs zijn ook de terugkerende kosten laag. Dankzij hun compacte formaat resulteren de apparaten in een niet al te hoog energieverbruik en ook de onderhoudskosten zijn dankzij de prima bouwkwaliteit relatief laag. Sommige machines, zoals bijvoorbeeld de befaamde RepRap, zijn zelfs in staat hun eigen onderdelen uit te printen. De voornaamste kosten die hierdoor overblijven, zijn die voor het gebruikte filament.

Lees meer:
Meer informatie over energie-, filament- en onderhoudskosten
Betaalbare 3D printer biedt vele mogelijkheden
Alles over onderdelen voor desktop 3D printers

  • De keuzes op het gebied van datzelfde filament worden steeds veelzijdiger, want vrijwel dagelijks worden er nieuwe materiaalsoorten uitgevonden. Dat geldt niet alleen voor de markt van desktop 3D printers, maar ook voor innovaties binnen de industriële en medische sector. Van orgaanweefsel voor chirurgische ingrepen tot betonfilamenten voor het 3D printen van complete huizen; voor nagenoeg elke denkbare toepassing is tegenwoordig wel een filament beschikbaar.

Lees meer:
Meer informatie over 3D printer filament
Nooit meer te weinig filament bij complexe prints
Zo bewaar je materialen voor je desktop 3D printers