Hoe werkt een 3D scanner?

Hoe werkt een 3D scanner?

Een 3D scanner is op unieke wijze in staat een driedimensionale omgeving in kaart te brengen en te vertalen naar een digitaal 3D model. Van elk punt dat in een bepaalde ruimte wordt vastgelegd, wordt de afstand tot de 3D scanner gemeten.

Dit wordt gedaan door middel van een laser-afstandsmeter in de 3D scanner, waarbij een dunne laserlijn op een fysiek object wordt geprojecteerd. De afstand tot het object wordt zowel in de hoogte, breedte als diepte gemeten en het tijdsverschil tussen het inschakelen van de laserlijn en het opvangen van de reflectie kan worden omgerekend naar de afstand. Om een driedimensionaal model te verkrijgen, dient het object minimaal vanaf vier zijden gescand te worden.

Polygoon model

Deze informatie wordt vervolgens gedigitaliseerd en resulteert in een driedimensionale puntenwolk (point cloud), waarbij elk punt tot stand is gekomen door een meting in de ruimte. Al deze punten worden vervolgens met elkaar verbonden via lijnen, wat resulteert in de driehoekige vormen waar we hier al eerder over spraken.

De meeste 3D scanners beschikken over een ingebouwde camera waarmee foto’s worden gemaakt van elke zijde van het object waarvan een 3D scan gemaakt wordt. Deze foto wordt vervolgens als een soort laag (texture) over de puntenwolk gelegd, waardoor het 3D model dezelfde kleur krijgt als het ingescande 3D object. Het eindresultaat is een polygoon model dat kan worden opgeslagen in een van de volgende veelgebruikte bestandsformaten: STL, VRML, PLY, OBJ of XYZ.  Het bestand kan vervolgens bewerkt worden in CAD software of direct uitgeprint worden met een 3D printer.