Zelfbouw

Zelfbouw

3D printen is een techniek met lage opstart-, productie- en ontwikkelkosten. Een 3D printer vereist echter wel een eenmalige investering: de aanschafkosten van de printer. De techniek is relatief nieuw en wordt nog niet door veel consumenten gebruikt. Hierdoor zijn de prijzen van 3D printers nog relatief hoog en is een 3D printer kopen niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig is er voor particuliere gebruikers een oplossing in de vorm van het zelf maken van een 3D printer. Een zelfbouwpakket van een 3D printer is beduidend goedkoper dan een kant-en-klare 3D printer. Om zelf een 3D printer te maken is wel enige affiniteit met techniek vereist. Maar voor handige mensen is 3D printer zelfbouw een goedkopere optie dan een 3D printer kopen.

3D printer zelfbouw

Er zijn verschillende 3D printer bouwpakketten in omloop. De meest verkochte bouwpakketten zijn afkomstig van de merken RepRap, CandyFab, Ultimaker en MakerBot (zie ook producten). Het goedkoopste merk is RepRap, dat vrij kleine 3D printers levert voor gebruik met het materiaal thermoplastic. Prijzen voor de printers van dit merk starten vanaf ongeveer 350 euro. Deze printers zijn zowel geschikt voor instappers als meer ervaren 3D print gebruikers. In dezelfde prijsklasse valt het merk CandyFab, dat net als RepRap bekend staat om kleine printers. In plaats van thermoplastic gebruiken deze printers suiker als basismateriaal.

In een hogere prijsklasse valt de Ultimaker, die gezien kan worden als de opvolger van de RepRap. Ook deze 3D printer maakt gebruik van thermoplastic als materiaalsoort. Prijzen starten vanaf pakweg 1900 euro. Het absolute topmerk onder de 3D printers is MakerBot, dat ook printers levert voor thermoplastic en bekendheid geniet vanwege de relatief makkelijke bouwtekeningen bij het bouwpakket. Prijzen starten vanaf 1680 euro.

3D printer bouwen

Bij de keuze voor een 3D printer kit moet er onder meer gekeken worden naar de materialen die geprint moeten worden en het beschikbare budget. Ook de eenvoud van het in elkaar zetten, de snelheid, precisie en grootte van de printer moeten in ogenschouw worden genomen. Op basis van deze elementen kan een afgewogen keuze gemaakt worden. En wie eenmaal een 3D printer in huis heeft en er regelmatig gebruik van maakt, zal er niet alleen veel plezier aan beleven, maar ook het nodige geld kunnen besparen. Wil jij een 3D printer kopen? Kijk dan bij onze producten voor een overzicht van de beschikbare 3D printer bouwpakketten.

3D printer zelf bouwen: hoe moeilijk is het?

Een 3D printer bouwen is zeker geen raketwetenschap, maar is desondanks niet voor iedereen weggelegd. Je zult op zijn minst enige affiniteit met techniek moeten hebben om zo’n kit zelf in elkaar te zetten.

Op internet zijn talloze handleidingen te vinden voor verschillende typen printers. In dat opzicht is het slim om te kiezen voor een relatief bekend merk, zodat je zeker weet dat je voldoende hulp en instructies kunt vinden.

Een ander voordeel van bekende merken is dat ze over het algemeen relatief goedkoop zijn. Dit is vaak een van de redenen achter hun grote populariteit. Een goedkope 3D printer kit kopen biedt dan ook uiteenlopende voordelen.

Goedkoop 3D printen met goedkope 3D printer

Een goedkope printer kit kopen zegt weliswaar iets over de hoogte van het aanschafbedrag, maar weinig over de terugkerende kosten. Want daar waar de ene machine nauwelijks onderhoud vergt en goedkoop filament gebruikt, brengt de ander maandelijks hoge kosten met zich mee.

Het is daarom belangrijk om bij het kopen van een 3D printer kit niet over één nacht ijs te gaan. Kijk niet alleen naar de specificaties van de machine zelf, maar ook naar de kosten van het filament. Gebruikt de printer bijvoorbeeld ABS, PLA of een duurdere materiaalsoort?

Met name printers van RepRap zijn zeer populair als kit. Dat komt niet alleen door de relatief lage prijs, maar ook door het feit dat ze zo goed als zelfrepliceerbaar zijn. Dit betekent dat het apparaat zijn eigen onderdelen in veel gevallen kan uitprinten. Dit bespaart veel kosten op het gebied van reparatie en onderhoud!