3D printer kosten

Wil jij graag een 3D printer kopen, maar ben je bang voor hoge kosten? Wees gerust: 3D printer kosten hoeven helemaal niet hoog uit te vallen. In dit artikel laat Llowlab jou zien hoe je fors kunt besparen op de kosten van een 3D printer.

Hoe hoog zijn 3D printer kosten?

De kosten voor een 3D printer zijn te verdelen in 4 categorieën: de aanschafkosten, de stroomkosten, de materiaalkosten en de onderhoudskosten. Om een afgewogen beeld te schetsen van het totale kostenplaatje, zullen wij elke kostenpost uitgebreid bespreken.

Aanschafkosten 3D printer

Een 3D printer hoeft tegenwoordig echt niet duur te zijn. De instapmodellen starten al vanaf ongeveer 350 euro. Wie bovendien nog eens extra geld wil besparen, kiest voor een 3D printer bouwpakket. Vergeleken met een conventionele papierprinter lijken de kosten voor een 3D printer misschien hoog, maar vergeet niet dat de mogelijkheden van een 3D printer véél uitgebreider zijn! Doordat vrijwel elk denkbaar object met 3D printen gemaakt kan worden, is het goed mogelijk om zelfs geld te verdienen met een 3D printer.

Om 3D printer kosten te kunnen berekenen, moet eerst de aanschafprijs worden bepaald. Er zijn vele soorten 3D printers, en de keuze voor een van deze modellen bepaalt de hoogte van de aanschafkosten. Bouwpakketten zijn over het algemeen goedkoper dan geassembleerde 3D printers. Heel veel technische kennis is niet vereist om zelf een 3D printer te bouwen, maar enige handigheid is een pré. Prijzen voor zelfbouwpakketten liggen ongeveer tussen de 350 en 1200 euro.

Goedkope 3D printer kopen

Als je geld wilt besparen kan het slim zijn om niet voor de nieuwste versie van een 3D printer te kiezen. De oudere versie zou namelijk al kunnen voldoen aan al jouw wensen, terwijl deze versie vaak goedkoper is. Vraag jezelf altijd af of je de printer alleen voor privédoeleinden wilt gebruiken, of ook in zakelijk opzicht. 3D printers die gericht zijn op de zakelijke markt zijn vaak duurder in aanschaf, maar leveren in potentie ook meer op.

De hogere kosten van zakelijke 3D printers komen onder meer doordat dit bijna altijd geassembleerde producten zijn. Bedrijven zijn vaak geneigd te kiezen voor de zekerheid van een kant-en-klaar product. De aanschafprijs van dergelijke 3D printers ligt logischerwijs hoger dan die van zelfbouwpakketten. Prijzen voor een geassembleerde 3D printer liggen ongeveer tussen de 1000 en 2000 euro, hoewel Llowlab met de Printrbot (330 euro) en de DaVinci (600 euro) een aantal zeer voordelige alternatieven biedt.

Wanneer je een 3D printer voor zakelijk gebruik wilt inzetten, kom je al snel terecht bij exemplaren met een zeer hoge productiesnelheid en –capaciteit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de immens populaire Cubify Cube. De aanschafkosten voor een 3D printer in dit segment liggen ruwweg tussen de 2000 en 8000 euro.

Stroomkosten 3D printer

Een element dat vaak vergeten wordt in de kostenberekeningen voor 3D printers zijn de stroomkosten van het apparaat. Een 3D printer verbruikt relatief weinig stroom ten opzichte van andere productiemethoden, maar de uiteindelijke hoeveelheid stroom hangt af van de gebruikte 3D printer, het geprinte 3D object en de gebruikte materiaalsoort.

Uit onderzoek is gebleken dat een 3D printer bij gemiddeld gebruik relatief weinig energiekosten met zich meebrengt. Wanneer er pakweg 20 doorsnee huishoudelijke artikelen worden geprint tijdens een 25 uur durende printsessie, gebruikt de gemiddelde 3D printer ongeveer 2,6 kwH aan stroom. De onderzoekers berekenden dat op basis van deze gegevens de gemiddelde kostprijs per product op anderhalve euro uitkomt.

Dit is natuurlijk een zeer laag bedrag, zeker in ogenschouw nemende dat de aanschafprijs in de winkel voor deze producten vele malen hoger ligt. Zo berekenden de onderzoekers dat de aanschafkosten in de winkel op 42,25 euro per product zouden bedragen. Door enkele tientallen producten te printen, is de aanschafprijs van de gemiddelde 3D printer dus al snel terugverdiend! En daarna loopt het prijsvoordeel alleen maar verder op…

Materiaalkosten 3D printer

3D printers werken over het algemeen met kunststof. De kosten voor een 3D printer zijn mede afhankelijk van het type kunststof dat gebruikt wordt. Elk merk 3D printer gebruikt weer een andere materiaalsoort. Afhankelijk van jouw wensen kun je bepalen welke printer en materiaalsoort het meest geschikt zijn voor jouw persoonlijke doeleinden.

Op een website als 123inkt.nl worden de meest gebruikte 3D filamenten verkocht. Ruwweg kan gesteld worden dat je voor enkele tientjes aan filament behoorlijk wat kunt printen! In dit opzicht zijn de 3D printer kosten dus niet zo hoog. Maar natuurlijk blijft dit in grote mate afhankelijk van de vorm en grootte van de te printen 3D objecten.

Onderhoudskosten 3D printer

Onderhoudskosten zijn altijd een vervelende kostenpost voor elk apparaat. 3D printers vormen hier geen uitzondering op, hoewel 3D printers er niet om bekend staan dat ze vaker defecte onderdelen hebben dan conventionele printers. Zolang een defect onderdeel binnen de garantieperiode valt, wordt het uiteraard gratis vervangen. Wanneer er geen sprake is van garantie, zal het onderdeel uit eigen zak betaald moeten worden.

3D printers zijn complexe apparaten, waardoor de gemiddelde prijs voor onderdelen relatief hoog ligt. Afhankelijk van het defecte onderdeel liggen de kosten tussen de tientallen of zelfs honderden euro’s. Het voordeel van 3D printers is echter dat vrijwel elk denkbaar object geprint kan worden. Steeds vaker zien we dan ook dat 3D printers hun eigen onderdelen kunnen uitprinten. Het is dan natuurlijk wel handig dit te doen vóórdat het apparaat defect raakt! Op deze wijze ben je op alles voorbereid en kosten defecte onderdelen je nauwelijks geld.

Genoeg kennis over 3D printer kosten!

Op grond van deze informatie ben jij exact op de hoogte van alle mogelijke 3d printer kosten. Een 3D printer hoeft niet veel te kosten en verdient zichzelf al snel terug bij gemiddeld gebruik.  Meer weten? Bekijk de rest van onze website voor meer informatie over 3D printen.