Rapid Prototyping: het verschil met 3D printen

De termen 3D printen en rapid prototyping worden vaak willekeurig door elkaar heen gebruikt. Onterecht, want 3D printen is weliswaar een vorm van rapid prototyping, maar zeker niet hetzelfde. 3D printen is van oudsher ontstaan als uitbreiding van rapid prototyping.

Verschil in omvang en gebruiksgemak

Rapid prototyping bouwt een object in meerdere lagen op, net zoals 3D printing dat doet. De achterliggende techniek is in essentie dus hetzelfde. Daar waar een 3D printer echter vooral geschikt is voor kleinere objecten, wordt rapid prototyping vaak ingezet om grote objecten te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan onderdelen voor groot materieel zoals voertuigen of vliegtuigen.

Een 3D printer is in feite een kleinere variant op een rapid prototyping machine en is compacter, makkelijker te bedienen en beter geschikt voor thuisgebruik. Veel 3D printers zijn, in tegenstelling tot rapid prototyping machines, al binnen enkele tientallen minuten na installatie volledig operationeel. Dit alles maakt een 3D printer uitermate geschikt om snel kleine objecten te maken, zoals bijvoorbeeld sieraden of kleine onderdelen. Een 3D printer is hierdoor zowel interessant voor bedrijven als voor consumenten die thuis specifieke objecten willen maken.

Verschil in kosten en materialen

Doordat er bij 3D printen kleinere objecten gemaakt worden, zijn er veel minder materialen noodzakelijk dan bij rapid prototyping. Daarnaast zijn de reparatie- en onderhoudskosten van 3D printers over het algemeen zeer laag. Op dit moment zijn voor rapid prototyping echter nog meer materialen geschikt dan voor 3D printing. Door de snelle ontwikkelingen op het gebied van 3D printen is de verwachting dat dit in de toekomst snel zal veranderen. Door de vele voordelen van 3D printers is het voor zowel bedrijven als consumenten aan te bevelen om te kiezen voor een 3D printer in plaats van een rapid prototyping machine.