Nieuwe 3D printer revolutie in medische sector

Nieuwe 3D printer revolutie in medische sector

3D bioprinting is een vakgebied waarin de ontwikkelingen zich in hoog tempo voltrekken. Het is nog ingewikkelder dan standaard varianten van 3D printing en is momenteel sterk in opmars. Een goed voorbeeld hiervan is de recente lancering van de INKREDIBLE 3D bioprinter. Deze verrassend goedkope 3D printer heeft zeer lage 3D printen kosten en biedt desondanks alles om kwalitatief hoogwaardige 3D prints te maken.

De INKREDIBLE 3D printer is nog slechts kort op de markt, maar is nu al een doorslaand succes binnen de bioprinting sector. De bioprinter kost zo’n 4600 euro en is daarmee de meest kosteneffectieve 3D printer in zijn klasse. De machine wordt standaard geleverd met twee printkoppen en alles wat de gebruiker nodig heeft om direct een begin te maken met bioprinting.

Veelbelovende 3D printer met uiteenlopende doeleinden

Hoewel de concurrerende prijs de INKREDIBLE voor een breed publiek toegankelijk maakt, bestaat de doelgroep momenteel vooral uit vooruitstrevende onderzoekers en andere early adopters. De makers van de 3D printer hopen dat zoveel mogelijk wetenschappers de machine gaan gebruiken. Dit moet niet alleen helpen om de behoefte aan donoren in de transplantatiemarkt te verminderen, maar moet ook het aantal dierenproeven in de farmaceutische en cosmetische industrie terugdringen.

Nieuwe 3D printer maakt bioprinting eenvoudiger

Nieuwe 3D printer maakt bioprinting eenvoudiger

Hetzelfde bedrijf dat verantwoordelijk is voor de INKREDIBLE 3D printer, ontwikkelde eerder al de bio-inkt CELLINK. Inmiddels is dit wereldwijd de meest gebruikte bio-inkt, onder meer dankzij zijn uitstekende biocompatibiliteit, printbaarheid en structuur. Uit een onderzoek van de technische universiteit Chalmers in Zweden blijkt dit te zorgen voor een levensvatbaarheid van cellen van maar liefst 98%.

Hoe werkt deze 3D printer?

Een van de aspecten waarmee de INKREDIBLE 3D printer zich onderscheidt, is met zijn speciale clean chamber technology. Dit is een functionaliteit die weliswaar niet standaard meegeleverd wordt bij het model van 4600 euro, maar wel als extra optie toegevoegd kan worden. Deze techniek zorgt ervoor dat de printkamer (waar het 3D printproces zich afspeelt) een vrijwel steriele omgeving is die aan de hoogste eisen van de farmaceutische industrie voldoet.

De 3D printer heeft een sterk gefilterde luchtcirculatie met een positieve druk in de printkamer. Hierdoor wordt contaminatie effectief voorkomen en is er in het printgedeelte niet tot nauwelijks sprake van stofdeeltjes. Dit betekent dat wetenschappers in praktisch elke ruimte kwalitatief hoogwaardige 3D prints kunnen maken.

INKREDIBLE 3D printer kopen een goed idee?

Inmiddels is het eerder genoemde CELLINK bezig met de ontwikkeling van nieuwe bio-inkten voor specifieke toepassingen zoals voor de huid en lever van patiënten. Ook breidt het bedrijf zijn bioprinting diensten momenteel uit om ook academische en zakelijke klanten met andere behoeften op het gebied van bioprinting aan te trekken.

Of de INKREDIBLE 3D printer kopen de ambitie is van de doorsnee consument, valt nog maar te bezien. Het apparaat is duurder dan het gemiddelde 3D printer bouwpakket en leent zich slechts voor een beperkt aantal toepassingen op het gebied van bioprinting. Maar dat het apparaat een ware revolutie teweegbrengt in de medische sector, daar twijfelen wij niet aan. Wordt ongetwijfeld vervolgd!