Zelf thuis 3D prints maken

Zelf thuis 3D prints maken

Wil jij 3D prints maken, maar word je afgeschrikt door de kosten voor 3D printers? Geen nood, want de kosten voor 3D printing vallen tegenwoordig heel erg mee. Wanneer je regelmatig 3D prints maakt, heb je de kosten voor de 3D printer zelfs al snel terugverdiend. Wil je desondanks geen 3D printer kopen, dan zijn er nog genoeg andere opties om 3D prints te maken.

Wil jij 3D prints maken? Je hebt geen 3D printer nodig!

Wanneer je vrijwel nooit de behoefte hebt om 3D prints te maken, is een 3D printer misschien niets voor jou. In feite heb je ook helemaal geen 3D printer nodig om 3D prints te kunnen maken. Je kunt eerst experimenteren met de volgende opties voordat je overgaat tot de aanschaf van een 3D printer:

3D prints bestellen

Er zijn 3D printing services in Nederland die op bestelling 3D prints maken. Op websites zoals Shapeways kun je kiezen uit een enorm aanbod aan 3D modellen of simpelweg zelf jouw gewenste 3D model uploaden. Vervolgens maakt dit bedrijf 3D prints van jouw model en sturen ze jou het 3D object per post toe.

Dit is een handige en kostenbesparende methode voor mensen die incidenteel 3D prints willen maken, maar de aanschafkosten voor een 3D printer te hoog vinden. Het is bovendien een laagdrempelige manier om te experimenteren met 3D printing.

3D prints laten maken

Een andere populaire methode is 3D prints laten maken door andere personen met een 3D printer. Natuurlijk moet je dan wel iemand kennen die een 3D printer en de benodigde 3D printing materialen bezit. De Nederlandse start-up 3D Hubs heeft hier iets op gevonden. Dit bedrijf biedt klanten op haar website een overzicht van alle 3D printing services in de buurt.

Tot het uitgebreide mondiale netwerk van meer dan 1200 3D printservices behoren niet alleen professionele 3D printing services in Nederland, maar ook particulieren die met hun 3D printer 3D prints willen maken als bijverdienste. Het voordeel hiervan is dat je op deze wijze vaak veel sneller 3D prints kunt laten maken dan bij een groot 3D printing bedrijf. En met een beetje mazzel kun je de 3D print ophalen bij jou om de hoek!

3D printer huren

Wil jij meerdere 3D prints maken en totale controle hebben over het eindresultaat? Dan is een 3D printer huren de beste optie. Op deze manier kun je zoveel 3D prints maken als je wilt en kun je naar hartenlust experimenteren met de mogelijkheden van 3D printing.

Een 3D printer huren hoeft niet duur te zijn. Voor het 12 uur lang huren van een 3D printer ben je gemiddeld ongeveer 40 euro kwijt, plus 25 euro startkosten, materiaalkosten en verzendkosten. Dit lijkt misschien niet goedkoop, maar als je veel 3D prints maakt, heb je dit bedrag zo terugverdiend!