3D prints

Als je de afgelopen jaren het technieuws een beetje hebt gevolgd, heb je ongetwijfeld de nodige 3D prints voorbij zien komen. Deze driedimensionale objecten, volledig vervaardigd met behulp van een 3D printer, vervangen steeds vaker producten die tot stand zijn gekomen door middel van geïndustrialiseerde massaproductie.

Volgens trendwatchers hebben 3D prints dan ook de toekomst. Ze zijn goedkoop, toegespitst op het individu en relatief eenvoudig zelf te maken. Maar wat zijn 3D prints nu precies en wat heb je nodig om er zelf mee aan de slag te gaan? Op deze pagina vertellen wij je alles wat je moet weten over dit onderwerp, zodat je jouw eigen 3D modellen kunt omzetten in unieke objecten.

Wat zijn 3D prints?

Wat zijn 3D prints?

3D prints zijn voorwerpen die met behulp van een 3D printer tot stand zijn gekomen. Dit productieproces wordt ook wel omschreven als 3D printen en is een vorm van rapid prototyping of additive manufacturing. Dit betekent in de praktijk dat er vrijwel ‘uit het niets’ een driedimensionaal object wordt gecreëerd, door telkens een laagje materiaal toe te voegen.

Voor 3D prints wordt een speciaal 3D printer filament gebruikt, dat na verhitting door een printkop op het bouwplatform van de 3D printer wordt gedeponeerd. Filamenten zijn er in vele soorten en maten; van hout tot nylon en van ABS tot PLA. In sommige gevallen is een 3D print vervaardigd van meerdere van deze materialen tegelijkertijd. De printer moet dan wel over meerdere spuitkoppen beschikken.

Lees meer:
Alles over rapid prototyping en additive manufacturing
Wat is een 3D printer eigenlijk?
3D prints veranderen onze toekomst
3D prints gemaakt van meerdere filamenten

Designs voor 3D prints vinden

Zoals bij elk product, ligt er ook aan een 3D print een ontwerp ten grondslag. Dit design kan op meerdere manieren tot stand komen. De eerste manier is het tekenen van het gewenste 3D model in ontwerpsoftware zoals Autodesk of CadEZ. Deze digitale bouwtekening vormt vervolgens de blauwdruk waarmee de 3D printer aan de slag gaat.

Lees meer:
Software om 3D printers aan te sturen
Meer over 3D programma’s zoals Autodesk en CADez
Hoe werken 3D print designs?

De tweede manier is het maken van een 3D scan. Met behulp van een 3D scanner worden alle geometrische vormen van een object in kaart gebracht, waarna deze worden omgezet in een digitale bouwtekening. Op deze manier kunnen voorwerpen in de echte wereld als het ware gekopieerd worden door ze te scannen en er meerdere 3D prints van te maken.

Lees meer:
Wat is 3D scannen en hoe maak je een 3D scan?
Alles over 3D scanners
Makkelijk scannen met een handheld scanner

STL files voor 3D printing

De 3D models die je met behulp van een tekenprogramma maakt, worden doorgaans opgeslagen als een CAD-bestand. Een 3D printer weet zich hier geen raad mee, waardoor het bestand moet worden omgezet naar een formaat dat de machine herkent. De meeste printers werken met het zogenaamde STL-formaat, dat het CAD-model vertaald naar een polygoon model.

STL-files zijn de meest gevonden bestandsformaten voor 3D prints op internet en maken het proces van 3D printing een stuk gemakkelijker. Een printer herkent een 3D model als STL-bestand direct, waardoor jij de machine alleen nog maar met de juiste instellingen hoeft af te stellen. Download je de STL-files van internet, dan heb je dus nauwelijks werk van je 3D print.

Wat is een polygoon model?

Zelf thuis 3D prints maken

Wil jij 3D prints maken, maar word je afgeschrikt door de kosten voor 3D printers? Geen nood, want de kosten voor 3D printing vallen tegenwoordig heel erg mee. Wanneer je regelmatig 3D prints maakt, heb je de kosten voor de 3D printer zelfs al snel terugverdiend. Wil je desondanks geen 3D printer kopen, dan zijn er nog genoeg andere opties om 3D prints te maken.

Wil jij 3D prints maken? Je hebt geen 3D printer nodig!

Wanneer je vrijwel nooit de behoefte hebt om 3D prints te maken, is een 3D printer misschien niets voor jou. In feite heb je ook helemaal geen 3D printer nodig om 3D prints te kunnen maken. Je kunt eerst experimenteren met de volgende opties voordat je overgaat tot de aanschaf van een 3D printer:

3D prints bestellen

Er zijn 3D printing services in Nederland die op bestelling 3D prints maken. Op websites zoals Shapeways kun je kiezen uit een enorm aanbod aan 3D modellen of simpelweg zelf jouw gewenste 3D model uploaden. Vervolgens maakt dit bedrijf 3D prints van jouw model en sturen ze jou het 3D object per post toe.

Dit is een handige en kostenbesparende methode voor mensen die incidenteel 3D prints willen maken, maar de aanschafkosten voor een 3D printer te hoog vinden. Het is bovendien een laagdrempelige manier om te experimenteren met 3D printing.

3D prints bestellen

3D prints laten maken

Een andere populaire methode is 3D prints laten maken door andere personen met een 3D printer. Natuurlijk moet je dan wel iemand kennen die een 3D printer en de benodigde 3D printing materialen bezit. De Nederlandse start-up 3D Hubs heeft hier iets op gevonden. Dit bedrijf biedt klanten op haar website een overzicht van alle 3D printing services in de buurt.

Tot het uitgebreide mondiale netwerk van meer dan 1200 3D printservices behoren niet alleen professionele 3D printing services in Nederland, maar ook particulieren die met hun 3D printer 3D prints willen maken als bijverdienste. Het voordeel hiervan is dat je op deze wijze vaak veel sneller 3D prints kunt laten maken dan bij een groot 3D printing bedrijf. En met een beetje mazzel kun je de 3D print ophalen bij jou om de hoek!

3D printer huren

Wil jij meerdere 3D prints maken en totale controle hebben over het eindresultaat? Dan is een 3D printer huren de beste optie. Op deze manier kun je zoveel 3D prints maken als je wilt en kun je naar hartenlust experimenteren met de mogelijkheden van 3D printing.

Een 3D printer huren hoeft niet duur te zijn. Voor het 12 uur lang huren van een 3D printer ben je gemiddeld ongeveer 40 euro kwijt, plus 25 euro startkosten, materiaalkosten en verzendkosten. Dit lijkt misschien niet goedkoop, maar als je veel 3D prints maakt, heb je dit bedrag zo terugverdiend!