3D printer bouwen

Veel mensen willen een 3D printer kopen, maar worden afgeschrikt door de hoge aanschafprijs. Geen nood, want de oplossing ligt binnen handbereik. Een 3D printer bouwen is tegenwoordig vrij eenvoudig en bespaart honderden tot wel duizenden euro’s ten opzichte van een kant-en-klaar exemplaar. Llowlab geeft je alle informatie die je nodig hebt om de werking van de 3D printer te onderzoeken en je eigen 3D printer te bouwen.

Waarom een 3D printer bouwen?

3D printer zelfbouw biedt vele voordelen. Het is goedkoop, relatief eenvoudig en zorgt ervoor dat je jouw 3D printer precies op basis van jouw specifieke wensen kunt samenstellen.

Kosten 3D printer bouwen

Wie besluit zelf een 3D printer te bouwen, bespaart enorm op de aanschafkosten van zo’n apparaat. Een beetje 3D printer kost al snel honderden euro’s en een exemplaar met meer mogelijkheden kost daar een veelvoud van. Zelf een 3D printer maken is dan ook de beste optie voor mensen die geld willen besparen maar tóch de voordelen van een 3D printer willen ervaren. Bijkomend voordeel: het bouwproces is eigenlijk best leuk en zal je technische kennis opfrissen!

Dat je geld kunt besparen door zelf een 3D printer te bouwen is logisch, maar dat je daarna zelfs geld kunt verdienen met een zelfbouw 3D printer is veel mensen onbekend. Toch is het heel goed mogelijk. Zo blijkt uit onderzoek dat een gekochte geassembleerde 3D printer zichzelf al binnen een half jaar kan terugverdienen door huishoudelijke artikelen zelf te printen en niet in de winkel aan te schaffen.

Geld verdienen met een 3D printer

Als een gekochte 3D printer zichzelf al binnen 6 maanden terugverdient, zal een goedkopere zelf gebouwde 3D printer zichzelf alleen maar nog sneller terugverdienen! Onderzoekers hebben berekend dat het momenteel het ideale tijdstip is om zelf een 3D printer te bouwen. Verwacht wordt dat de markt voor 3D printen de komende jaren een groei zal doormaken van zo’n 30% per jaar. Ook stellen deze specialisten dat er veel geld valt te verdienen met de verkoop van producten gemaakt door een zelf gebouwde 3D printer.

Wie op dit moment dus een 3D printer bouwt, zit (voor weliswaar iets meer dan een dubbeltje) op de eerste rang! Zelfs wanneer je geen geprinte producten verkoopt, kun je veel profijt hebben van het bouwen van een 3D printer. De huishoudelijke artikelen die het vaakst gemaakt worden door mensen zijn sieraden, servies, behuizingen, telefoonhoesjes, keukenspullen, gereedschap, vazen en kleine onderdelen.

Gratis software voor zelfbouw 3D printer

Mede doordat de populariteit van 3D printers snel toeneemt, komen er steeds meer STL-bestanden gratis ter beschikking van de consument. Deze STL-bestanden vormen een kant-en-klaar ontwerp van het object dat jij zelf wilt maken. Hierdoor wordt het wel heel eenvoudig om in een handomdraai objecten uit te printen die je in het dagelijks leven nodig hebt. Bekende websites waar je gratis ontwerpen voor 3D printers kunt downloaden zijn 123D Content,  Thingiverse en 3D Warehouse.

Om de gratis 3D modellen van bovenstaande websites uit te kunnen printen, heb je speciale software nodig op je computer. Gelukkig is deze in de meeste gevallen ook geheel kosteloos. Een 3D printer bouwen zou je dus kunnen zien als een nuttige en waardevolle investering in je huishouden. De mogelijkheden van te printen objecten zijn zeer divers en nemen nog dagelijks toe.

Welke 3D printer zelfbouwpakketten?

Net zoals er steeds meer keuze komt op het gebied van geassembleerde 3D printers, komen er ook steeds meer zelfbouwpakketten op de markt. Elk bouwpakket heeft zijn eigen kenmerken, voordelen en nadelen en de beste keuze zal daarom per gebruiker verschillen.

Merken 3D printer bouwen

Mensen die zelf een 3D printer willen bouwen, zijn gelukkig niet afhankelijk van één merk. Er zijn diverse gerenommeerde merken die 3D printer bouwpakketten leveren en de markt is nog altijd gestaag groeiende. De goedkoopste zelfbouw 3D printers zijn beschikbaar voor zo’n 350 euro. Een veelgeroemd merk in dit prijssegment is RepRap, dat relatief kleine printers ontwerpt die met het materiaal thermoplastic werken.

RepRap ontwerpt onder meer opensource 3D printers waar talloze websites op internet gratis handleidingen en instructievideo’s aan gewijd hebben. Een bekend exemplaar is de RepRap Prusa Mendel, waarvan hier een gratis handleiding voor montage te vinden is. De tekst is nog niet in het Nederlands beschikbaar, maar lezers met een redelijke kennis van het Engels zullen goed met de instructies uit de voeten kunnen om zo hun eigen 3D printer te bouwen.

Duurdere bouwpakketten 3D printers

In de hogere prijsklassen vinden we onder meer printers van de Nederlandse producent Ultimaker. Dit merk heeft in de loop der tijd een uitstekende reputatie opgebouwd en maakt een goede 3D printer bouwen relatief gemakkelijk. Ook van dit merk zijn op internet veel video’s en uitgebreide handleidingen te vinden.

Zo vind je hier een video waarin een complete Ultimaker in slechts 6 uur tijd wordt gebouwd. Wanneer de Ultimaker eenmaal gereed is voor gebruik, moeten er nog enkele stappen worden ondernomen om daadwerkelijk zelf 3D prints te kunnen maken; namelijk het ontwerpen, converteren en printen van 3D modellen. Voor meer informatie hierover kun je deze handleiding lezen.

Klaar om een 3D printer te bouwen?

Na het lezen van dit artikel heb jij alle benodigde basisinformatie om zelf een 3D printer te maken. Een 3D printer bouwen kost weliswaar wat tijd en vergt een kleine investering, maar is de moeite zeker waard wanneer je geld wilt besparen of simpelweg op zoek bent naar een technisch hobbyproject.

Indien je meer informatie wilt over de techniek achter 3D printen of de beschikbare producten, kun je een kijkje nemen op de andere pagina’s op deze website. Wij wensen je veel succes met het bouwen van jouw eigen 3D printer!