3D scanner

3D scanner

Een 3D scanner is een apparaat dat een driedimensionaal object in kaart brengt en omzet naar een digitale bouwtekening. Het object wordt van meerdere kanten gescand om de afstand vanaf de scanner tot alle geometrische vormen te berekenen. De gemeten afstanden tot alle punten worden vervolgens omgezet in een digitale puntenwolk.

Wanneer tussen al deze punten lijnen worden getrokken, ontstaat er een digitaal 3D model. Wil je meer weten over de exacte werking van een 3D scanner? Lees dan ons artikel ‘Hoe werkt een 3D scanner?’. Op de huidige pagina richten we ons namelijk niet zozeer op de technische aspecten, maar vooral op de praktische kant van 3D scanners.

3D scanner

3D scanner

3D scanner kopen of huren?

Een 3D scanner kopen is een goed idee als je zelf regelmatig objecten in wilt scannen. Hier kun je uiteenlopende redenen voor hebben. Zo kan je bijvoorbeeld zelf een object inscannen om er later een 3D print van te maken, maar je kunt jouw digitale model ook aanbieden via een 3D printservice of online marktplaats.

Wanneer je zelden een 3D scan maakt, heeft het weinig zin om een 3D scanner aan te schaffen. In dat geval is het waarschijnlijk goedkoper om andermans digitale modellen aan te schaffen. Een goed alternatief is om eventueel een scanner te huren. In verschillende Nederlandse steden zitten printshops waar je dit tegen betaalbare tarieven kunt doen.

DIY 3D scanner maken met Kinect

Wanneer je te maken hebt met een beperkt budget, is er echter nóg een optie waar slechts weinig mensen vanaf weten. Met behulp van een Kinect is het namelijk mogelijk zelf een DIY 3D scanner te bouwen (DIY staat voor Do It Yourself). Kinect is een camera accessoire die standaard wordt geleverd bij de bekende spelcomputer XBOX 360, dus wie weet heb je deze al in huis.

Op de website van Instructables staat een handleiding waarin het bouwproces stap voor stap wordt uitgelegd. Ook lees je hier hoe je hoe je het resultaat van je scan, je 3D design, kunt verbeteren om een print van de hoogst mogelijke kwaliteit te realiseren. De bekende UP Mini is de printer die hierbij als voorbeeld wordt aangedragen.

3D scanner app voor android of iOS

Het feit dat je de Kinect camera kunt gebruiken om 3D scans te maken, verklapt al dat er op dit gebied meer mogelijkheden liggen. Tegenwoordig zijn er dan ook diverse 3D scanner apps waarmee je jouw mobiele telefoon om kunt toveren tot een heuse DIY 3D scanner. De camerafunctionaliteit van de smartphone wordt in dat geval gebruikt om de afstand tot het object te meten.

Een goed voorbeeld van een bekende 3D scanner app voor Android is 123D Catch. Een alternatief voor mensen met een iPhone is itSeez3D, dat inmiddels al veel goede recensies van gebruikers heeft ontvangen. Mensen met een Windows Phone kunnen tot slot terecht bij de app met de toepasselijke naam 3D scanner APK.

3D scanner apps voor Android