Supersnelle 3D printer voor metalen 3D prints

Supersnelle 3D printer voor metalen 3D prints

Er zijn weinig industrieën die zichzelf in de afgelopen jaren zo snel ontwikkeld hebben als 3D printen met metaal. Kort geleden liep deze techniek namelijk nog enigszins achter op andere vormen van 3D printing. De hoge 3D printen kosten, gecombineerd met de grootte van de benodigde 3D printers, maakte deze vorm van 3D printen alleen geschikt voor industriële toepassingen.

De laatste paar maanden stonden echter in het teken van een aantal belangrijke 3D print innovaties. Hierdoor zijn metaal 3D printers kleiner, goedkoper en toegankelijker geworden. Hierdoor begrijpen ook minder technisch onderlegde medewerkers snel hoe zo’n 3D printer werkt. Een opvallende 3D printer in deze categorie is een nieuwe printer van Toshiba Corporation. Deze maakt liefst 10 keer sneller 3D prints dan andere 3D printers in zijn klasse.

Revolutionaire 3D printer maakt supersnel 3D prints

Een prototype van deze revolutionaire 3D printer wordt van 2 tot 4 december 2015 tentoongesteld op Monozukuri Matching Japan 2015 in Tokyo. De machine maakt gebruik van een speciale ‘laser metal deposition’ 3D printen techniek en kan verschillende metalen verwerken waaronder ijzer, roestvrijstaal en uiteenlopende nikkellegeringen.

3D prints maken van metaal

3D prints maken van metaal: heel gemakkelijk en snel

De indrukwekkende snelheid van de 3D printer is te danken aan de diepgaande kennis van Toshiba’s engineers op het gebied van de zogenaamde ‘fluid simulation technology’. De 3D print experts ontwikkelden een speciale printkop die metaaldeeltjes met grotere precisie kan neerleggen.

Hierdoor kan een versie van de 3D printer die met een 800 watt laser is uitgerust, een productiesnelheid van maar liefst 100cc per uur behalen. Ook kan het apparaat grotere 3D prints tegen een lagere 3D printen prijs maken dan de huidige 3D printers in dit marktsegment.

3D printen landschap verandert in de nabije toekomst

Toshiba streeft ernaar om de 3D printer in 2017 op de markt te brengen. Het bedrijf is momenteel druk aan het sleutelen aan het prototype, om zo mogelijk nog grotere snelheden en precisie te behalen. Ook wordt het apparaat gereed gemaakt om in de toekomst vlot te communiceren met 3D printen software.

Deze nieuwe 3D printer betekent de eerste stappen van Toshiba in de voor het bedrijf nog relatief onbekende 3D printing markt. Wanneer de machine echter zijn grote belofte inlost en een revolutie teweegbrengt op het gebied van 3D printen met metaal, betekent dit een prachtig 3D print debuut voor de gigantische onderneming.

De mogelijke 3D printen toepassingen van de nieuwe 3D printer zijn zelfs zo groot, dat de ontwikkeling ervan gesubsidieerd wordt door het Japanse Ministerie van Economie, Handel en Industrie. Dit is een apparaat om in de gaten te houden, omdat het ook de toekomst van 3D printen in Nederland absoluut kan veranderen.

Eiffeltoren 3D print

Een kleine metalen Eiffeltoren 3D printen? In de nabije toekomst geen enkel probleem