3D design

3D design

3D design wordt met de snelle ontwikkeling van 3D printing steeds belangrijker. 3D printers bieden nu al de mogelijkheid om talloze verschillende objecten te printen en in de toekomst neemt dit aantal waarschijnlijk alleen maar toe. Het idee van Star Trek’s Replicator komt hiermee steeds dichterbij en design speelt hierin een fundamentele rol.

Dat is niet zo vreemd, want aan elk geprint driedimensionaal object ligt een digitaal model ten grondslag. 3D design is dan ook noodzakelijk om het gat tussen een idee en de praktijk te overbruggen. Alles wat je nodig hebt is een computer met de juiste 3D software om zelf nieuwe objecten te ontwerpen.

3D design

3D design

3D design online kopen en verkopen

Ben je een absolute beginner en heb je geen idee hoe dit soort tekenprogramma’s werken? Dan zijn er gelukkig talloze mensen die jou deze klus uit handen nemen. Op een website zoals Shapeways vind je bijvoorbeeld een internationale marktplaats waar je door andere mensen een design kunt laten maken. Ook in 3D laten printen is geen enkel probleem als je zelf niet over een printer beschikt.

Ben je echter wel enigszins thuis in 3D design en ontwerp je als hobbyist juist regelmatig je eigen driedimensionale modellen? Ook dan kun je veel hebben aan een platform zoals Shapeways. Je kunt namelijk een aardig inkomen verdienen door op aanvraag objecten te ontwerpen. Ook kun je op eigen iniatiatief designs maken en deze via de marktplaats verkopen.

3D design opleiding

Als je meer wilt leren over de ins en outs van 3D design, zijn er online legio waardevolle informatiebronnen te vinden. Alleen al op de blog van Llowlab vind je veel nieuws over de laatste ontwerpen en de beste designsoftware. Overweeg je echter om van dit vakgebied je beroep te maken?

Dan is een speciale 3D design opleiding bepaald geen overbodige luxe. College of MultiMedia (CMM) is een ervaren partij in Nederland die onder andere cursussen 3D printing en een opleiding tot 3D producer aanbiedt. Zo leer je niet alleen om complexe modellen te maken, maar ook om deze op professionele wijze uit te printen tot voorwerpen van hoge kwaliteit.

Designer software open source

Op het gebied van designer software zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden, waaronder enkele betaalde programma’s en een aantal gratis open source tools. Op onze pagina over 3D printer software lees je alles over de beste CAD programma’s voor zowel beginnende als gevorderde ontwerpers.

Met het vooruitzicht dat 3D printing in de toekomst onderdeel uit gaat maken van elk huishouden, is het helemaal niet zo’n gek idee om je alvast te verdiepen in de basisbeginselen van deze discipline. Na enig inlezen en experimenteren is het heel goed mogelijk om al binnen een korte tijd je eerste geslaagde 3D design te maken. Succes!