Augmented reality software

Augmented reality software

Augmented reality software is een applicatie die nodig is om virtuele content toe te voegen aan de realiteit zoals we die waarnemen. Zo’n programma kan bijvoorbeeld ontwikkeld worden voor gebruik op een computer, tablet, smartphone of speciale AR-brillen zoals de Microsoft Hololens. De mogelijkheden op dit gebied nemen tegenwoordig alleen maar toe.

De term augmented reality software kan doelen op twee verschillende soorten applicaties. Niet alle AR-apps worden namelijk ontwikkeld voor de eindgebruiker. Eigenlijk is dat vrij logisch, want er zijn immers ook programma’s nodig om deze apps te maken. Dit gebeurt doorgaans door developers die gespecialiseerd zijn binnen dit vakgebied.

augmented reality software

Zelf augmented reality software maken met ARToolKit, Metaio en Vuforia Unity

Ben jij ook developer en wil je zelf augmented reality software maken? Dan staan hiervoor verschillende programma’s tot je beschikking. Zeer bekend is bijvoorbeeld de ARToolKit, waarvoor je online menig gratis tutorial kunt vinden. Deze multi-platform en open source applicatie biedt je alle tools die je nodig hebt om volwaardige AR-programma’s te maken.

Erg bekend is ook Vuforia Unity, dat speciaal gericht is op het ontwikkelen van mobiele apps voor platforms als Android, iOS en Universal Windows Platform (UWP). Een andere grote speler binnen deze discipline was voorheen het Duitse bedrijf Metaio, dat in 2015 overgenomen werd door Apple voor een niet nader genoemd bedrag.

Gratis open source augmented reality software

De hierboven genoemde applicaties zijn voorbeelden van gratis open source augmented reality software. Er zijn echter ook tal van andere interessante AR-programma’s die weliswaar niet open source, maar wel gratis zijn voor gebruik. De verwachting luidt dat er in de toekomst alleen maar meer van dit soort programma’s zullen verschijnen.

Dit maakt het leven van ontwikkelaars bovendien een stuk eenvoudiger. Hoe meer applicaties er beschikbaar zijn als AR-toolkit, hoe makkelijker het is om de dagelijkse realiteit te verrijken met virtuele informatie. Niet voor niets kwam er al vorig jaar een spel als Pokémon Go uit en verschijnen er steeds meer AR-apps in het online aanbod.

Layar en Blippar: augmented reality software

Tot de bekendste augmented reality software behoort zonder twijfel Layar, dat al jaren geleden veel bekendheid verwierf als applicatie voor mobiele telefoons. De app is georiënteerd op de geografische locatie van de gebruiker en verschaft informatie over gebouwen en objecten die zich in de nabijheid bevinden.

Ook Blippar is augmented reality software die wereldwijd zeer veel bekendheid geniet. Door afbeeldingen, producten of objecten te ‘blippen’ met je telefoon, kun je als gebruiker genieten van een schat aan extra informatie en audiovisuele content. Experts voorspellen dat er de komende jaren nog veel meer programma’s zoals Layar en Blippar zullen uitkomen.