Innovaties op de Formnext beurs: deel 2

Enkele weken geleden schreven wij over 3 aangekondigde innovaties die op Formnext worden gepresenteerd. Deze beurs begint over een kleine 2 weken (op 13 november) en is dé verzamelplek voor iedereen die wereldwijd iets met 3D printing te maken heeft. In dit artikel gaan we nader in op dit interessante evenement en belichten we nog 2 andere innovaties.

Wat kun je verwachten op Formnext?

Formnext bestaat pas sinds enkele jaren, maar heeft sindsdien een indrukwekkende groei doorgemaakt. Het evenement staat bekend als dé additive manufacturing-beurs en trekt elk jaar opnieuw tienduizenden bezoekers. Voor 3D printing bedrijven is dit dan ook de ultieme kans om nieuwe innovaties te tonen aan een breed en geïnteresseerd publiek.

De beurs biedt ruimte aan iets meer dan 600 exposanten en verdeelt deze over een oppervlakte van ongeveer 36.000 vierkante meter in het beursgebouw in Frankfurt. Hoewel de ene stand groter is dan de andere, is er voor elke exposant voldoende ruimte om zijn producten live te demonstreren. Afgezien natuurlijk van industriële 3D printers met enorme afmetingen die bedoeld zijn voor in de bouw.

https://www.youtube.com/watch?v=6yd80QjU_CI

De groei van Formnext is weliswaar indrukwekkend, maar niet geheel verrassend te noemen. Het groeipatroon loopt namelijk synchroon met die van de additive manufacturing sector als geheel. Bedrijven die gebruik maken van 3D printing beperken zich allang niet meer alleen tot de industriële sector. Daarom zijn er nu ook consumentgeoriënteerde bedrijven met producten als desktop 3D printers en gebruiksvriendelijke designsoftware op de beursvloer te bewonderen.

Nieuw dit jaar is ook de zogenaamde multi­-trend op het gebied van 3D printing technologie. Van multilaser 3D printers tot multimaterial en multicolor 3D prints; de nieuwe generatie apparatuur kan alles tegelijk. Het resulteert in veelzijdiger 3D prints die bovendien sneller, efficiënter en met minder nabewerking tot stand komen. Om nog maar te zwijgen over de nieuwe generatie 3D software: die biedt gebruikers met een mobiele telefoon of computer een ongeëvenaard niveau van gebruiksgemak.

Kortom: Formnext is interessant voor werkelijk iedereen met belangstelling in 3D printen en andere rapid prototyping-technologieën. Met een locatie relatief dichtbij Nederland en een toegangsprijs van € 45 (voor een dagbezoek – een ticket voor het volledige vierdaagse event kost € 85) is dit een unieke kans om baanbrekende innovaties als 3D printing liefhebber met eigen ogen te aanschouwen.

Lees meer:
3 innovaties op Formnext waar wij onlangs over schreven
Hoe werkt additive manufacturing?
Hoe werkt een 3D printer?
Meer informatie over Formnext

https://www.youtube.com/watch?v=XcU24rEw2nU

Sigma Labs presenteert PrintRite 4.0 3D software suite

Er zijn zóveel innovaties te bewonderen op de Formnext beurs, dat één artikel tekort schiet om zelfs maar de belangrijkste ervan te bespreken. Daarom willen we ons vorige artikel over 3 innovaties graag aanvullen door een blik te werpen op 2 andere innovaties. Eén daarvan is de PrintRite 4.0 3D printer software die Sigma Labs over enkele weken in Frankfurt gaat demonstreren.

Wat maakt deze 3D software nu zo bijzonder? Allereerst verzekeren bepaalde onderdelen van het softwarepakket – PrintRite3D SENSORPAK 4.0 en PrintRite3D INSPECT 4.0 –kortere productietijden en een hogere efficiëntie tijdens het 3D printproces. Ze doen dat bovendien op een manier die tot op heden in de 3D printing software nog niet eerder is vertoond.

De nieuwe software van Sigma Labs sluit aan op een trend waarin er op softwarematig vlak net zoveel innovaties zijn als binnen de hardwaresector. In combinatie met de razendsnelle verbeteringen op het gebied van 3D printers leidt dit tot indrukwekkende resultaten. Sigma Labs demonstreert zijn nieuwe softwarepakket uitgebreid tijdens Formnext.

Lees meer:
Welke rol speelt software tijdens het 3D printen?
Welke 3D software pakketten zijn er zoal?
Hoe werkt speciale software voor 3D printers?
Is er ook software voor 3D scanners?

https://www.youtube.com/watch?v=RllAEyVxTQw

Automatische identificatie van mogelijke 3D prints

Los van software en 3D printing technologie wordt er ook op andere vlakken binnen het additive manufacturing proces veel vooruitgang geboekt. Onderdeel van dit proces is bijvoorbeeld de identificatie van bestaande onderdelen die zich lenen voor 3D printing. Hierna kan een 3D printer ze direct ter plekke fabriceren.

Doordat de mogelijkheden van 3D printen nog altijd dagelijks groeien, komen steeds meer onderdelen in uiteenlopende bedrijfsprocessen in aanmerking voor 3D printing. De Additive Manufacturing Part Identifier (AMPI) van EOS en 3YOURMIND scant deze onderdelen en geeft uitsluitsel over de geschiktheid ervan voor 3D printen.

Experts verwachten dat steeds meer bedrijven in de toekomst zullen investeren in dergelijke technologie. De toenemende gebruiksvriendelijkheid van systemen zoals AMPI maken ze zelfs bruikbaar voor werknemers met beperkte technische kennis. 3YOURMIND demonstreert zijn systeem tijdens Formnext op stand G70 in Hal 3.1.