Wat is een 3D printer?

Wat is een 3D printer?

Een 3D printer is een apparaat dat driedimensionale objecten print op basis van een digitale bouwtekening. De objecten worden laagsgewijs opgebouwd met behulp van een techniek die rapid prototyping wordt genoemd. Volgens experts zullen 3D printers in de toekomst in vrijwel elk huishouden worden gebruikt om alledaagse voorwerpen te printen.

In theorie kan namelijk van elk gewenst object een gedetailleerde 3D print worden gemaakt. Op dit moment is dat echter nog toekomstmuziek. Toch biedt een 3D printer zowel particulieren als bedrijven ook nu al talrijke mogelijkheden. Hieronder ontdek je wat een 3D printer precies is en hoe het printproces in de praktijk werkt.

Wat is een 3D printer

Wat is een 3D printer?

De werking van een 3D printer

Een 3D printer bestaat uit verschillende onderdelen, die tijdens het 3D printen samenwerken om tot het uiteindelijke printresultaat te komen. In dat opzicht is de machine goed vergelijkbaar met een conventionele printer zoals een inkjet printer of een laserprinter. Daar houden de gelijkenissen echter ook direct op.

De belangrijkste onderdelen van een 3D printer zijn de printkop, de motor en het printplatform. De printkop smelt het filament (het printmateriaal) en spuit dit vervolgens op het platform. Dit proces wordt ook wel extrusie genoemd.

De motor zorgt er ondertussen voor dat de printkop en het platform onafhankelijk van elkaar bewegen (zowel in de breedte, lengte als hoogte). Hierdoor wordt het geëxtrudeerde filament geleidelijk laagsgewijs op elkaar gestapeld, totdat er als vanzelf een driedimensionaal object ontstaat.

Wat is een 3D printer: aanvullende uitleg

Inmiddels begrijp je waarschijnlijk wat een 3D printer is, maar is het nog onduidelijk hoe je de machine een printopdracht geeft. Net als bij een gewone printer werkt dit via software op een computer. Met behulp van speciale software maak je voor je 3D object een digitaal bouwplan, ook wel bekend als een CAD-model.

Je kunt dit model zelf tekenen, maar je kunt bijvoorbeeld ook een bestaand voorwerp kopiëren door er een 3D scan van te maken met behulp van een 3D scanner. Exporteer het 3D model vervolgens naar een STL-bestand om de printer alle benodigde informatie door te geven over de geometrische vorm van het door jou gewenste voorwerp.

Meer informatie over 3D printers

Wil jij ook een 3D printer kopen maar twijfel je nog door de prijs en eventuele toekomstige kosten? Dan hebben we goed nieuws, want goedkope 3D printers zijn steeds makkelijker verkrijgbaar voor de consument met een beperkt budget. Zo kun jij op een laagdrempelige manier kennismaken met deze veelbelovende technologie.

Wil je meer informatie over de basisbeginselen van 3D printers? In onze artikelen ‘Wat is 3D printen’ en ‘Hoe werkt een 3D printer’ lees je er alles over.