Wat is een 3D printer?

Een 3D printer is een apparaat dat driedimensionale objecten print op basis van een digitale bouwtekening. De objecten worden laagsgewijs opgebouwd met behulp van een techniek die rapid prototyping wordt genoemd. Volgens experts zullen 3D printers in de toekomst in vrijwel elk huishouden worden gebruikt om alledaagse voorwerpen te printen.

In theorie kan namelijk van elk gewenst object een gedetailleerde 3D print worden gemaakt. Op dit moment is dat echter nog toekomstmuziek. Toch biedt een 3D printer zowel particulieren als bedrijven ook nu al talrijke mogelijkheden. Hieronder ontdek je wat een 3D printer precies is en hoe het printproces in de praktijk werkt.

Wat is een 3D printer
Wat is een 3D printer?

De werking van een 3D printer

Een 3D printer bestaat uit verschillende onderdelen, die tijdens het 3D printen samenwerken om tot het uiteindelijke printresultaat te komen. In dat opzicht is de machine goed vergelijkbaar met een conventionele printer zoals een inkjet printer of een laserprinter. Daar houden de gelijkenissen echter ook direct op.

De belangrijkste onderdelen van een 3D printer zijn de printkop, de motor en het printplatform. De printkop smelt het filament (het printmateriaal) en spuit dit vervolgens op het platform. Dit proces wordt ook wel extrusie genoemd.

De motor zorgt er ondertussen voor dat de printkop en het platform onafhankelijk van elkaar bewegen (zowel in de breedte, lengte als hoogte). Hierdoor wordt het geëxtrudeerde filament geleidelijk laagsgewijs op elkaar gestapeld, totdat er als vanzelf een driedimensionaal object ontstaat.

Wat is een 3D printer: aanvullende uitleg

Inmiddels begrijp je waarschijnlijk wat een 3D printer is, maar is het nog onduidelijk hoe je de machine een printopdracht geeft. Net als bij een gewone printer werkt dit via software op een computer. Met behulp van speciale software maak je voor je 3D object een digitaal bouwplan, ook wel bekend als een CAD-model.

Je kunt dit model zelf tekenen, maar je kunt bijvoorbeeld ook een bestaand voorwerp kopiëren door er een 3D scan van te maken met behulp van een 3D scanner. Exporteer het 3D model vervolgens naar een STL-bestand om de printer alle benodigde informatie door te geven over de geometrische vorm van het door jou gewenste voorwerp.

Wat kan een 3D printer maken?

3D-printers zijn nog steeds erg duur, maar de prijzen dalen gestaag. Zoals de naam al doet vermoeden, produceren 3D-printers three-dimensional (3D) objecten. Ze bouwen objecten op door dunne lagen materiaal (meestal plastic filament) achter elkaar te plaatsen. 3D-printers zijn ingewikkelde machines, maar het principe is eigenlijk heel eenvoudig. De meeste 3D-printers werken met Fused Deposition Modeling (FDM), waarbij het materiaal in lagen wordt aangebracht. De meeste machines hebben één of twee uitgangen waar het materiaal uitkomt. De beweging van de uitgangen (en daarmee het materiaal) wordt aangestuurd door een computer die het 3D-model heeft omgezet in een reeks bewegingen (in de technische term: G-codes).

De 3D-printer interpreteert deze G-codes en bouwt het object op. Het is belangrijk om te begrijpen dat 3D-printers niet zomaar alles kunnen maken. Het materiaal dat ze gebruiken is beperkt tot plastic filament en daarmee zijn ze ook beperkt in de vormen die ze kunnen maken. 3D-printers zijn echter wel heel flexibel in de grootte van de objecten die ze kunnen maken. De meeste machines kunnen objecten maken die ongeveer 20 cm in diameter en 20 cm in height zijn. Sommige machines kunnen grotere objecten maken, maar dan moet je wel rekening houden met het feit dat het materiaal duurder wordt.

Een 3D-printer is veelzijdig

Een 3D-printer is een machine die objecten kan printen in drie dimensies. Het principe van een 3D-printer is vergelijkbaar met dat van een normale printer: er wordt een laag materiaal aangebracht op een platform, en daarop wordt weer een nieuwe laag aangebracht, totdat het object klaar is. Ze zijn in staat om een breed scala aan materialen te printen, zoals plastic, metaal, keramiek, rubber, hout en nog veel meer. Deze printers worden steeds goedkoper en toegankelijker, en worden steeds vaker gebruikt in zowel de industrie als het onderwijs. 3D-printers kunnen worden gebruikt om allerlei verschillende objecten te maken, van eenvoudige vormen tot aan complexe mechanische onderdelen.

Dit maakt ze erg veelzijdig, en ze worden steeds vaker gebruikt voor het maken van prototypes en het produceren van kleine series. 3D-printers zijn een snelle en flexibele manier om objecten te maken, en de toepassingsmogelijkheden zijn eindeloos. In de toekomst zullen we steeds vaker zien dat 3D-printers worden ingezet in allerlei verschillende situaties.

Meer informatie over 3D printers

Wil jij ook een 3D printer kopen maar twijfel je nog door de prijs en eventuele toekomstige kosten? Dan hebben we goed nieuws, want goedkope 3D printers zijn steeds makkelijker verkrijgbaar voor de consument met een beperkt budget. Zo kun jij op een laagdrempelige manier kennismaken met deze veelbelovende technologie.

Wil je meer informatie over de basisbeginselen van 3D printers? In onze artikelen ‘Wat is 3D printen’ en ‘Hoe werkt een 3D printer’ lees je er alles over.