3D printer software

3D printer software

Voor het maken van een 3D print is 3D printer software nodig; een computerprogramma om 3D modellen te tekenen of om de printer aan te sturen. Het ontwerpen van digitale driedimensionale modellen gebeurt volledig digitaal en wordt ook wel 3D design genoemd.

3D printer software is in talloze varianten verkrijgbaar en elk programma heeft zo zijn eigen functionaliteiten en sterke punten. In dit artikel benoemen we de mogelijkheden van de populairste programma’s, zodat je zelf kunt bepalen welke applicatie het beste aansluit op jouw wensen en behoeften.

3D printer software noodzakelijk bij 3D printen

3D printer software noodzakelijk bij 3D printen

3D printer software zoals Cura, AutoCAD en voor RepRap

Een zeer bekend tekenprogramma is AutoCad, dat van oorsprong bedoeld is voor het maken van technische tekeningen. Ook de functionaliteit om 3D objecten te ontwerpen is echter aanwezig. AutoCAD is ontwikkeld door het gerenommeerde bedrijf Autodesk, dat ook verantwoordelijk is voor applicaties zoals Revit, Inventor en Fusion 360.

Wanneer je met een programma zoals AutoCAD een model hebt gemaakt, moet je het vervolgens nog zien uit te printen met een printer zoals een Ultimaker of RepRap. Download en installeer RepRap drivers op je computer om te kunnen printen en bereid je model met Cura voor op printen met een Ultimaker machine.

Open source en gratis software voor Windows

Vaak wordt ons gevraagd naar open source en gratis 3D printer software voor Windows. Het bekendste programma dat we kunnen aanraden is Blender, een open source applicatie die onder meer ontwikkeld is door de Nederlandse animatiestudio NeoGeo. In principe bevat Blender alles wat je nodig hebt om complexe driedimensionale modellen te ontwikkelen.

Een interessant alternatief is de 3D slicer software Slic3r, die een digitaal model omzet naar concrete printinstructies voor je printer. Het snijdt het model namelijk in horizontale lagen (zogenaamde slices), creëert gereedschapsbanen om deze op te vullen en berekent vervolgens de hoeveelheid filament die hiervoor nodig is.

3D printer ontwerpen downloaden

Met de bovenstaande gratis 3D printer software wordt het wel heel eenvoudig om zelf driedimensionale prints te maken. Online zijn namelijk talloze modellen gratis te downloaden, waarna je deze direct in de applicatie kunt laden en kunt starten met het printproces. Zelf ontwerpen is dus niet eens meer een vereiste.

3D printer ontwerpen downloaden doe je gratis op online platforms zoals Thingiverse, 123D Content, Treatstock en het Nederlandse Threeate. Het design op deze websites is vaak te downloaden in de vorm van een .STL bestand. Alle 3D printer software kan moeiteloos met dit bestandsformaat overweg.