3D printen metaal

3D printen metaal

3D printen met metaal maakt momenteel een stormachtige ontwikkeling door. Statistieken wijzen uit dat deze markt jaarlijks met zo’n 75% groeit en de verwachting is dat de trend zich alleen nog maar verder zal doorzetten. 3D printen met metaal zal revolutionaire ontwikkelingen in gang zetten binnen vakgebieden als de medische-, luchtvaart- en automotive sector.

Meer weten? Neem nu direct contact met ons op »

Ook in Nederland wordt 3D printen met metaal merkbaar populairder. Op dit moment kosten 3D printers met metaal als basismateriaal tienduizenden tot wel honderdduizenden euro’s. Ze worden dan ook vooral ingezet door grote bedrijven voor professionele doeleinden. De flinke aanschafprijs maakt de snelle stijging van de verkoopcijfers van 3D metaal printers nog interessanter. Bedrijven zien blijkbaar een groot potentieel in 3D printen en geloven dat er nu en in de toekomst veel geld valt te verdienen in deze markt.

3D printen metaal

Hoewel 3D printers van metaalproducten voor de gemiddelde consument nu nog te duur zijn, beloven nieuwe technologische ontwikkelingen hier spoedig verandering in te brengen. Door de ontwikkeling van nieuwe technieken en efficiëntere bouwprocessen van 3D metaalprinters wordt verwacht dat de kosten rap zullen dalen.

Selective Inhibition Sintering

Een huidige veelgebruikte techniek is de Selective Laser Sintering-techniek, waarbij losse metaalkorrels door een laser op hoge temperatuur aan elkaar worden geplakt (sintering) en vervolgens in een speciale oven worden versmolten tot een 3D object.

Naast de veel te hoge aanschafkosten van een 3D printer die werkt met metaal, maken de enorm hoge temperaturen tijdens het sinteringproces deze printers ongeschikt voor veilig consumentengebruik. Onderzoekers uit Zuid-Californië hebben het printproces daarom vanuit een andere invalshoek benaderd. Zij noemen deze innovatieve methode Selective Inhibition Sintering.

Het idee achter de nieuwe technologie is dat alle korrels metaal die de buitenkant van het 3D object vormen, middels een inkjettechniek worden bespoten met een anti-sintering vloeistof. Doordat de printer niet meer laagsgewijs de gehele inhoud van het object hoeft te laseren, verloopt het 3D printen een stuk sneller. Daarnaast is de gebruikte inkjettechniek een betaalbaar alternatief voor de dure laser die in de huidige metaalprinters zit.

In de toekomst kunnen 3D metaalprinters hierdoor al vanaf enkele duizenden euro’s op de markt komen. Voordat het in Nederland ook daadwerkelijk zover is, zijn we waarschijnlijk alweer een aantal jaren verder. Maar voor mensen die thuis in 3D met metaal willen printen, is het een zeer interessante ontwikkeling om in de gaten te houden.

Nieuwe 3D metaalprinter

Een ander veelbelovend concept waarmee 3D metaalprinters binnen het bereik van consumenten komen, komt uit de koker van een West-Australisch bedrijf dat begon als Kickstarter-project. Aurora Labs, zoals de start-up heet, heeft met de S1 een metaalprinter ontworpen die nu al minder dan 5000 euro kost. De printer heeft afmetingen van 150 x 150 x 250 mm en is in staat om voorwerpen te printen in roestvrijstaal en nikkelgebaseerde legeringen.

In tegenstelling tot de techniek die we hiervoor bespraken, werkt deze printer door metaalpoeder tot ongeveer 1600 graden te verwarmen. Hierna wordt het 3D object laagsgewijs opgebouwd. Dat de metaalprinter vele mogelijkheden biedt, wordt duidelijk uit de verwachtingen van de bedenkers.

Volgens het team onderzoekers is het in theorie mogelijk om voor minder dan 1000 euro aan materialen een heuse raketmotor te printen met een stuwkracht van maar liefst 4500 kilogram. Voor de doorsnee consument zullen kleinschaliger toepassingen als auto-onderdelen en gereedschap een stuk interessanter zijn. De S1 kan niet alleen meerdere metalen tegelijkertijd afdrukken, maar is ook in staat met andere materialen te printen, waaronder keramiek en diverse kunststoffen.

De toekomst van 3D printen met metaal

Hoewel nu nog bijna niet voor te stellen, laat de tijd waarin mensen zelf thuis metalen objecten uitprinten geen decennia meer op zich wachten. Al binnen enkele jaren komen de eerste 3D metaalprinters voor consumentengebruik op de markt. Bovendien zullen dergelijke printers in de loop der jaren alleen maar goedkoper, sneller en efficiënter worden. Uiteraard houdt Llowlab je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen rondom 3D printen met metaal!