Technieken

3d printen technieken

Elke 3D printtechniek kenmerkt zich doordat een object laagsgewijs wordt opgebouwd. De wijze waarop dit gebeurt is echter per techniek verschillend. Hieronder een overzicht van de meest gebruikte 3D print technieken.

Selective Laser Sintering (SLS)

SLS is een printtechniek waarbij objecten laag voor laag worden opgebouwd door het versmelten van poeder met behulp van een laser. De verschillende lagen poeder worden door middel van sintering (versmelting) hard gemaakt, waardoor de lagen zich met elkaar mengen en uiteindelijk samen een 3D object vormen. Het poeder dat niet versmolten wordt, fungeert als ondersteunend materiaal voor het model in opbouw en kan desgewenst opnieuw gebruikt worden. Tijdens de eindbewerking van het 3D object wordt dit losse poeder met behulp van lucht verwijderd.

ZCorp

ZCorp is een printtechniek die sterk overeenkomt met Selective Laser Sintering. Het belangrijkste verschil is dat de verschillende lagen poeder bij ZCorp niet versmolten worden, maar verlijmd worden met behulp van een bindmiddel. De techniek leent zich uitstekend voor het printen van gekleurde 3D objecten, maar de geproduceerde modellen zijn over het algemeen kwetsbaarder dan varianten die door middel van SLS zijn gefabriceerd.

Fused Deposition Modeling (FDM)

FDM is een printtechniek waarbij lange kunststof draden (filament) worden verwarmd en door een spuitkop laag voor laag op elkaar worden gelegd. Na elke uitgeschreven laag zakt het printbed van de 3D printer naar beneden en wordt er een nieuwe laag op de voorgaande gelegd totdat er uiteindelijk een 3D object ontstaat.

Veel zelfbouwpakketten en 3D printers voor thuisgebruik maken gebruik van FDM technologie maar hebben vaak slechts één spuitkop, terwijl professionele varianten meestal over meerdere spuitkoppen beschikken. Wanneer het 3D object gereed is, wordt het ondersteunende materiaal uitgewassen of afgebroken.

Stereolithografie (SLA)

Stereolithografie is een printtechniek waarbij laagsgewijs een UV gevoelig fotopolymeer (hars) wordt uitgehard met behulp van een UV laser. De zeer dunne laagjes hars worden stuk voor stuk verhard totdat het volledige 3D object is opgebouwd. Als ondersteunend materiaal worden dunne pilaren gebruikt die na afronding van een project kunnen worden weggegooid.

Inkjet

Inkjet is een printtechniek waarbij een 3D object met behulp van een bindmiddel getekend wordt in een laag poedergips. Na elke afgewerkte laag komt er een nieuwe laag poeder over de voorgaande. Doordat bij deze technologie gebruik wordt gemaakt van kleurencartridges, kunnen er eventueel kleuren worden toegevoegd aan de buitenste laag van een 3D object. Aangezien inkjet geen ondersteunend materiaal nodig heeft, is er weinig verspilling van materiaal en valt er na afloop hooguit wat overtollig gips te verwijderen.

Polyjet

Polyjet is een printtechniek waarbij laagsgewijs een UV-gevoelige hars op een printbed wordt gedruppeld en met behulp van een UV-lamp direct wordt uitgehard. Na elke laag beweegt het platform een laagdikte naar onderen om dit proces nog eens te herhalen totdat het volledige 3D object is opgebouwd. Polyjet maakt het mogelijk om twee verschillende materialen tegelijktijdig te printen. Eventueel ondersteunend materiaal is aanwezig in de vorm van kunststof en kan na afloop eenvoudig verwijderd worden.

Multi Jet Modeling (MJM)

Multi Jet Modeling is een printtechniek waarbij een object wordt opgebouwd uit verschillende lagen van druppels was. Deze techniek heeft veel weg van inkjet printen en wordt met name gebruikt om zeer complexe objecten te printen.