DIY 3D printer

DIY 3D printer

Een DIY 3D printer (voluit ook wel bekend als een Do It Yourself 3D printer) bestaat uit losse printonderdelen die je als gebruiker zelf in elkaar zet. Dit is aanzienlijk goedkoper dan het kopen van een machine die door de fabrikant kant-en-klaar geassembleerd is. Het is echter wel noodzakelijk dat je als doe-het-zelver over de vereiste technische expertise beschikt.

Een professionele DIY 3D printer maken is namelijk zo makkelijk nog niet. Een goed begrip van 3D printing en alle componenten die in dit proces een rol spelen, is een belangrijke basisvoorwaarde om zelf aan de slag te gaan met een DIY kit. Wat dat betreft zijn onze artikelen ‘Wat is een 3D printer?’ en ‘Hoe werkt een 3D printer?’ een uitstekend startpunt.

DIY 3D printer

DIY 3D printer

Goedkope kits van Delta, RepRap, Ultimaker en Makerbot

Wanneer je je eenmaal hebt ingelezen in de basisbeginselen van deze technologie, kun je aan de slag met het kiezen van het juiste DIY project. De keuze is zeer gevarieerd, maar toch zijn er enkele merken die de markt duidelijk domineren: Ultimaker, RepRap, SeeMeCNC en Makerbot hebben allen een zeer grote fanschare in de internationale 3D printing community.

In de meeste gevallen betreft het opensourceprojecten waar vrijwilligers over de hele wereld hun bijdrage aan leveren. Dit is tegelijkertijd het grote voordeel, want hierdoor is er online een overvloed aan informatie te vinden over deze kits en de bijbehorende 3D printer onderdelen. Denk aan handleidingen, reacties op forums en video’s van andere gebruikers.

DIY 3D printer met Arduino of Raspberry Pi

Naast de DIY 3D printer kits die door dit soort gerenommeerde fabrikanten zijn samengesteld, zijn er nog complexere alternatieven voorhanden. Sommige hobbyisten proberen namelijk zelf 3D printers te maken met behulp van minicomputertjes als een Arduino of Raspberry Pi. Hierdoor is het mogelijk om met doe-het-zelven zelfs nóg meer geld te besparen.

Wees echter gewaarschuwd: dergelijke projecten zijn doorgaans alleen voorbehouden aan technici met veel ervaring op het gebied van elektronica, computers en gerelateerde onderdelen. Een DIY Arduino of Raspberry Pi 3D printer vereist daarnaast niet alleen goed functionerende hardware, maar ook de benodigde softwarematige aansturing.

Welke DIY 3D printer is de beste keuze?

Zoveel mensen, zoveel wensen. Deze wijsheid geldt ook zeker op het gebied van 3D printers. Ruwweg valt de 3D print liefhebber te verdelen in drie categorieën: de beginner, de gevorderde en de expert. De categorie waarin jij je bevindt heeft grote invloed op de DIY 3D printer die je het beste kunt kiezen.

De beste 3D printer voor een absolute beginner is misschien nog wel een geassembleerd exemplaar. Zo kun je rustig kennismaken met de techniek en later alsnog een DIY project starten. Ben je gevorderd? Dan is een kit van merken zoals Ultimaker of Makerbot altijd aan te bevelen. Alleen de échte experts kunnen zich wagen aan een variant met een Arduino of Raspberry Pi. Succes!