3D software

3D software

3D software is een tekenprogramma waarmee je op de computer 3D modellen kunt ontwerpen. Indien je over een 3D printer beschikt, kun je deze objecten vervolgens zelf uitprinten. De mogelijkheden van 3D tekenen zijn eindeloos, want in theorie kun je in de software vrijwel elk gewenst voorwerp ontwerpen.

Sommige 3D software is werkelijk mateloos populair bij gebruikers van 3D printers. Over wat nu precies het beste ontwerp programma is, zijn de meningen echter verdeeld. Elk programma biedt zijn eigen specifieke voordelen en functionaliteiten, waardoor het beste tekenprogramma vooral een kwestie van persoonlijke smaak is.

3D software

3D software

3D software voor 3D printing zoals Autodesk en Cadez

Een van de grootste spelers in de markt is Autodesk, dat gebruikers met 3D software zoals AutoCAD, Fusion 360, Revit en Inventor de keuze biedt uit een diversiteit aan specialistische tools. Of je nu actief bent als engineer of als professioneel ontwerper: deze programma’s zijn alles wat je nodig hebt om gedetailleerde modellen te maken.

Een goed alternatief, met name gericht op architecten en bouwspecialisten, is de CADez 3D software. Het bedrijf levert met ARC+ een geavanceerd BIM en CAD tekenprogramma en biedt daarnaast rendersoftware zoals Twinmotion en Artlantis. CADexe is tot slot het betaalbare equivalent van Autodesk’s AutoCAD.

Gratis 3D software zoals Blender en Google Sketchup

Wil jij ook graag driedimensionale modellen ontwerpen maar heb je geen professioneel budget tot je beschikking? Dan is gratis 3D software een uitstekende optie. In onze pagina over 3D printer software hebben we al eens eerder een aantal gratis tools besproken, waaronder Blender en het wereldwijd bekende Google Sketchup.

Daar waar Sketchup met name bedoeld is voor beginners, is Blender meer gericht op de gevorderde gebruiker. Als open source software zijn er voor Blender talloze extensies beschikbaar, waaronder ook een heuse 3D printing toolbox. Het tekenen van modellen en het voorbereiden van gedetailleerde prints wordt hiermee een stuk eenvoudiger.

Tekenprogramma voor Mac en Windows

Welke 3D software je ook gebruikt, het achterliggende principe is bij elk programma hetzelfde. Net als een conventionele printer, maakt een 3D printer namelijk gebruik van Computer Aided Design (CAD) om printopdrachten te ontvangen vanuit een extern apparaat zoals een computer. Dit betekent dat een 3D model in de meeste gevallen opgeslagen wordt als CAD-bestand.

Dit CAD-bestand bevat echter nog niet de geometrische informatie over het object dat je uit wilt printen. Hiervoor heb je een polygoon model nodig, dat met behulp van Surface Tessellation Language dient te worden opgeslagen als STL-bestand. Vervolgens kun je jouw gewenste object direct uitprinten.