De sterke opkomst van 3D foodprinting

De mogelijkheden van 3D printing nemen nog altijd in rap tempo toe. Dat betekent dat 3D prints steeds sterker, veelzijdiger, flexibeler, duurzamer en gedetailleerder worden. Soms zelfs een combinatie van al deze eigenschappen tegelijkertijd.

Onder andere op het gebied van 3D foodprinting komen deze ontwikkelingen uitstekend tot hun recht. Daar waar het voorheen onmogelijk was om met bepaalde materialen te werken, zijn 3D printers nu in staat om deze filamentsoorten op een hoog detailniveau te bewerken.

Van rijst tot suiker en van chocolade tot roomkaas; tegenwoordig draaien 3D printers hun hand nergens meer voor om. In dit artikel bespreken we een nieuwe ontwikkeling in eigen land die een goed beeld schetst van de huidige staat van de 3D foodprinting.

Nederlands kwaliteitsrestaurant 3D print gerechten

Jaarlijks worden er in Nederland tal van nieuwe restaurants gestart. Slechts een aantal daarvan zijn gericht op het allerhoogste segment. Zo ook het nieuwe restaurant van chef-kok Jan Smink, dat in september 2018 in Wolvega haar deuren opent. En alsof dat nog niet bijzonder genoeg is, wordt het voedsel in zijn restaurant ook nog eens in 3D geprint.

Smink werd een jaar geleden de eerste ambassadeur van byFlow, een Nederlands bedrijf dat al bijna 10 jaar actief is op het gebied van 3D printing. In 2015 introduceerde dit bedrijf de Focus 3D Food Printer, een machine die de voedselindustrie sindsdien in rap tempo heeft veroverd. Ook in het nieuwe restaurant van Smink zal deze 3D printer in de keuken op volle toeren draaien.

Lees meer:
Lees meer over foodprinting en andere toepassingen van 3D printen
Lees meer over een andere 3D printer voor voedsel
Lees meer over een 3D printer die méér dan alleen voedsel print

Culinaire ervaringen leerzaam voor R&D foodprinting

Volgens de chef-kok zelf is het gebruik van de 3D printer in zijn restaurant een nieuwe stap in de opkomende trend van 3D printing in de culinaire wereld. De machine stelt hem niet alleen in staat te experimenteren met traditionele en lokale ingrediënten, maar om deze ook te serveren in unieke en complexe vormen die voorheen simpelweg niet mogelijk waren.

Als eigenaar van het eerste restaurant in Nederland dat op deze manier werkt met 3D printing, belooft Smink zijn culinaire creaties én praktische ervaringen actief te delen met het R&D team van byFlow. Al op de vakbeurs Horecava 2018 liet hij zien hoe je met de 3D Food Printer een innovatieve wending kunt geven aan een traditioneel oudhollands gerecht, zoals te zien in de video hieronder:

https://www.facebook.com/3dbyflow/videos/917893121723430/

Met zijn werk probeert Smink het kunstmatige imago van 3D foodprinting weer een beetje op te poetsen. De tijd dat 3D printers alleen gebruikt konden worden voor het maken van suiker- en kleurstofrijke chocoladetaartjes ligt inmiddels ver achter ons. Smink maakt voor zijn 3D prints alleen gebruik van verse ingrediënten, die anders waarschijnlijk weggegooid waren.

Hiermee draagt zijn restaurant ook een steentje bij op het gebied van duurzaamheid, net zoals 3D printen dat op meerdere andere vlakken reeds doet. Gasten in zijn toekomstige restaurant biedt Smink de mogelijkheid om de maaltijdbereiding van dichtbij (in sommige gevallen zelfs met de Focus 3D Food Printer op de eigen tafel!) te aanschouwen. Medio mei maakt hij de naam van zijn nieuwe zaak bekend en kunnen mensen op de bijbehorende website de eerste reserveringen plaatsen.

Focus 3D Food Printer te koop voor iedereen

De Focus 3D Food Printer wordt standaard geleverd met 10 verschillende printpatronen, 4 spuitkoppen in 2 formaten en 5 kant-en-klare gerechtontwerpen om direct te kunnen beginnen met 3D printen. Ook geeft byFlow de gebruiker toegang tot een diversiteit van andere recepten en 3D designs.

Het bedrijf benadrukt dat het niet alleen mogelijk is om zelf uit voedsel het benodigde filament voor de 3D printer te creëren, maar dat er inmiddels ook kant-en-klare printmaterialen op de markt zijn. Zo heeft de printerfabrikant een samenwerking opgezet met het Nederlandse Verstegen Spices&Sauces, dat inmiddels een speciaal 3D Food Printing filament heeft uitgebracht.

Lees meer:
Alles wat je moet weten over het werken met 3D printer filament
Zorgvuldig bewaren zeker bij voedselfilament belangrijk
Staat er in de toekomst een 3D printer in elke keuken?