3 aangekondigde innovaties voor de Formnext beurs

3 aangekondigde innovaties voor de Formnext beurs

Elk jaar vindt in Frankfurt traditiegetrouw Formnext plaats: dé beurs op het gebied van additive manufacturing en 3D printing. De editie in 2018 wordt georganiseerd van 13 tot 16 november en ook dit keer beloven 3D print bedrijven van heinde en verre toe te stromen om het publiek hun nieuwste innovaties te tonen. Dit zijn de drie van de 3D printing innovaties die worden gepresenteerd:

3D software voor simuleren 3D printproces

Simulatiesoftware bespaart teleurstellingen en kosten

Het Duitse bedrijf Additive Works speelt over enkele weken een thuiswedstrijd op Formnext. Het techbedrijf presenteert in eigen land zijn nieuwe en langverwachte Amphyon 3D printing software voor het simuleren van poedergebaseerde laser beam melting 3D printprocessen (deze techniek vertoont grote raakvlakken met Selective Laser Sintering).

De 3D software helpt gebruikers om het 3D printproces middels een simulatie alvast te doorlopen voordat begonnen wordt met het maken van de daadwerkelijke 3D print. Tijdens de proefsimulatie kunnen problemen of printfouten aan het licht komen die de gebruiker hierdoor eenvoudig kan voorkomen.

Het gebruik van Amphyon zorgt ervoor dat bij de eerste 3D print direct het perfecte resultaat wordt behaald. Eventuele fouten zijn immers tijdens de simulatie al ontdekt en verholpen. Dit bespaart gebruikers niet alleen teleurstellingen, maar ook de nodige kosten. Een object dat pas bij de vierde 3D print helemaal naar wens is, kost immers vier keer zoveel om te produceren.

Additive Works wil het printproces met zijn software niet alleen beter en kostenefficiënter maken, maar ook nog eens makkelijker en sneller. Zo maakt Amphyon het mogelijk om automatisch de optimale ondersteuning voor elke 3D print te genereren en hierdoor is minder nabewerking nodig. Het bedrijf hoopt zijn 3D software tijdens Formnext voor een breed publiek te presenteren.

Lees meer:
Wat kun je zoal met 3D printer software?
Wat is Selective Laser Sintering of Laser Beam Melting?
Wat zijn andere opties om nabewerking te vergemakkelijken?

3D printer filament van polyamide

Vooruitstrevende 3D filamenten van de LEHVOSS Group

Additive Works is niet het enige Duitse bedrijf dat aan de weg timmert op het gebied van 3D printen en acte de présence geeft op Formnext. Ook de LEHVOSS Group – een verzameling van meerdere chemiebedrijven – bereidt zich voor op het demonstreren van zijn innovatie. In dit geval gaat het om een veelbelovend 3D printer filament met een aantal unieke eigenschappen.

Als een verrassing komt de 3D print expertise van de LEHVOSS Group niet bepaald. Het bedrijf was een van de eerste partijen die HP’s Multi Jet Fusion-technologie omarmde en heeft reeds diverse andere 3D printer filamenten ontwikkeld. LUVOSINT ® en LUVOCOM ® 3F zijn de Populaire productlijnen die hieruit zijn voortgevloeid.

Binnen deze productlijnen komt de LEHVOSS Group nu met een aantal nieuwe filamenten. Denk aan hogetemperatuurproducten van materialen als polyamide (PA) en polypropyleen (PP), maar ook aan poedergebaseerde producten op basis van Thermoplastic Polyurethane (TPU) en PP. Eén ding is zeker: wie interesse heeft in filamenten moet op Formnext bij de stand van dit bedrijf zijn.

Lees meer:
Hoe werkt een 3D print techniek als Multi Jet Fusion?
Wat zijn de populairste soorten 3D printer filament?
Welke 3D print materialen zijn er nog meer?

3D printer met Fused Deposition Modeling-technologie biedt veel mogelijkheden

DOUBLE P255 3D printer: betrouwbaar werkpaard

Ook vlak over de Duitse grens staan de ontwikkelingen op het gebied van 3D printen niet stil. De Poolse 3D printer fabrikant 3DGence maakte vier jaar geleden indruk met de introductie van zijn eerste 3D printer. En ook de meest recent uitgebrachte printer van het bedrijf – de enkele maanden geleden uitgekomen DOUBLE – ontving lovende recensies.

3DGence borduurt voort op het succesvolle ontwerp van de DOUBLE met een nieuw Fused Deposition Modeling-model: de DOUBLE P255. Hij biedt eenzelfde hoge kwaliteit als zijn voorganger maar koppelt dit aan een flink hoger gebruiksgemak. Dit maakt de 3D printer een stuk toegankelijker voor gebruikers met minder ervaring in 3D printen.

Kalibratie verzorgt de DOUBLE P255 bijna volledig zelf en ook zorgt de machine meer dan zijn voorganger voor een stabiele werktemperatuur. Hierdoor kan de 3D printer niet alleen langere tijd achtereen gebruikt worden, maar gaat hij ook langere tijd mee. 3DGence demonstreert het apparaat tijdens Formnext aan belangstellenden en zakelijke relaties.