3D printers kosten

De kosten van 3D printers zijn afhankelijk van verschillende factoren. Op korte termijn is het vaak goedkoper om een 3D printservice in te huren, terwijl de aanschaf van een 3D printer zichzelf op lange termijn terugverdient.

Meer weten? Neem nu direct contact met ons op »

3D printers kosten

Veel mensen focussen zich op de relatief hoge aanschafprijs van een 3D printer, maar een aspect wat vaak over het hoofd wordt gezien, zijn de bijbehorende materiaalkosten. Niet alleen kunnen de prijzen tussen materialen behoorlijk verschillen, ook kost het printen van een groot 3D object aanzienlijk meer materiaal dan het produceren van een klein voorwerp.

Om de kosten van 3D printen in de hand te houden, is het dus verstandig hier in de ontwerpfase al rekening mee te houden. Zo kan er bij grote 3D modellen bijvoorbeeld gekozen worden voor een hol ontwerp, om zo de nodige materiaalkosten te besparen.

Hoe groter het prototype is dat geprint moet worden, hoe groter de benodigde 3D printer moet zijn. Op dit moment zijn er weliswaar diverse goedkope instapmodellen voor consumentengebruik op de markt, maar deze hebben over het algemeen kleine afmetingen en zijn hierdoor alleen geschikt om zeer kleine objecten te printen.

3D printers die wél geschikt zijn om grotere prototypes te fabriceren, kosten vaak aanzienlijk meer en worden op dit moment vrijwel uitsluitend teruggevonden in het professionelere segment. Denk hierbij aan geavanceerde medische toepassingen, grote architectenfirma’s, innovatieve kunstenaars en producenten van op maat gemaakte onderdelen en gereedschap.

Hoe groter het voorwerp dat geprint moet worden, hoe meer tijd de 3D printer bovendien nodig zal hebben om het object te printen en hoe meer stroom de printer zal verbruiken. Ook de energiekosten lopen dus op afhankelijk van het formaat van het voorwerp dat gefabriceerd moet worden.

Kosten voor het zelf printen van kleine 3D objecten

De markt voor 3D printers voor thuisgebruik is snel groeiende. Het betreft dan vooral printers van klein formaat, waardoor alleen 3D objecten met kleine afmetingen geprint kunnen worden. Vormt dit echter geen bezwaar, dan is een dergelijke 3D printer een ideale keuze om tegen lage instapkosten kennis te maken met 3D printen. Ook materiaal- en stroomkosten zullen lager uitvallen door de beperkte afmetingen van de geprinte objecten. Dit levert gebruikers een forse tijdsbesparing op en stelt hen indien gewenst in staat om meer producten in kortere tijd te produceren.

Zeer goedkope 3D printers waarmee thuisgebruikers zelf 3D prints kunnen maken, zijn de modellen van het gerenommeerde merk RepRap. Het betreft altijd zelfbouwpakketten waardoor de kosten flink dalen en de printers al vanaf 350 euro aan te schaffen zijn. De techniek voor alle RepRap printers is Fused Deposition Modeling (FDM) met thermoplastic als materiaal.

RepRap printers zijn niet alleen geschikt voor nieuwsgierige consumenten die kennis willen maken met 3D printen, maar ook voor professionele gebruikers die genoegen nemen met 3D voorwerpen van kleine afmetingen. Denk bijvoorbeeld aan industrieel ontwerpers die kleine prototypes van een ontwerp willen tonen of architecten die kleine schaalmodellen willen laten zien. Een 3D geprint object is voor een klant of opdrachtgever veel tastbaarder dan een ontwerp, straalt de kwaliteit van het eindproduct uit en kan hierdoor een grote meerwaarde vormen voor dergelijke toepassingen.

Kosten voor een 3D print service

Wanneer de aanschafprijs van de gewenste 3D printer simpelweg te hoog is, kan het inhuren van een 3D print service een uitstekende oplossing zijn. Een ontwerp kan op deze manier erg snel in 3D worden uitgeprint, terwijl de kosten eenmalig zijn en vaak relatief laag uitvallen.

De kosten per print service lopen behoorlijk uiteen. Zo zijn er bekende websites zoals 3D Hubs waar mensen 3D objecten door thuisgebruikers kunnen laten printen, maar zijn er ook professionele bedrijven die 3D prints maken voor geavanceerdere toepassingen. Logischerwijs vallen de kosten in het laatste geval hoger uit.

Conclusie

Welke keuze je ook maakt, tegenwoordig is het heel gemakkelijk om 3D prints te (laten) maken. De voornaamste afweging is hierbij het kostenplaatje. Verwacht je een 3D printer op regelmatige basis te gebruiken, dan zal de investering zichzelf op termijn terugverdienen. Wil je eenmalig of slechts af en toe een 3D print maken, dan is het goedkoper om een printservice in te schakelen.

Wil je 3D printen eerst uitproberen voordat je een keuze maakt? Ga dan eens langs een van de Fablabs in Nederland, waar je kunt beoordelen of de techniek aan je verwachtingen voldoet.