3D printen: een korte handleiding

3D printen: een korte handleiding

Wil jij 3D printen maken maar weet je niet hoe? Wij vertellen je in dit artikel alles wat je moet weten en geven onder meer antwoord op de vragen: “Wat is 3D printen?”, “Hoe werkt 3D printen?”, “Wat zijn 3D printen kosten?” en “Met welke materialen kan ik 3D printen?”.

3D printen materialen

Er komen tegenwoordig steeds meer 3D printen materialen op de markt. Hout, suiker, plastic of goud; de hoeveelheid 3D print materialen is onbegrensd en daarmee zijn ook de toepassingen van 3D printen eindeloos.

3D printen metaal

3D printen met metaal is op dit moment nog niet mogelijk voor thuisgebruikers, maar daar komt binnen enkele jaren verandering in. Volgens onderzoekers duurt het niet lang meer voordat de eerste 3D metaal printers de consumentenmarkt bereiken.

3D printen kunststof

In tegenstelling tot 3D printen met metaal, is 3D printen met kunststof op dit moment al heel goed mogelijk voor consumenten. De meest populaire filamenten voor 3D printen met kunststof zijn Acrylonitrile Butadiene Styrene (ABS) en Polylactic Acid (PLA). Dit zijn goedkope 3D printen materialen waarmee de gebruiker een verscheidenheid aan objecten kan 3D printen.

3D printen kosten

Het grootste deel van 3D printen kosten wordt gevormd door 3D printer kosten. De aanschafkosten van een 3D printer zijn vaak relatief hoog, terwijl overige 3D printen kosten zoals stroomkosten, onderhoudskosten en materiaalkosten vaak erg meevallen.

3D printen prijs: hoeveel kost een 3D printer?

De 3D printen prijs wordt dus met name bepaald door de prijs van de 3D printer zelf. Wanneer je een goedkope 3D printer koopt, hoeft 3D printen dan ook helemaal niet duur te zijn. Wij hebben onder meer hier en hier uitgelegd wat de kosten van 3D printen zijn en hoe je de 3D printen prijs zo laag mogelijk kunt houden.

3D printen toekomst

Dat 3D printen de toekomst heeft, is volgens onderzoekers een vaststaand gegeven. Deze veelbelovende 3D printen toekomst komt met name door de snelle technologische ontwikkelingen op het gebied van 3D printen. Hoe meer zaken met 3D printen gemaakt kunnen worden, hoe groter de rol die 3D printen in onze samenleving zal spelen.

3D printen Nederland

Ook in Nederland wordt de rol van 3D printen steeds belangrijker. 3D printen in Nederland wint in hoog tempo aan populariteit. Dit komt onder meer door een groeiend aantal Fablabs en 3D printing services in Nederland. Ook wordt 3D printen in Nederland steeds betaalbaarder, waardoor nieuwsgierige consumenten de gok wagen en een 3D printer kopen. Een beslissing waar zij met het oog op de toekomst waarschijnlijk geen spijt van zullen krijgen!