3D Printing

Heb jij al van 3D printing gehoord? Dat kan bijna niet anders als je het nieuws de afgelopen jaren een beetje hebt gevolgd. Deze nieuwe technologie belooft onze toekomst ingrijpend te veranderen en heeft ook nu al een flinke impact op ons leven. In deze ultieme 3D printing gids vertellen we je wat 3D printen precies is, hoe deze productietechniek werkt en hoe jij er je voordeel mee kunt doen.

Wat is 3D printing precies? Lees onze wiki!

3D printing is een productiemethode die voortkomt uit Rapid Prototyping, ook wel bekend als Rapid Manufacturing of Additive Manufacturing. Hoewel de essentie van deze technologieën hetzelfde is, zijn er ook verschillen. Op deze pagina lees je daar meer over.

De overeenkomst zit hem in de laagsgewijze opbouw van objecten. Een 3D printer stapelt, net als een Rapid Prototyping machine, materiaal laag na laag op elkaar totdat er een driedimensionaal voorwerp ontstaat. Dit wordt ook wel een 3D print genoemd.

driedimensionaal object

Het unieke productieproces zorgt ervoor dat 3D printen ongekende mogelijkheden biedt.

Ga maar na: in theorie is het mogelijk om vrijwel elk denkbaar driedimensionaal object laagsgewijs op te bouwen. Een toekomst waarin je aan de keukentafel je eigen pizza print of voor een hardloopwedstrijd zelf je nieuwe sportschoenen maakt, is dan ook zeker niet ondenkbaar.

Maar op dit moment zijn we daar nog niet. Want er zijn nog genoeg uitdagingen te overwinnen, bijvoorbeeld op het gebied van materialen, maar ook op het gebied van printtechnieken.

Hieronder gaan we dieper in op deze printtechnieken en de wijze waarop een 3D print tot stand komt. Wil je jouw basiskennis over 3D printing eerst verder verbreden? Lees dan onze speciale 3D printing wiki of raadpleeg een van de onderstaande bronnen.

Lees meer:

Wat is 3D printen?
De geschiedenis van 3D printing
Wat is Rapid Prototyping?
Wat is Additive Manufacturing?

Werken met een 3D printer: de praktijk

Goed, je weet inmiddels dat een 3D printer een voorwerp laagsgewijs creëert. Maar hoe weet de machine hoe dit object eruitziet? En wie geeft de instructies?

Het antwoord op die laatste vraag is simpel – dat doe jij natuurlijk. Net als bij een gewone printer, gaat dat via de computer.

3D print maken via de computer

De 3D print die je wilt maken is vastgelegd in een soort digitale bouwtekening: een 3D model. Dit model wordt op je computer opgeslagen in de vorm van een CAD-bestand. CAD staat voor Computer Aided Design en helpt een ontwerper om zelf een driedimensionaal object te tekenen.

Maar een printer weet niet hoe om te gaan met dit CAD-bestand. Als je jouw digitale model wilt printen, zul je het daarom eerst moeten exporteren naar een STL-bestand. STL staat voor Surface Tessellation Language en deelt een object op in allemaal verschillende puntjes. Deze puntjes worden met elkaar verbonden door lijnen, totdat er kleine driehoekjes ontstaan. Samen vormen deze driehoeken de vorm van jouw driedimensionale object. Dit wordt ook wel een polygoon model genoemd.

3D printing: polygoon model

Materialen en printtechnieken

Heb je eenmaal een 3D model gemaakt of gedownload? Dan kun je aan de slag gaan met printen.

Kies eerst het juiste materiaal voor je 3D object. Dit wordt ook wel filament genoemd.

Een populair materiaal zoals Acrylonitrile Butadiene Styrene (ABS) wordt bijvoorbeeld veelvuldig gebruikt voor het maken van speelgoed en huishoudelijke spullen zoals servies. Dat komt door de grote stevigheid en duurzaamheid.

Een materiaal zoals Polylactic Acid (PLA) daarentegen is ideaal geschikt voor lichte prints zoals decoratieve items, sieraden en modelbouw. Dat komt door het hoge detailniveau.

3D printer met spoelen filament

De materiaalkeuze is ook afhankelijk van de printtechniek die jouw 3D printer gebruikt. Zo worden ABS prints vaak gemaakt door middel van stereolithografie (SLA), maar ook Fused Deposition Modeling (FDM) en Selective Laser Sintering (SLS) zijn voorbeelden van populaire productietechnieken.

De vele beschikbare technieken en materialen maken de meest exotische 3D prints mogelijk. Van metaal tot hout en van titanium tot keramiek: 3D printing kan tegenwoordig met vrijwel alles. En de opties nemen nog altijd dagelijks toe…

De laagsgewijze stapelmethode van 3D printing

Heb je het materiaal eenmaal gekozen? Start dan met het printproces.

De 3D printer bouwt de print laagsgewijs op vanaf een printplatform. De spuitkop van de machine spuwt telkens een nieuwe laag op die daarvoor. Deze lagen zijn extreem dun, van 16 micrometer tot maximaal 0,3 millimeter.

Binnenin de printer wordt het filament, vaak in de vorm van draad om een spoel, verhit. Hierdoor wordt het vloeibaar en kan het makkelijk uit de printkop worden gespoten. Eenmaal op het printplatform aangebracht, koelt het vaak snel af en hardt het uit.

Laat het object na het printen enige tijd staan om goed af te koelen en uit te harden. Verwijder eventuele ondersteunende materialen voorzichtig en test de print op fouten. Niets raars gevonden? Gefeliciteerd, je hebt 3D printing al aardig onder de knie!

Lees meer:

Hoe werkt een 3D printer?
Vergelijk 3D printer filamenten
Overzicht van 3D printing technieken

Bekijk 3D printing op YouTube

Wie eerst de kat uit de boom wil kijken voordat hij zich blind in een nieuwe technologie stort, kan terecht op YouTube. Op dit wereldberoemde videoplatform staan talloze video’s van 3D printing, inclusief uitleg over de gebruikte printers, technieken en materialen.

Deze video’s zijn niet alleen informatief, maar bovenal leuk om te kijken. Dat komt omdat 3D printen zo’n fascinerend proces is.

Want, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een beeldhouwer, haalt een 3D printer niets weg om een object te creëren. Het apparaat voegt alleen materiaal toe. Dit is het verschil tussen substractief en additief fabriceren.
Additieve fabricage is ongelooflijk interessant om te aanschouwen. Ogenschijnlijk uit het niets ontstaat er een fantastisch driedimensionaal object. Het mooist zijn de zogenaamde timelapse video’s op YouTube, waarin het proces van 3D printing versneld wordt afgespeeld.

Erg leuk om te zien voor ons Nederlanders is bijvoorbeeld deze 3D print timelapse van de Erasmusbrug door het Nederlandse 3D printing bedrijf Ultimaker:

Maar ook deze print van een middeleeuws kasteel mag er zeker zijn:

Wil je voornamelijk weten hoe bepaalde 3D printers werken? Op YouTube vind je talloze action demo’s met aanvullende instructies.

Lees meer:

Alles over 3D printing op YouTube

3D printing service in Nederland gezocht?

Hoewel veel mensen tegenwoordig geïnteresseerd zijn in 3D printing, beschikt niet iedereen over een eigen printer. Gelukkig betekent dat niet dat je zelf geen prints kunt maken.

Er zijn namelijk talloze 3D printservices waar je jouw objecten kunt laten uitprinten. Een bedrijf zoals 3D Hubs is een goed voorbeeld van een online 3D printing service waar je hiervoor terecht kunt.

Het bedrijf brengt je onder andere in contact met lokale dienstverleners die je kunnen helpen bij het maken van een print. Vervolgens krijg je het object netjes thuisgestuurd.

Ook als je zelf aan de slag wilt met 3D printing, zijn er uiteenlopende mogelijkheden. In FabLab Amsterdam kun je bijvoorbeeld innovatieve machines zoals 3D printers gebruiken. Zo maak je op laagdrempelige wijze kennis met de techniek en kun je zelf beoordelen of het iets voor jou is.

Lees meer:

Bekende 3D printservice: Shapeways
3D printing in Amsterdam
3D printing in Nederland

De toekomst van 3D printing

3D printing bevindt zich tegenwoordig op een belangrijk kruispunt. De technologie heeft de potentie om de toekomst van de mensheid te veranderen en doet dat ook nu al.

Het printen van orgaanweefsel, medische protheses en zelfs complete huizen: het zijn slechts enkele voorbeelden van tastbare resultaten waar de mens nu al profijt van heeft.

3D print van orgaan

De uitdaging zit hem vooral in de beschikbaarheid en kosten van 3D printers. De afgelopen jaren zijn daarin al flinke stappen gezet. Printers worden goedkoper, net als filament. Hierdoor maken steeds meer mensen gebruik van de technologie.

3D printing is hierdoor niet alleen meer voorbehouden aan grote industriële partijen. Het is inmiddels uitgegroeid tot een techniek van ons allemaal.

En dát is waardoor de technologie een rooskleurige toekomst heeft. Hoe meer mensen het gebruiken, hoe sneller er nieuwe innovaties zullen verschijnen. Wie weet wat we in de toekomst allemaal kunnen printen! De mogelijkheden zijn vrijwel onbegrensd.

Lees meer:

De toekomst van 3D printing
Belangrijke trends op het gebied van 3D printen

Nieuws over de laatste 3D printing bedrijven

Wil je nog meer weten over 3D printing? Lees dan de blog van Llowlab. Dagelijks plaatsen wij hier nieuwe berichten over actuele printers, bedrijven, materialen en technieken. Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Heb je een andere vraag over 3D printing? Neem dan contact op met de redactie.