3D printer prijs

De specialisten van Llowlab wordt vaak gevraagd wat een gangbare prijs is voor een 3D printer. Een simpele vraag. Het antwoord is echter niet zo eenvoudig, want 3D printers zijn er in vele soorten en maten. De prijzen voor elk type printer lopen dan ook behoorlijk uiteen. In deze post zetten wij overzichtelijk op een rijtje wat de prijzen voor de verschillende typen 3D printers zijn en met welke aanvullende kosten je rekening moet houden.

Wat is de prijs van een 3D printer?

De markt voor 3D printers is al jaren aan een opwaartse beweging bezig. Logisch dus dat er steeds meer 3D printers geproduceerd worden en dat de 3D printer prijzen steeds lager komen te liggen. Door de recente prijsdalingen komt 3D printen als techniek steeds meer binnen handbereik van de gewone consument.

Wat Llowlab betreft een uitstekende ontwikkeling, want juist voor de doorsnee consument bieden 3D printers de nodige voordelen. Na de eenmalige investering in de aanschafprijs van een 3D printer, kan het apparaat al snel worden terugverdiend en zal het voor de meeste huishoudens een zeer praktische aanvulling blijken.

3D printer prijs vergelijking

Zoals bij elke andere productcategorie lopen ook de prijzen op het gebied van 3D printers sterk uiteen. De ene 3D printer is zeer laag geprijsd, terwijl de andere duurder is maar ook meer mogelijkheden heeft. Zeker is dat je voor aanschaf van een 3D printer eerst uitgebreid vooronderzoek moet doen naar de mogelijkheden van elke printer. Wanneer je dit niet doet, loop je het risico dat de 3D printer niet aansluit op jouw behoeften en de prijs van de 3D printer achteraf niet gerechtvaardigd blijkt.

Prijs goedkoopste 3D printers

Het goedkopere segment van 3D printers is tegenwoordig erg voordelig geprijsd. 3D printen is gebaseerd op de rapid prototyping techniek, een methode die van oudsher erg kostbaar is. Door technologische ontwikkelingen en een snelgroeiende markt is de techniek inmiddels toegankelijk geworden voor de particuliere gebruiker. Hierdoor zijn er al 3D printers beschikbaar vanaf ongeveer 350 euro; een zeer lage 3D printer prijs als je het vergelijkt met de prijzen die in het recente verleden nog gehanteerd werden.

Bij goedkope 3D printers moet gedacht worden aan merken als RepRap, CandyFab, Printrbot en DaVinci. De twee eerstgenoemde merken richten zich over het algemeen op 3D printer zelfbouwpakketten, terwijl de twee laatstgenoemde merken geassembleerde 3D printers leveren. Logischerwijs zijn zelfbouwpakketten vaak goedkoper, maar deze vereisen wel enige handigheid bij de gebruiker. Gelukkig zijn er online voldoende instructievideo’s en handleidingen beschikbaar om je te helpen bij zelfbouw, zoals deze handleiding voor de veelgeroemde RepRap Prusa Mendel.

De prijzen voor bovenstaande 3D printers liggen ongeveer tussen de 350 en 600 euro. De aanschafprijs is ook meteen de grootste investering, want bijkomende kosten als materiaalsoorten, energieverbruik en onderhoudskosten liggen een stuk lager. Honderden euro’s lijkt misschien veel geld ten opzichte van traditionele printers die papier gebruiken, maar de printmogelijkheden van 3D printers zijn vrijwel onbegrensd. Hierdoor kun je veel geld besparen! Hoe? Dat leggen we je verderop in dit artikel uit.

Prijs professionele 3D printers

Ook het segment van professionele 3D printers is zienderogen goedkoper aan het worden. De gemiddelde prijs voor een geavanceerde 3D printer is flink gezakt. Hierdoor wordt dit type printer steeds interessanter voor thuisgebruikers. Tot op heden is het vooral de zakelijke markt die belangstelling heeft voor 3D printers in het professionele segment. Prijzen voor dergelijke 3D printers starten ongeveer vanaf 1000 euro.

De 3D printers die gericht zijn op zakelijk gebruik zijn in verreweg de meeste gevallen geassembleerd. Een bedrijf met winstoogmerk zit immers niet te wachten op een 3D printer die eerst nog in elkaar gezet moet worden. Hierdoor valt de prijs voor zo’n 3D printer automatisch wat hoger uit. Aan de andere kant hoeft er geen tijd en geld te worden geïnvesteerd in het bouwen van het uiteindelijke product. Voor de zakelijke gebruiker geldt nog altijd: tijd is geld! Een geassembleerde 3D printer met een voordelige prijs is voor veel bedrijven dan ook de beste keuze.

De professionele markt van 3D printers wordt gedomineerd door merken als Leapfrog en Felix. De Leapfrog Creatr is van Nederlandse makelij en is binnen slechts een half uur geïnstalleerd en volledig operationeel. Doordat deze printer is opgebouwd uit aluminium is hij opvallend licht en duurzaam. De prijs voor deze populaire 3D printer start vanaf 1500 euro. Zijn concurrent, de Felix, staat bekend om zijn zeer lage geluidsproductie en is te koop vanaf 1700 euro.

Geld besparen met je 3D printer

De prijs van 3D printers zakt gestaag en het printen van 3D objecten is erg goedkoop. Het is hierdoor vrij eenvoudig op korte termijn geld te besparen met een 3D printer. Bovendien is het zelfs mogelijk op lange termijn extra geld te verdienen.

In andere artikelen op de website van Llowlab hebben we op basis van onderzoeksgegevens voorgerekend dat de gemiddelde kostprijs per geprint 3D object op anderhalve euro uitkomt. Het gaat hierbij om objecten die in de winkel gemiddeld 42,25 euro per stuk zouden kosten. Na het printen van enkele tientallen producten, is de aanschafprijs van een 3D printer dus al gauw terugverdiend!

Prijsvoordeel 3D printer

Wanneer je de aanschafkosten er eenmaal uit hebt, wordt 3D printen pas écht interessant. Want denk eens aan het prijsvoordeel dat je kunt creëren wanneer je veel producten die je normaal in de winkel koopt helemaal zelf kunt maken! Heb je meer geprint dan je zelf nodig hebt? Denk dan eens aan verkoop. Niet zonder reden worden er steeds meer bedrijven ingeschreven bij de Kamer van Koophandel die 3D geprinte producten verkopen. Hoe meer je print, hoe hoger het prijsvoordeel oploopt. Vanuit dat licht bezien zijn de prijzen voor 3D printers dus helemaal niet zo hoog!