Wat kost een 3D printer?

Wat kost een 3D printer?

Steeds meer mensen willen van ons weten wat een 3D printer kost. Een logische vraag, want de eindeloze mogelijkheden van 3D printing beginnen tegenwoordig ook bij het grote publiek bekend te raken. De prijs van een goede 3D printer hangt in de praktijk af van verschillende factoren, die wij in dit artikel uitgebreid zullen bespreken.

Met de vraag ‘Wat kost een 3D printer?’, doelen de meeste mensen op de aanschafprijs van het apparaat. Zeer belangrijk zijn echter ook de 3D printen kosten die daarna komen, maar die in veel gevallen over het hoofd worden gezien. Denk hierbij onder meer aan onderhoudskosten, de prijs voor benodigd filament en het jaarlijkse energieverbruik van de machine.

Wat kost een 3D printer

Wat kost een 3D printer?

Hoeveel kost een goede 3D printer?

Tel al deze kostenposten bij elkaar op om een realistisch beeld te krijgen van je totale uitgaven. De initiële aanschaf prijs van het apparaat is meestal niet eens het grootste bezwaar, want zelfs een goedkope 3D printer levert tegenwoordig al uitstekende printresultaten op. Hiernaast zijn uiteraard ook aspecten zoals productiesnelheid en gebruiksgemak van groot belang.

Wat de machine je uiteindelijk op jaarbasis kost, is onder meer afhankelijk van het aantal 3D prints dat je ermee maakt. Zelfs de goedkoopste 3D printer is duurkoop wanneer je het apparaat in de praktijk niet tot nauwelijks gebruikt. Lees je dus voor aanschaf goed in over 3D printing, zodat je zeker weet dat je de aankoop niet voor niets doet.

Wat kost de beste 3D printer voor thuis?

Wanneer je dit kleine wonder der techniek echter gebruikt waar het voor bedoeld is, zijn de mogelijkheden vrijwel eindeloos. De behoefte aan 3D prints neemt onder consumenten nog altijd toe en met behulp van online platforms kun je jouw investering op termijn relatief eenvoudig terugverdienen door voor andere mensen 3D objecten uit te printen.

De beste 3D printer voor thuis kost bijvoorbeeld slechts zo’n 600 euro. Hiermee doelen we natuurlijk op de Da Vinci van XYZprinting, een volledig geassembleerde machine die specifiek is gericht op de enthousiaste thuisgebruiker. De online database van XYZprinting bevat talloze 3D modellen waarmee je de meest uiteenlopende 3D prints kunt maken.

Goedkoopste 3D printer niet altijd de beste keuze

Wanneer je maar genoeg van deze prints verkoopt, heb je jouw aanvankelijke investering al snel terugverdiend. Wat een 3D printer je uiteindelijk kost, hangt dus helemaal af van de wijze waarop je het apparaat wilt gebruiken. Hou tegelijkertijd wel rekening met de prijs voor filament, want dit kan per materiaalsoort sterk verschillen.

De goedkoopste 3D printer kan je bijvoorbeeld flink geld schelen in de aanschaf, maar hoge materiaalkosten heffen dit verschil na verloop van tijd al snel weer op. Ook loop je een groter risico dat het apparaat eerder stuk gaat, waardoor je gedwongen bent een nieuw exemplaar te kopen. Kwaliteit moet daarom altijd het leidende criterium blijven bij de aanschaf.