Supersnelle 3D printer breekt alle records

Supersnelle 3D printer breekt alle records

De snelheid van 3D printers vormt nog wel eens een onderwerp van discussie. In vergelijking met rapid prototyping gaat het 3D printen van een individueel object bijzonder snel. Ten opzichte van papieren printers is 3D printing daarentegen juist traag. Wat je mening ook is: binnenkort komt er een 3D printer op de markt die een nieuwe standaard zet op het gebied van snelheid.

Snelheid steeds belangrijker bij 3D printers

De ‘Imp’, zoals de nieuwe 3D printer heet, moet een einde maken aan de discussies over printsnelheid. In de afgelopen jaren is er op dit vlak al veel verbetering geboekt. Waar 3D printers voorheen nog vooral werden ontworpen op de mogelijkheden van het eindproduct (de 3D print), is 3D printen snelheid een steeds grotere prioriteit geworden voor fabrikanten.

Natuurlijk zijn zaken zoals betrouwbaarheid en een hoge printprecisie nog altijd belangrijke elementen in het ontwerp van een 3D printer. Printsnelheid wordt hier echter niet langer ondergeschikt aan gemaakt. Fabrikanten bieden zelfs mobiele apps aan bij 3D printers, zodat een gebruiker vanaf elke willekeurige locatie snel 3D prints kan maken.

Wanneer we puur naar de printsnelheid kijken, gaat de nieuwe Imp 3D printer er vandoor met de titel. De Imp werd onlangs al tentoongesteld tijdens een 3D printing bijeenkomst in Tokyo, waar de toeschouwers zich konden vergapen aan ’s werelds snelste 3D printer van het moment. Maar hoe werkt deze 3D printer en wat maakt deze machine nu zo snel?

Sneller 3D printen dan ooit tevoren

De Imp is ontworpen door het Zuid-Koreaanse bedrijf Carima, dat een speciale 3D printtechniek heeft ontwikkeld om hogere printsnelheden te behalen. Deze zogenaamde C-CAT techniek staat voor Continuous Additive 3D Printing Technology en brengt 3D printen naar een compleet nieuwe dimensie op het gebied van snelheid.

Een 3D printer met de C-CAT techniek kan 60cm³ per uur 3D printen met een 3D print laagdikte van 0,001mm. Dit is een ongelooflijke hoge 3D printing snelheid in vergelijking met de huidige printsnelheden van gemiddeld 2 tot 3 cm³ per uur met een laagdikte van 0,1mm. Nog beter is dat de 3D prints ondanks de hoge snelheid uitermate gedetailleerd en van hoge kwaliteit zijn.

Vele 3D printing toepassingen

Dit laatste maakt de Imp 3D printer geschikt voor uiteenlopende toepassingen zoals juwelen, orthodontische materialen en nog vele andere branches waar een groot detailniveau en een hoge snelheid van 3D prints een grote meerwaarde vormen.

De Imp 3D printer zal later dit jaar op de markt gebracht worden en belooft volgens experts een doorslaand succes te worden. Gebruikers kunnen 3D printen op enorm hoge snelheden en hiervoor plastic materialen van hoge flexibiliteit gebruiken.

Carima heeft de C-CAT techniek inmiddels gepatenteerd en wil de Imp in verschillende continenten beschikbaar maken. Dat ont ontwerp van de 3D printer geen toeval is, blijkt uit het feit dat het bedrijf in de loop der jaren al vele andere prijzen op het gebied van 3D printing heeft gewonnen. Bij Llowlab zijn we zeer benieuwd welke innovaties Carima de komende jaren nog in petto heeft!