3D scannen

Vrijwel iedereen heeft tegenwoordig gehoord over 3D printen. Maar 3D scannen is een stuk minder bekend. Eigenlijk vreemd. Want aan de basis van menig driedimensionale print, ligt een 3D scan. Maar wat is 3D scannen nu precies en hoe werkt een scanner in de praktijk? Op deze vragen en meer geven we antwoord in deze ultieme 3D scanning gids.

Wat is 3D scannen?

3D scannen is een technologie die een driedimensionaal object in kaart brengt en vertaalt naar een digitale bouwtekening. Dit wordt ook wel een 3D model genoemd.

3D model auto

Een 3D model komt niet alleen tot stand met behulp van een scan. Met de juiste software kan een ontwerper deze virtuele bouwtekening namelijk ook zelf maken. Of het gescande voorwerp aanpassen om zo zelf een gemodificeerde 3D print te creëren.

Dit proces van het maken en bewerken van een 3D model staat ook wel bekend als Computer Aided Design (CAD). Een CAD model moet foutloos zijn, want anders zal de 3D print fouten vertonen of breekbaar zijn.

Een goede controle van het model is daarom noodzakelijk. Ook na het maken van een 3D scan. Want net als elke andere machine, werkt ook een 3D scanner niet altijd 100% nauwkeurig.

3D printen na het maken van een 3D scan

Nadat de 3D scan is voltooid, kun je het CAD-bestand opslaan op je computer. Wil je echter een print van het model maken? Dan moet je het eerst exporteren naar een STL-bestand.

STL staat voor Surface Tessellation Language. Dit is het bestandsformaat waar veel 3D printers mee werken.

In een STL-bestand zijn de geometrische vormen van een 3D model verdeeld in verschillende punten. Deze worden met elkaar verbonden door lijnen, waardoor er driehoeken ontstaan. Samen vormen al deze driehoeken de digitale blauwdruk van het 3D object. Dit staat ook wel bekend als een polygoon model. Een 3D printer kan hier goed mee uit de voeten.

3D printing: polygoon model

Hoe werkt een 3D scanner?

De verschillende punten in een polygoon model weerspiegelen goed hoe een 3D scanner te werk gaat bij het maken van een scan. De machine maakt gebruik van een laser om de afstand tussen de scanner en het gescande voorwerp te meten. Elke gemeten unieke afstand vormt als het ware een nieuw puntje in het digitale model dat op deze manier tot stand komt.

Binnen het domein van 3D scannen zijn verschillende scantechnieken te onderscheiden. Een bekende methode is bijvoorbeeld geometry tracking, waarbij de scanner de vormen van een object als het ware ziet.

Dat werkt goed voor objecten met een complexe geometrie zoals het menselijk lichaam. Maar voor grote, vlakke objecten werkt het minder.

Een alternatieve scanmethode is daarom tracking met behulp van markers. Hierbij zoeken speciale algoritmes constant naar witte en zwarte cirkels van een specifieke diameter. Deze bevinden zich tussen de markers, die voor het maken van de scan aan het object worden toegewezen.

Dit zorgt voor zeer gedetailleerde 3D scans van traditioneel lastige objecten zoals platte autodaken of lange vliegtuigvleugels. Nog altijd worden er nieuwe technieken ontwikkeld om 3D scannen nog sneller, makkelijker en preciezer te laten verlopen.

3D scan vliegtuig

3D scannen: ook wel bekend als Reverse Engineering

3D scannen staat ook wel bekend als Reverse Engineering. Want daar waar een 3D printer een object opbouwt, wordt het door een 3D scanner ontleed. Het zijn dan ook twee processen die enerzijds elkaars tegenovergestelde zijn, maar anderzijds onlosmakelijk zijn verbonden.

Naast Reverse Engineering, wordt 3D scanning ook wel LaserScanning, Laser Digitalisering en 3D Imaging genoemd.

Lees meer:

Wat is 3D scannen?
Wat is Reverse Engineering?
Hoe werkt een 3D scan?

3D scanners: producten, onderdelen en software

Hoewel 3D scannen nog relatief in de kinderschoenen staat, begint het langzaamaan uit te groeien tot een volwassen techniek. Op de markt verschijnen steeds meer 3D scanners, die gebruikers uiteenlopende scanmogelijkheden bieden.

Ook de tijd dat een 3D scanner een groot en log apparaat was, is inmiddels definitief voorbij. In opkomst is bijvoorbeeld de handheld scanner, die slechts enkele kilo’s weegt en gemakkelijk met één hand is te tillen.

Het maken van een 3D scan is hierdoor eenvoudiger dan ooit. Je pakt de scanner, richt hem op het object en loopt eromheen totdat het volledig is ingescand. Dit totale proces hoeft slechts enkele minuten te duren, afhankelijk van de grootte van het gescande object. Een auto is bijvoorbeeld al in een kwartiertje te scannen, waarbij het dak verreweg de meeste tijd in beslag neemt.

Bekijk hieronder een filmpje van een 3D handscanner in actie:

Welke 3D scanner moet ik kopen?

Wil je een 3D scanner kopen, maar weet je niet welke machine je moet kiezen? Op dit moment is de Structure Sensor het populairst. Dat komt onder meer door een ongelooflijke succesvolle Kickstarter-campagne. De makers wisten hiermee meer dan een miljoen euro aan backing te verzamelen.

De belangrijkste zaken waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een machine, zijn detailniveau, snelheid en functionaliteit.

Als je bijvoorbeeld sieraden of kleine schaalmodellen print, wil je een zo gedetailleerd mogelijke 3D scan maken. Maar wanneer je vaak moet scannen, speelt snelheid ook een belangrijke rol.

Wil je een scan kunnen maken met behulp van een app of hou je van geavanceerde functionaliteiten? Kies dan voor een 3D scanner die deze bezit.

Welke 3D scanning software gebruiken?

De 3D scanning software die je gebruikt, hangt voornamelijk af van je 3D scanner. Toch zijn er voldoende third party ontwikkelaars die op dit vlak ook opties bieden.

Beschik je bijvoorbeeld over een Xbox One of Xbox 360? Dan is de kans aanwezig dat je ook de bijgeleverde camera accessoire Kinect hebt. Hiermee kun je zelf 3D scans maken, door deze online handleiding te volgen.

3D scannen met Kinect

Maar ook met andere moderne apparatuur kom je een eind. Want ook je mobiele telefoon heeft waarschijnlijk een goede camera. En je raadt het al: deze kun je ook gebruiken om te 3D scannen.

Voor iOS is er bijvoorbeeld de app itSeez3D, terwijl 123D Catch een populair alternatief voor Android is. Ook liefhebbers van Windows Phone zijn niet vergeten: zij kunnen de app 3D scanner APK gebruiken.

Lees meer:

De populairste 3D scanners en software van dit moment
Gratis apps voor 3D scannen

3D scannen: prijs en kosten

Klinkt leuk en aardig, dat 3D scannen. Maar hoeveel kost het?

Die vraag wordt ons vaak gesteld. Het antwoord is niet altijd even simpel. Goedkoop 3D scannen is namelijk heel goed mogelijk, maar voor kwaliteit betaal je altijd extra.

Over het algemeen kun je met een 3D scanner van enkele honderden euro’s een prima scan maken. Maar of je ook tevreden bent over de kwaliteit van het eindresultaat? Dat valt nog maar te betwijfelen.

Gelukkig is daar sinds kort een oplossing voor. De relatief nieuwe 3D scanning software Ponta Scan verbetert de kwaliteit van 3D scans namelijk aanzienlijk. Hierdoor kun je het detailniveau van je scan flink opkrikken, zelfs wanneer je een goedkope scanner gebruikt.

Natuurlijk gaat er echter nog altijd niets boven een goede 3D scanner. Voor het beste resultaat heb je een machine nodig die meerdere duizenden euro’s kost. Of dit de investering waard is? Dat hangt af van je specifieke wensen.

Op online marktplaatsen zoals i.materialise en Threeate kun je heel eenvoudig je eigen 3D modellen uploaden en verkopen. Wanneer je veel scans maakt, heb je de aanschafprijs en kosten dus al snel terugverdiend.

Ook de vooruitzichten in dit opzicht zijn gunstig. Net als 3D printen, wordt 3D scannen namelijk steeds goedkoper. En dat terwijl de kwaliteit nog altijd blijft toenemen. Voor de kosten hoef je het dus niet te laten, zeker niet als je nog enkele jaartjes wacht.

Lees meer:

3D scannen: de ultieme koopgids
De goedkoopste 3D scanners

3D scan laten maken – ook van jezelf!

Wil je zelf 3D scannen, maar heb je niet het geld voor een scanner? Geen nood, er zijn tegenwoordig talloze plekken in Nederland waar je zo’n apparaat goedkoop kunt huren.

Een van de populairste toepassingen is het maken van een 3D scan van jezelf. Het resulterende 3D model kun je vervolgens uitprinten met een 3D printer.

Soms zijn er ook bedrijven die je dit gehele proces uit handen nemen. Zo kon je enkele jaren geleden een poppetje van jezelf laten maken bij de Hema, waar in het Amstelveense filiaal een grote 3D scanner stond.

Bekijk hieronder een filmpje over 3D scanning bij de Hema:

https://www.youtube.com/watch?v=RzYOQSgXar8

De mogelijkheden op het gebied van 3D scannen nemen nog altijd dagelijks toe. Onder de vleugels van 3D printing maakt de techniek een snelle ontwikkeling door. Wil jij op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes over het onderwerp? Volg dan de blog van Llowlab. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe artikelen met de meest actuele informatie over zowel 3D printen als 3D scannen.