Nieuw 3D bioprinting laboratorium in Europa

Nieuw 3D bioprinting laboratorium in Europa

3D printing is veel meer dan een leuk speeltje voor techliefhebbers en ontwerpers. De technologie heeft gedurende zijn korte levensduur al geresulteerd in talloze levensreddende toepassingen in de medische sector. 3D prints van protheses en menselijke weefsels zijn slechts enkele voorbeelden van de vele revolutionaire applicaties. Maar hier belooft het zeker niet bij te blijven.

3D bioprinting nog altijd in ontwikkeling

De laatste jaren is er veel te doen over bioprinting, een speciale variant van 3D printing die nog altijd sterk in ontwikkeling is. Het ultieme doel is het printen van een volledig functioneel en transplanteerbaar menselijk orgaan. Dat dit zal lukken lijdt weinig twijfel – de vraag is alleen wanneer.

3D bioprinting sterk in ontwikkeling

3D bioprinting sterk in ontwikkeling

Dat moment lijkt nu verrassend snel dichterbij te komen. In 2017 opent er namelijk een nieuw en geavanceerd bioprinting laboratorium in Europa. Het betreft een samenwerkingsverband tussen organisaties zoals NextGene Biosystem, the University of Cyprus, IQDEMY SA Holding en Amur State Medical Academy.

3D bioprinter voor printen van menselijke weefsels

Het laboratorium is bedoeld voor onderzoek naar weefselontwikkeling met behulp van 3D printing om uiteenlopende ziektes te behandelen. Denk hierbij onder meer aan het ontwikkelen van een 3D bioprinter die een soort kunstmatige huid print als behandeling tegen brandwonden en ander veelvoorkomend huidletsel.

Dat dit doel dichterbij is dan vaak gedacht, blijkt wel uit de huidige status van de technologie. Enige tijd geleden schreven wij al over een nieuwe 3D printer revolutie in de medische sector en inmiddels hebben talloze andere bedrijven spectaculaire resultaten geboekt op het gebied van printers en bijbehorende printtechnieken.

3D printing groeit in Nederlandse gezondheidszorg

Het lijkt dan ook een kwestie van tijd voordat het nieuwe 3D printing laboratorium zijn bijdrage gaat leveren aan de bovenstaande ontwikkelingen. Wanneer het centrum in Europa precies opent is nog onduidelijk, behalve dat het ergens in de loop van komend jaar gaat gebeuren. Bij Llowlab zijn we in elk geval blij dat we de ontwikkelingen van relatief dichtbij kunnen volgen.

Dat is overigens steeds vaker het geval, want 3D printen in Nederland blijft groeien, net als 3D printing binnen onze gezondheidszorg. Samen met Duitsland vertolkt Nederland een voorlopersrol in Europa en het valt dan ook niet uit te sluiten dat we vroeg of laat een bijdrage gaan leveren aan onderzoek in het laboratorium. Wat er ook gebeurt – wij houden je op de hoogte!