Software

Software

Net als een normale printer wordt een 3D printer aangestuurd door CAD (Computer-Aided Design). Eerst wordt er in 3D printer software een CAD model gemaakt, wat vervolgens op fouten gecontroleerd moet worden. Een klein onderdeeltje wat niet goed aansluit, kan namelijk het verschil maken tussen een defect of een werkend eindproduct. Het CAD model wordt opgeslagen als een CAD bestand.

STL bestand

Dit CAD bestand wordt vervolgens geëxporteerd naar een STL bestand. STL is een afkorting voor Surface Tessellation Language. Een STL bestand kan door bijna alle 3D printers gebruikt worden en deelt de geometrische vorm van een object op in verschillende driehoekjes. Dit staat ook wel bekend als een polygoon model. Naast STL gebruiken ook andere bestandsformaten voor 3D printers polygoon modellen.

Hoe meer driehoekjes er gebruikt worden voor een bepaalde vorm, hoe nauwkeuriger het object vormgegeven zal zijn en hoe groter het STL bestand zal zijn. Ook dit bestand dient gecontroleerd te worden op eventuele fouten, omdat de omzetting naar een STL bestand nog wel eens in wat onvolledigheden kan resulteren. Op internet zijn veel STL bestanden te vinden voor uiteenlopende 3D objecten. Ook is het mogelijk om met een 3D scanner zelf een object in te scannen en dat vervolgens naar een STL bestand te exporteren. Hierdoor kunnen fysieke voorwerpen min of meer gekopieerd worden.

3D printer software

Zonder 3D model kan er geen 3D object geprint worden. Dit 3D model kan gemaakt worden met speciale 3D software. Hieronder volgt een korte beschrijving van een aantal gratis en commerciële 3D programma’s.

Gratis 3D printer software

Google SketchUp

Google SketchUp is misschien wel het meest bekende programma om 3D tekeningen te maken. De software is uitstekend geschikt voor beginners en biedt de optie om 3D modellen te importeren.

Blender

Blender is in Nederland ontwikkelde open source software en is met vele prijzen bekroond. In tegenstelling tot Google SketchUp is de software minder toegankelijk voor beginners, maar het programma biedt de gevorderde gebruiker veel mogelijkheden.

Print3D plugin

De meeste 3D printers maken gebruik van een STL bestand om een 3D object te kunnen printen. Met de Print3D plugin is dit niet langer noodzakelijk, omdat een 3D printer hiermee direct vanuit een CAD programma aangestuurd kan worden en 3D objecten kan printen. De plugin is geschikt voor de bekendste CAD software programma’s en wordt ook aangeboden als een standalone versie.

Commerciële 3D printer software

Maya

Maya is een van de bekendste computerprogramma’s om 3D modellen en animaties te ontwerpen. Naast de toepassingen voor 3D printen wordt Maya vaak ingezet bij de ontwikkeling van computerspellen en in de filmindustrie.

Rhinoceros

Rhinoceros is programma dat bekend staat om zijn enorme veelzijdigheid. Het blinkt in geen enkel aspect bijzonder uit, maar beschikt over alle benodigde functionaliteiten om op professionele wijze 3D objecten te ontwerpen. Naast het maken van graphics voor computerspellen wordt het programma dan ook vaak ingezet door industrieel ontwerpers voor 3D printing.

Vectorworks

Vectorworks is een populair CAD programma waarmee elke fase van het ontwerpproces zowel in 2D als in 3D uitgevoerd kan worden. Door de uitgebreide mogelijkheden kunnen niet alleen grafische objecten gedetailleerd worden getekend, maar ook geavanceerde berekeningen worden uitgevoerd met betrekking tot gebruikte materialen.