3D printer filament

3D printer filament

Wil jij je eigen 3D prints maken? Dan heb je hiervoor absoluut 3D printer filament nodig. Dit is het basismateriaal waaruit de 3D printer jouw 3D objecten in verschillende lagen opbouwt. Tijdens het printen verhit de printkop het filament, waarna het in gesmolten vorm op het printplatform wordt gedeponeerd.

Zo komt jouw 3D print laagje voor laagje tot stand. Wil je weten hoe dit printproces exact in zijn werk gaat? Lees hier dan meer over in ons artikel ‘Wat is een 3D printer?’. Voor nu richten we ons voornamelijk op alle ins en outs van filament, zodat jij na het lezen van deze pagina precies weet welke filamenten jij het beste kunt kopen.

3D printer filament

3D printer filament

3D printer filament kopen in Nederland

3D printer filament is er in vele soorten en maten. Tegenwoordig kun je het in Nederland bij menig winkel kopen, maar beschikbaarheid is nog niet zo groot als in bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Hier belooft op termijn ongetwijfeld verandering in te komen, want de sterke opkomst van 3D printing zorgt voor een steeds sterkere vraag naar filament vanuit de consumentenmarkt.

Voordat je beslist welk filament je voor je 3D printer wilt kopen, is het belangrijk om te weten hoe je het beste je 3D print filament kunt bewaren. In het hiervoor gelinkte artikel leggen we daar alles over uit, maar kort samengevat is het vooral noodzakelijk om al je materialen droog en vochtvrij op te slaan.

Filament types zoals PLA plastic kopen

Dit zorgt niet alleen voor een hogere levensduur van je filamenten, maar zal ook de kwaliteit van het eindresultaat ten goede komen. Kies daarnaast een goed filament voor de beste 3D prints; goedkopere varianten bevatten nogal eens onzuiverheden en leiden hierdoor onvermijdelijk tot inferieure 3D prints en een verstopte spuitkop.

Van alle beschikbare 3D printen materialen behoort plastic tot de populairste filamentsoorten. Met name Polylactic Acid (PLA), een biologisch afbreekbaar type 3D printer plastic, is zeer geliefd bij veel thuisgebruikers. Het materiaal verspreidt tijdens het printen een zoetige geur en levert vaak stevige prints op die niet tot nauwelijks kromtrekken.

3D prints met PLA of ABS van 1.75 mm

Naast PLA is ook Acrylonitrile Butadiene Styrene (ABS) een zeer bekend plastic 3D printer filament. De belangrijkste kenmerken? ABS wordt geproduceerd uit aardolie en resulteert in prints met een zeer hoge duurzaamheid en een uitzonderlijk detailniveau. Veel winkels in Nederland verkopen zowel ABS als PLA in spoelen van 1.75 mm.

Naast de bovengenoemde filament types zijn er inmiddels talloze materialen voor 3D printers verkrijgbaar. Zo zijn 3D printen met metaal en 3D printing met nylon de laatste jaren bijvoorbeeld aan een sterke opmars bezig. Nog dagelijks worden er nieuwe materiaalsoorten uitgevonden die binnenkort hun intrede doen op de markt.