Industrial 3D printing

Industrial 3D printing

Bepaalde productieprocessen nemen van oudsher bijzonder veel tijd in beslag. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de productie van complexe onderdelen voor de ruimtevaart of op het individu afgestemde medische implantaten. Industrial 3D printing brengt hier verandering in en zorgt ervoor dat traditioneel lange productietijden sterk worden verkort.

Industrial 3D printing kan gezien worden als een voortzetting van rapid prototyping, een techniek die al decennialang wordt ingezet binnen verschillende industrieën. Met de toename van innovatieve 3D printers voor industriële toepassingen zijn belangrijke factoren zoals productiesnelheid, kwaliteit, milieuvriendelijkheid en levensduur in de afgelopen jaren sterk verbeterd.

Industrial 3D printing: voortzetting van rapid prototyping

Industrial 3D printing: voortzetting van rapid prototyping

Industrial 3D printing wereldwijd in opkomst

In Nederland is industrial 3D printing nog niet volledig van de grond gekomen. Grote ondernemingen zoals Shell en Philips investeren weliswaar in het gebruik van industriële printers, maar met name het midden- en kleinbedrijf heeft de technologie nog altijd niet volledig omarmd. En dat terwijl de voordelen legio zijn.

Dit wordt onderstreept door de ontwikkelingen in het buitenland, waar industrial 3D printing wél in alle lagen van de zakelijke markt wordt geïmplementeerd. Landen zoals de Verenigde Staten en Duitsland stimuleren deze implementatie zeer actief, iets wat de overheid in een land als Nederland ook zou kunnen doen.

Industrial 3D printing in Nederland

Want dat er in potentie een grote markt is voor industrial 3D printing, dat lijdt geen enkele twijfel. 3D printers gaan in de consumentenmarkt reeds als warme broodjes over de toonbank en dagelijks lezen we in de media nieuwe berichtgeving over nieuwe ontwikkelingen en toepassingen. De technologie zelf is dus het probleem niet.

Voor veel bedrijven is de voornaamste drempel het feit dat andere bedrijven nog niet in de techniek hebben geïnvesteerd. De verwachting luidt dan ook dat het gebruik van industriële printers in ons land snel zal toenemen, zodra een aantal bedrijven de stap durft te zetten. Want als er één schaap over de dam is, volgen er meer…

Industriële specialisten zoals 3D Systems en MakerBot

Binnen de industrial 3D printing markt zijn er een aantal leidende bedrijven. Een goed voorbeeld is 3D Systems, dat naast een grote hoeveelheid producten voor thuisgebruik, ook 3D printers, software en onderdelen levert voor professionele en industriële toepassingen. Het bedrijf is daarnaast gespecialiseerd in oplossingen voor de gezondheidszorg.

Een andere specialist op het gebied van industrial 3D printing is MakerBot, dat aanvankelijk veel bekendheid verwierf met de productie van 3D printers gebaseerd op het open source RepRap project. Inmiddels heeft het bedrijf ook een uitstekende reputatie opgebouwd op het gebied van industriële diensten en producten voor professionals.