3D printer kit

3D printer kit

Een 3D printer kit is een bouwpakket dat bestaat uit losse 3D printer onderdelen. Met behulp van deze componenten kun je op voordelige wijze je eigen 3D printer bouwen. De Velleman K8200, de Prusa i3 kit en de overige RepRap kits zijn allemaal voorbeelden van printers die door middel van een pakket moeten worden opgebouwd.

Een 3D printer kit kopen is vaak een goed idee wanneer je geïnteresseerd bent in 3D printing, maar niet het budget hebt om in een kant-en-klare oplossing te investeren. Het zelf bouwen van een machine leert je bovendien veel over de technische kant van het printproces, waardoor je in een later stadium waarschijnlijk mooiere 3D prints zult maken.

3D printer kit

3D printer kit

Welke 3D printer kit moet ik kiezen?

3D printer kits zijn in talloze varianten beschikbaar. Daar waar de kit van het ene merk uit slechts enkele onderdelen bestaat, bevat het pakket van de andere fabrikant een bijna eindeloze hoeveelheid schroefjes, profielen en andere kleine componenten. De ideale kit verschilt dus per persoon.

Beschik je over veel technische knowhow en heb je veel tijd om handen voor een hobbyproject? Dan kun je voor een uitdagende kit gaan die je veel geld bespaart. Wanneer je de onderdelen echter sneller wilt assembleren, is het verstandig om voor een simpeler DIY 3D printer te kiezen. Welke keuze je ook maakt: hou er rekening mee dat zelfbouw altijd meer tijd kost dan je vooraf denkt.

Zelf een Velleman, RepRap of Prusa bouwen

De meest bekende 3D printer kit is misschien nog wel die van RepRap. Het doel van dit opensource project is om rapid prototyping technologie voor iedereen betaalbaar te maken door de creatie van goedkope zelfbouwpakketten. Inmiddels heeft het project al diverse generaties doorlopen, met als bekendste printers de Darwin, de Mendel en de Prusa.

Ook Velleman timmert flink aan de weg en geniet onder meer bekendheid vanwege de innovatieve K8200 en K8400 3D printers. De K8400 kit komt met twee afzonderlijke spuitkoppen, terwijl de K8200 door gebruikers wordt geprezen om zijn grotere printbed en open frame. Kwalitatief zijn beide typen kits gelijkwaardig.

3D printer kit kopen in Europa

Hoewel 3D printen naar verluidt in de toekomst voor ieder huishouden vanzelfsprekend is, zijn we momenteel nog niet op dat punt aanbeland. Het is een techniek die relatief bezien nog in de kinderschoenen staat en die nog continu doorontwikkeld wordt. Hierdoor is het niet altijd eenvoudig om in Europa een goede 3D printer kit op de kop te tikken.

Veel 3D printing liefhebbers schaffen hun kits daarom aan via buitenlandse webwinkels of online marktplaatsen zoals eBay. Het bestelproces is soms wat omslachtig en de verzending kan iets langer duren, maar uiteraard krijg je de printer parts wel thuisgestuurd. Zo weet je in ieder geval zeker dat jij een van de eersten in Nederland bent die er gebruik van maakt!