Materialen

Materialen

3D printen materialen

3D printers kunnen driedimensionale objecten maken uit een verscheidenheid aan materialen. De hoeveelheid materialen neemt bovendien zienderogen toe. Hieronder een overzicht van de meest gebruikte materialen voor 3D printen.

Nylon

Nylon is een materiaal waarmee een veelvoud aan driedimensionale objecten geprint kan worden. Van flexibel tot hard, van transparant tot kleurrijk: met nylon zijn de toepassingen eindeloos. Denk hierbij onder meer aan verpakkingen, sieraden, maquettes, modelbouw, kleding en medische toepassingen.

Als stabiele kunststof heeft nylon een uitmuntende oppervlaktekwaliteit, alsmede mechanische en chemische voordelen ten opzichte van andere materialen. 3D objecten die gemaakt worden met nylon, worden vaak laagsgewijs opgebouwd door middel van Selective Laser Sintering. Hierdoor zijn eindproducten weliswaar functioneel, maar kunnen zij ook enigszins poreus zijn en licht afwijken van de originele CAD bouwtekening.

Polycarbonaat

Polycarbonaat is een materiaal dat breed inzetbaar is op het gebied van 3D printing. Zo wordt het vaak toegepast voor zaken als verpakkingen, vitrines, profielen, beglazing, proefmatrijzen, serredaken, opspanmallen en dubbelwandige afscheidingswanden. Polycarbonaat is een van de stabielere kunststoffen en is tot wel 250 keer sterker dan glas. Het materiaal is bij uitstek geschikt voor bewerkingen zoals frezen, boren, buigen en zagen.

3D objecten die gemaakt worden met polycarbonaat, worden vaak laagsgewijs opgebouwd door middel van Fused Deposition Modeling. Hierdoor komen eindproducten zeer goed overeen met de originele CAD bouwtekening, maar kunnen zij licht poreus zijn en daardoor niet waterdicht. Dit laatste is evenwel eenvoudig op te lossen door middel van een tijdelijke dompeling in oplosmiddel.

Acrylonitrile Butadiene Styrene (ABS)

ABS is een stabiele kunststof die geproduceerd wordt uit aardolie. Het materiaal heeft een relatief hoog smeltpunt maar is zeer stevig, heeft een hoge duurzaamheid en is vaatwasserbestendig. ABS wordt daardoor ingezet voor uiteenlopende producten zoals huishoudelijke apparatuur, kinderspeelgoed, muziekinstrumenten, modelbouw, tafels, golfclubs, stoelen, behuizingen, LEGO blokjes, vazen en servies. ABS is leverbaar in een veelvoud aan kleuren en wordt veelal verwerkt tot een 3D object met behulp van stereolithografie. Het eindproduct heeft in de meeste gevallen weinig nabehandeling nodig en wordt gekenmerkt door een hoge kwaliteit.

Polylactic Acid (PLA)

PLA is een veelgebruikt materiaal dat afkomstig is uit natuurlijke grondstoffen zoals suiker en mais. Als biologisch afbreekbaar plastic is PLA zeer milieuvriendelijk ten opzichte van andere materialen. Dit is niet de enige reden dat het materiaal populair is bij consumenten, want ook stinkt het materiaal tijdens het printen niet naar verbrand plastic. Veel mensen omschrijven de printlucht van PLA als licht zoetig. PLA kan op relatief lage temperaturen geprint worden, maar is desondanks behoorlijk stevig en trekt niet krom. Dit maakt PLA bij uitstek geschikt voor lichtgewicht toepassingen als sieraden, decoratieve prints, modelbouw en speelgoed met veel details.

Hout

Hout is een materiaal dat steeds vaker gebruikt wordt voor 3D printing. Niet zo vreemd, want hout is sterk, trekt niet snel krom en is uitstekend te bewerken. Zo is het prima te schuren en verven en kan het eindproduct nog verzaagd worden. Hout is leverbaar in verschillende kleuren en wordt vaak ingezet om huishoudelijke producten als bestek, sieraden, speelgoed en handgrepen te fabriceren met een 3D printer. Hout dient bij voorkeur in een open bak bewaard te worden zodat er vocht bij kan komen en het product niet uitdroogt en brozer wordt.

HIPS

HIPS is een materiaal dat nog maar vrij kort gebruikt wordt voor 3D printing, maar snel aan populariteit wint. HIPS is leverbaar in verschillende kleuren en staat net als ABS bekend om de uitstekende stijfheid en sterkte. Het eindproduct is kwalitatief hoogwaardig en bovendien prima geschikt om na te bewerken door bijvoorbeeld verven of schuren. Daarnaast is het materiaal zeer hittebestendig en hygiënisch, waardoor het vaak gebruikt wordt zaken als bestek en voedselverpakkingen. HIPS is oplosbaar in limoneen en wordt daardoor veelvuldig toegepast als ondersteunend materiaal bij het printen van 3D objecten met ABS.

PolyVinyl Alcohol (PVA)

PVA is een in water oplosbaar materiaal dat vaak gebruikt wordt als ondersteuningsmateriaal voor 3D modellen. Na het printen hoeft het 3D object alleen in water of een waterhoudend oplosmiddel gelegd te worden. Dit doet de ondersteuningsstructuur van PVA oplossen waardoor het eindproduct klaar voor gebruik is.