3D printer huren

Ben jij geïnteresseerd in de mogelijkheden van een 3D printer, maar vind je het aankoopbedrag vaak nog te hoog? Dan is een 3D printer huren misschien wel wat voor jou. In dit artikel bespreekt Llowlab alle voors en tegens die je moet weten voordat je overgaat tot huur. Ook geven we een overzicht van de beste adressen waar je een 3D printer kunt huren.

Waarom een 3D printer huren?

Het willen huren van een 3D printer kan vele redenen hebben. Sommige mensen hebben simpelweg affiniteit met techniek en willen eens kijken hoe een 3D printer werkt, terwijl anderen een product nodig hebben wat alleen goedkoop via 3D printing gefabriceerd kan worden. Zeker bij objecten met complexe vormen kan 3D printen de snelste en goedkoopste fabricagemethode zijn.

Natuurlijk zijn er nog veel meer redenen te bedenken waarom mensen 3D printers huren. Steeds vaker worden 3D printers gehuurd door scholen om hun leerlingen op speelse wijze de technische mogelijkheden van 3D printen te laten ervaren. De tijd dat elke middelbare school standaard over een 3D printer beschikt, laat waarschijnlijk geen decennia meer op zich wachten.

Maar wat te denken van productdemonstraties op beurzen, tentoonstellingen en open dagen? Met behulp van een gehuurde 3D printer kan een diversiteit aan objecten live worden geprint. Het is dan wel handig om vooraf een selectie te maken van verschillende 3D modellen. Bezoekers kunnen dan een 3D model naar keuze aanwijzen, waarna de 3D printer het object meteen uitprint!

Een 3D printer huren kan op deze manier een hele interactieve bezigheid zijn en niet alleen fungeren als informatief instrument, maar ook als toegankelijke bron van vermaak. Indien je nog weinig ervaring hebt met 3D printing en je zeker wilt weten dat de bediening van de 3D printer vlekkeloos verloopt, kun je bij de meeste verhuurbedrijven kiezen voor een ervaren begeleider die het proces in goede banen leidt. Zo weet je zeker dat 3D printen jou ook daadwerkelijk biedt wat je ervan verwacht.

Waar moet ik rekening mee houden bij een 3D printer huren?

Hoe het ook zij, wanneer je een 3D printer slechts enkele malen wilt gebruiken, is huur de meest voordelige optie. Informeer bij de verhuurder wel of de benodigde materialen bij de prijs van de printer zitten inbegrepen.

Wanneer dit niet het geval is, zul je namelijk zelf de materialen moeten aanschaffen die nodig zijn om de door jou gewenste 3D objecten uit te printen. Elke printer werkt met andere materialen; zorg dus dat je vooraf goed uitzoekt welke 3D printer werkt met het door jou gekozen materiaal.

Materialen die vaak gekozen worden zijn onder meer ABS, PLA en PVA. Op de materiaalpagina van Llowlab vind je meer informatie over deze materialen en de specifieke toepassingen waarvoor ze geschikt zijn. Het ene materiaal is duurder dan het andere, dus lees je vooraf goed in over de gangbare prijzen bij Nederlandse winkels.

Naast de noodzakelijke materialen heeft een 3D printer ook software nodig om naar behoren te kunnen functioneren. In deze software wordt dan een CAD-model gemaakt, dat vervolgens wordt geëxporteerd naar een STL-bestand. Bij het huren van een 3D printer is het dus verstandig om geschikte software op je computer te installeren en voor een 3D printer te kiezen die hier compatible mee is.

Wanneer je een 3D printer huurt, is het zonde om voor dat eenmalige gebruik een duur softwareprogramma aan te schaffen. Gelukkig is er op internet veel gratis software te krijgen waarmee relatief eenvoudig 3D modellen opgebouwd kunnen worden. Voorbeelden van populaire programma’s zijn Google Sketchup en Blender.

Waar kan ik een 3D printer huren?

In Nederland is er één bekende partij waar je op landelijke basis 3D printers kunt huren: www.3D-P.nl. Dit bedrijf rekent prijzen van ongeveer 37 euro voor het 12 uur huren van een 3D printer, maar dan komen er ook nog eens pakweg 25 euro startkosten én verzendkosten bij (reken zo’n 15 euro). En dan hebben we de materiaalkosten nog niet eens meegerekend.

Wat wel leuk is aan 3D-P is dat alle reeds betaalde huur in mindering wordt gebracht op de aanschafprijs, wanneer je besluit een gehuurde 3D printer te kopen. Op deze manier wordt het wel erg aantrekkelijk om te testen of een 3D printer aan jouw wensen voldoet, voordat je tot definitieve aankoop overgaat!

Alternatieven voor een 3D printer huren?

Indien jij een bepaald 3D object wilt printen maar geen 3D printer wilt kopen, ben je niet alleen afhankelijk van een 3D printer huren. Er zijn namelijk verschillende bedrijven die op bestelling 3D modellen uitprinten. Een bestelling plaatsen bij zo’n bedrijf kan goedkoper zijn dan het huren van een 3D printer, terwijl je er zelf geen tijd aan kwijt bent.

De twee meest bekende partijen die 3D printers verhuren zijn 3D Hubs en Shapeways. Op beide websites kun je jouw zelf gecreëerde 3D modellen uploaden, waarna de objecten tegen een betaalbare prijs voor je gefabriceerd worden. Eventueel heb je nog de optie om jouw 3D creaties te delen met de rest van de wereld en er zelfs geld mee te verdienen door ze ter verkoop aan te bieden via de website.

Meer informatie over 3D printer huren?

In principe weet je nu alles wat je moet weten als je een 3D printer wilt huren. Wel is het handig om je nog verder te verdiepen in de achterliggende techniek voordat je overgaat tot huur. Hoe beter je voorbereid bent, hoe eenvoudiger het is om de 3D printer te bedienen en hoe meer plezier je ervan zult hebben. Succes!