Welke 3D printers zijn er in Nederland?

Welke 3D printers zijn er in Nederland?

3D printers zijn sterk in opkomst, maar zijn deze vernuftige apparaten een kortstondige hype of heeft 3D printen toekomst? Hoewel wij bij Llowlab geen glazen bol hebben, wijzen alle voortekenen erop dat 3D printers in de toekomst een standaard onderdeel gaan vormen van elk Nederlands huishouden. Daarom vertellen wij je alvast welke 3D printers er zijn en met welke zaken je rekening moet houden voordat je begint met 3D printen.

3D printers vergelijken

3D printen kosten zijn een belangrijke factor bij het selecteren van de beste 3D printers. 3D printers kostten voorheen duizenden euro’s en zijn de laatste jaren snel in prijs gedaald. Op dit moment kun je met de Peachy 3D printer al een 3D printer kopen vanaf minder dan 90 euro. Hiermee is 3D printen binnen het bereik gekomen van de doorsnee Nederlandse consument.

3D printers prijzen

Heb je een voorkeur voor 3D printers van grotere merken, dan betaal je al snel een hogere prijs. De bekendste 3D printer van MakerBot, de Replicator 2, kost ongeveer 2000 euro. Dat is nog altijd een stuk goedkoper dan de gangbare 3D printers prijzen van enkele jaren geleden, maar voor de gemiddelde consument is het nog altijd veel geld.

Ook Leapfrog 3D printers zijn bijzonder populair in Nederland. Voor het bekende 3D printer model de Leapfrog Creatr starten de prijzen vanaf zo’n 1500 euro, wat al iets betaalbaarder is dan de Replicator 2. Naast de aanschafkosten van 3D printers moet de consument echter ook rekening houden met overige 3D printer kosten, zoals stroomkosten, materiaalkosten en onderhoudskosten.

3D printers kopen

3D printers kopen mag dan een aantrekkelijk hobbyproject lijken, 3D printers zijn bepaald geen speelgoed. Bedrijven met 3D printers die met behulp van 3D printers software een 3D model ontwerpen, kunnen dit object vervolgens direct zelf 3D printen. Dit versnelt het ontwerpproces aanzienlijk en stelt ontwerpers in staat om snel prototypes te maken. Voor dergelijke zakelijke toepassingen zijn 3D printers ideaal.

Maar hoe zit het met de Nederlandse consument? Heb jij thuis ook 3D printers nodig? Het antwoord op deze vraag verschilt per persoon en per huishouden. Heb jij affiniteit met innovatieve technieken en wil je graag experimenteren met grensverleggende materialen, dan zijn 3D printers wat voor jou. Ook als je regelmatig 3D prints wilt maken of een zakcentje wilt bijverdienen door voor andere mensen 3D modellen te printen, is investeren in 3D printers een verstandige keuze.

3D printers toekomst

De 3D printers prijzen zijn momenteel lager dan ooit. Omdat alles erop wijst dat 3D printers toekomst hebben, is dit een goed moment om 3D printers te kopen. Door nu te investeren in een 3D printer kun je op laagdrempelige wijze kennismaken met deze veelbelovende techniek en ben je een van de eerste Nederlanders die zelf thuis 3D prints kan maken. Meer weten? Lees dan hier hoe een 3D printer werkt.