NASA print nieuwerwetse maliënkolder voor astronauten in 3D

NASA print nieuwerwetse maliënkolder voor astronauten in 3D

Dat 3D printen in metaal een enorme vlucht neemt, is inmiddels al geen nieuws meer. Maar toch komen er maandelijks nog altijd nieuwe metaalprints uit die ons op de redactie van Llowlab weten te verbazen. Neem nu de metalen maliënkolder die wetenschappers van ruimtevaartorganisatie NASA onlangs hebben ontwikkeld met behulp van een 3D printer. Lees hieronder verder om alles te weten te komen over dit interessante project.

NASA

3D printing speelt belangrijke rol in ruimtevaartbranche

Nieuwe ontwikkelingen in de ruimtevaart gaan tegenwoordig hand in hand met 3D printing. Recent schreven wij bijvoorbeeld nog hoe het bekende Amerikaanse bedrijf Boeing de technologie inzet voor de productie van satellieten. Maar er zijn nog tal van andere onderdelen in de ruimtevaartsector die met behulp van 3D printers sneller en goedkoper worden geproduceerd.

Op het vermaarde International Space Station zijn 3D printers aanwezig en volgens trendwatchers zal de mensheid de techniek in de toekomst gebruiken om op andere planeten woningen en gereedschap te fabriceren. In dat licht bezien klinkt het nieuws van NASA’s nieuwe 3D geprinte maliënkolder misschien niet zo spannend, maar klik nog maar niet weg tot je de verdere details hebt gelezen.

Lees meer:
Meer metaal 3D printers bij bedrijven
Metaalprinting blijft zich wereldwijd ontwikkelen
Ook consumentenprinters maken metalen 3D prints
Buitenlands nieuws over metaalprinting

3D geprinte maliënkolder voor ruimtevaart

Speciaal NASA laboratorium past 4D printen toe

De wetenschappers van NASA ontwikkelden het nieuwe materiaal in NASA’s Jet Propulsion Laboratory (JPL), wat inmiddels een flinke reputatie heeft opgebouwd op het gebied van nieuwe innovaties. De metalen stof bestaat uit vierkante, met elkaar verbonden plaatjes van metaal die eruitzien als een soort nieuwerwetse maliënkolder.

Het zilverkleurige materiaal is onder meer reflectief, vouwbaar en onderscheidt zich daarnaast door de treksterkte en passief warmtebeheer. Al deze eigenschappen hebben een functioneel karakter, waardoor het 3D printproces meer doet dan alleen het creëren van geometrische vormen. NASA-wetenschappers noemen het ook wel 4D printing; omdat het materiaal een print is van zowel geometrische vormen als functionele eigenschappen.

Deze focus op functionaliteit komt onder meer tot uiting in de mogelijkheden die de nieuwe metalen stof biedt op het gebied van ruimtevaart. Een veelgehoorde toepassing is die voor de ruimtevaartpakken van astronauten of als een schild om een ruimtevaartuig te beschermen tegen meteorieten. Omdat de ene zijde van het materiaal licht reflecteert en de andere zijde dit juist absorbeert, heeft het ook een temperatuurregulerende functie.

De hoge treksterkte van het gebruikte metaal maakt het daarnaast mogelijk om het materiaal in verschillende vormen te manipuleren. Zo kan de ‘maliënkolder’ bijvoorbeeld worden opgevouwen voor compact vervoer en vervolgens worden uitgevouwen bij de uiteindelijke ingebruikname. De unieke maliënkolder-structuur maakt de afmetingen theoretisch oneindig.

Hierdoor kan het materiaal niet alleen als een soort tweede huid dienen voor astronauten, maar zelfs als een soort van veilige loper over ijsplaneten worden uitgerold. Volgens de wetenschappers van het JPL zijn er in de toekomst nog vele andere toepassingen denkbaar. Niet alleen met dit specifieke materiaal, maar ook met andere materialen die door de inzet van 3D printing mogelijk worden.

Lees meer:
Het toenemend aantal toepassingen van 3D printen
Ook laboratoria in Europa ontwikkelen innovaties

3D printen van nieuwe functies versnelt testfase aanzienlijk

Het is met name het eerder genoemde ‘printen van functies’ waar het hart van NASA’s topwetenschappers sneller van gaat kloppen. De snellere productiekarakteristieken van 3D printers zorgen ervoor dat een nieuw idee direct uitgeprint en getest kan worden. Lijkt de nieuwe functie niet te werken? Dan wordt de print simpelweg weggegooid en kan er direct een nieuwe worden gemaakt.

Het weggooien van een 3D print klinkt wellicht als verspilling, maar dit is allerminst hoe de wetenschappers het bedoelen. Bij toekomstige 3D printers kan het materiaal naar alle waarschijnlijkheid namelijk eenvoudig worden hergebruikt. Dit maakt het mogelijk om driedimensionale voorwerpen in de ruimte te printen en daarna naar eigen inzicht oneindig vaak te hergebruiken.

Astronaut

De grote invloed van 3D printing op toekomstige ruimtereizen

De toenemende inzet van 3D printing in de ruimtevaartsector lijkt toekomstige innovaties in een stroomversnelling te brengen. Volgens de experts van het JPL is de mogelijkheid om nieuwe functies aan een materiaal toe te voegen in verschillende stadia van de ontwikkeling een revolutionaire doorbraak in productiemethoden.

Dit zorgt ervoor dat ruimtevaartuigen in de toekomst sneller en goedkoper kunnen worden geproduceerd en dat we met ruimtereizen het heelal om ons heen steeds beter zullen verkennen. Elke ogenschijnlijk kleine innovatie in de 3D printing branche draagt daar weer aan bij. En dat maakt het voor liefhebbers van 3D printen en ruimtevaart spannende tijden om in te leven!