3D printen kunststof

3D printen kunststof

3D printen met kunststof is een hele betaalbare manier om zelf thuis 3D objecten te printen. In tegenstelling tot andere materialen zoals metaal, zijn 3D printers die met kunststof werken relatief goedkoop in de aanschaf. Bovendien zijn de kunststof materiaalsoorten ook heel betaalbaar.

Meer weten? Neem nu direct contact met ons op »

3D printen kunststof

Waar veel poederprinters werken met een afgesloten bak, beschikken kunststofprinters over een verwarmd plateau dat 3D printen mogelijk maakt. Veel 3D kunststofprinters beschikken over tot wel vier printkoppen, om zo verschillende kleuren tegelijkertijd of juist dezelfde kleur versneld te kunnen printen.

3D objecten worden door een kunststofprinter niet met poeder opgebouwd, maar via het versmelten van losse druppels kunststof. De ondersteuning voor het te printen voorwerp wordt automatisch door de software van de 3D printer berekend. Afhankelijk van de vorm van het object gaat het in veel gevallen om een aantal kleine pilaren die de 3D print ondersteunen. De ondersteuning versmelt niet met het object, waardoor deze doorgaans vrij makkelijk te verwijderen is.

Welke kunststof moet ik kiezen voor 3D printen?

3D printers voor de consumentenmarkt werken veelal met kunststof materialen. Filament (draad) op rol is de populairste materiaalkeuze onder gebruikers en is verkrijgbaar in verschillende diktes en kleuren. Het grote voordeel van filamenten is dat al het materiaal gebruikt wordt. Dit in tegenstelling tot traditionele fabricageprocessen, waar de objecten uit kunststof gesneden worden en de restanten vervolgens worden weggegooid. Dit maakt het gebruik van filament relatief milieuvriendelijk.

De twee meest gebruikte filamenten voor kunststof printers zijn Acrylonitrile Butadiene Styrene (ABS) en Polylactic Acid (PLA). Beide materialen bezitten specifieke kenmerken en voordelen waar de gebruiker zijn keuze op kan baseren.

Acrylonitrile Butadiene Styrene (ABS)

ABS wordt geproduceerd uit aardolie, heeft een hoge levensduur en smelttemperatuur en is erg stevig. Bekende toepassingen van ABS zijn hierdoor harde producten zoals tandwielen, apparaatbehuizingen, LEGO-steentjes, modelbouw, autobumpers, golfclubs en muziekinstrumenten.

Polylactic Acid (PLA)

PLA wordt gemaakt uit natuurlijke grondstoffen zoals mais en suiker en is hierdoor aanzienlijk milieuvriendelijker dan ABS. Ook wordt de licht zoetige geur tijdens het printen met dit materiaal over het algemeen als prettig ervaren door gebruikers. PLA heeft een lagere smelttemperatuur dan ABS, waardoor de printer op lagere temperaturen kan functioneren en ook minder stroom verbruikt. Het 3D printen verloopt hierdoor sneller en leent zich beter voor het maken van decoratieve prints met veel details. Denk aan sieraden, accessoires en andere kleine objecten waar een mooie glans belangrijk is.

Geen van beide kunststof materialen is duidelijk beter voor 3D printen, want dit is geheel afhankelijk van de persoonlijke voorkeur van de gebruiker. Ondernemingen die gereedschap willen produceren, zullen de voorkeur geven aan ABS met zijn harde eigenschappen, terwijl kunstenaars en milieubewuste creatieven liever zullen kiezen voor het milieuvriendelijke PLA om gedetailleerde decoratieve objecten te printen.

Naast ABS en PLA zijn er nog diverse andere materiaalsoorten zoals nylon en polycarbonaat. Daarnaast zijn er filamenten met speciale eigenschappen op de markt. Denk hierbij onder meer aan lichtgevende, buigbare, brandvertragende, rubberachtige, transparante en voedselveilige filamenten.

Alternatief voor 3D filamenten: kunststof pellets

Kunststof pellets zijn het meest gekozen alternatief voor filament en worden met name ingezet voor grootschalig gebruik bij industriële toepassingen. In plaats van draad op rol gaat het bij kunststof pellets om korrels. Dit maakt pellets bij uitstek geschikt voor bulkbewerkingen. Het eindresultaat is echter hetzelfde als bij filament. Voor de gemiddelde thuisgebruiker blijft filament de meest praktische keuze.

De toekomst van 3D printen met kunststof

Hoewel 3D printen met kunststof op dit moment al vrij populair is, zal dit in de toekomst alleen maar toenemen. Verwacht wordt dat de prijs-kwaliteitsverhouding van 3D kunststofprinters steeds beter zal worden, waardoor de printers niet alleen goedkoper worden voor consumenten, maar bovendien sneller, duurzamer en efficiënter. In de tussentijd is de huidige generatie kunststofprinters al goed voor een grote variëteit aan praktische toepassingen en het nodige vermaak voor de thuisgebruiker.