Voor- en nadelen

Voor- en nadelen

Voordelen

3D printen kent vele belangrijke voordelen ten opzichte van conventionele varianten van printen. De verwachting is dat hoe verder de techniek wordt ontwikkeld, hoe groter de voordelen zullen worden.

Lage opstartkosten

In de meeste gevallen zijn de opstartkosten bij 3D printen relatief laag in vergelijking met andere productietechnieken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een techniek als spuitgieten, waarvoor mallen en matrijzen benodigd zijn. 3D printen is niet afhankelijk van dergelijke tools en kent daardoor, afgezien van de eenmalige investering in de printer, relatief weinig opstartkosten.

Lage productiekosten

Voorwerpen die in grote aantallen geproduceerd worden, brengen over het algemeen hoge productiekosten met zich mee. Bij 3D printen is het mogelijk om producten af te stemmen op individuele wensen. Hierdoor blijven de volumes klein en de productiekosten laag.

Lage ontwikkelkosten

Veel bedrijven die bepaalde machines nodig hebben, besluiten deze zelf te maken. In principe een prima idee, maar tijdens de ontwikkelfase moeten er vaak dure prototypes van het betreffende product worden gemaakt om te kijken of het naar behoren functioneert. Een 3D printer kopen maakt het een stuk goedkoper en eenvoudiger om een 3D prototype te ontwikkelen.

Hoge productiesnelheid

Conventionele methoden van productfabricage zijn vaak duur en nemen veel tijd in beslag. Producten die bij een klassieke productiemethode pas na meerdere weken klaar zijn, worden door veel 3D printers in slechts enkele uren gemaakt. Dit geldt natuurlijk niet voor massaproductie, maar wel voor producten die op het individu zijn toegespitst.

Hoge milieuvriendelijkheid

Door 3D printers is er minder behoefte aan transport van goederen. Er hoeven immers geen fysieke goederen over een grote afstand vervoerd te worden, maar alleen bouwtekeningen via het internet verstuurd te worden. Het uiteindelijke fysieke product wordt vervolgens lokaal door de 3D printer uitgeprint. 3D printers maken het vervangen van defecte producten overbodig. Wanneer een bouwplan van defecte onderdelen beschikbaar is, kunnen deze door de 3D printer worden uitgeprint waardoor het product weer zal werken. Ook complexe onderdelen zoals bewegende delen kunnen in veel gevallen door een 3D printer worden uitgeprint. Een 3D printer kopen bespaart een consument dus niet alleen geld, maar is ook nog eens goed voor het milieu.

Gebruiksvriendelijke 3D software

Er zijn uiteenlopende 3D computerprogramma’s beschikbaar (ook gratis) waarmee een 3D printer op relatief eenvoudige wijze aangestuurd kan worden. Dit maakt 3D printers zeer toegankelijk voor consumenten. Er hoeft geen informatie ingelezen te worden, waardoor een 3D model direct uitgeprint kan worden.

Geïndividualiseerde producten

Producten afkomstig van massaproductie kunnen in sommige gevallen een goede prijs-kwaliteitsverhouding bieden. De originaliteitsprijs zullen deze producten echter niet winnen. Zo is het in Nederland geen ongewoon verschijnsel om in een straat exact dezelfde decoraties in verschillende vensterbanken te zien staan. Omdat met een 3D printer vrijwel elk gewenst object geprint kan worden, zijn de mogelijkheden vrijwel eindeloos en kan een persoonlijk tintje aan een eindproduct worden gegeven. Door de lage ontwikkel-, opstart- en productiekosten is de prijs-kwaliteitsverhouding van 3D geprinte producten bovendien uitstekend.

Nadelen

Het is duidelijk dat er aan het gebruik van een 3D printer talloze voordelen verbonden zitten. Toch zijn er ook enkele nadelen te benoemen.

3D printen kosten

Voor de doorsnee consument is een 3D printer op dit moment nog een fikse investering. Een goedkope 3D printer kost rond de 400 euro, terwijl professionelere modellen nog hoger geprijsd zijn. Gebruikers moeten daarom goed nadenken wat ze met een 3D printer willen gaan printen. Door de vele mogelijkheden van 3D printen is het goed mogelijk de eenmalige aanschafprijs van een 3D printer terug te verdienen. Het apparaat moet dan wel vaak genoeg gebruikt worden om de aanschafkosten eruit te halen.

Criminaliteit

Hoewel de meeste mensen dit nadeel minder relevant zullen vinden, is het wel een thema dat de komende jaren steeds actueler zal worden. Door de sterke opmars van 3D printers begint ook de onderwereld de mogelijkheden van deze technologie steeds meer te ontdekken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk merkproducten na te maken met een 3D printer en vervolgens via de zwarte markt goedkoop te verspreiden. Omdat het lastig is om te controleren wat mensen printen, kunnen ook zaken als wapens en skimmingapparatuur met een 3D printer worden uitgeprint. In feite gaat het hier dus niet zozeer om een nadeel van 3D printen, maar juist om het feit dat er misbruik van de voordelen kan worden gemaakt.