3D printer kopen

3D printer kopen

Het idee van een 3D printer kopen spreekt veel mensen aan, maar toch zijn er twijfels. Want 3D printers zijn toch hele dure, technisch ingewikkelde apparaten? Wij kunnen je gerust stellen: dit is al lang niet meer het geval. Tegenwoordig is een 3D printer heel eenvoudig in het dagelijks gebruik. En de kosten? Die heb je zo terugverdiend!

Waarom een 3D printer kopen?

3D printen is de laatste jaren een ware hype aan het worden. Terwijl de meeste hypes overwaaien, verwachten onderzoekers dat de markt voor 3D printers alleen maar verder zal groeien. Veel mensen zien dat familieleden of kennissen veel plezier hebben van hun 3D printer en er bovendien geld mee besparen.

Een 3D printer kopen is bepaald geen weggegooid geld. Sterker nog, het is een nuttige investering in je huishouden. Met 3D printers kunnen de meest uiteenlopende projecten worden geprint; van praktische zaken zoals gereedschap, servies, behuizingen, keukenspullen en telefoonhoesjes tot aan decoratieve artikelen zoals sieraden en vazen. Al dit soort spullen, waar je in het dagelijks leven regelmatig behoefte aan hebt, kosten je vrijwel niets wanneer je ze zelf uitprint met een 3D printer.

3D printer kosten

We horen je denken: dat klinkt allemaal leuk en aardig, maar hoe zit het dan met de materiaalkosten van een 3D printer? Daar heb je een punt, want elk uitgeprint 3D object moet immers opgebouwd worden uit een bepaald materiaal. Naast een 3D printer kopen, moet je daarom ook de benodigde materialen voor 3D printen aanschaffen. Het kopen van een 3D printer alleen is dus niet voldoende. De materiaalkosten voor een 3D printer vallen over het algemeen echter heel erg mee.

Afgezien van de aanschafprijs voor de benodigde materialen ben je ook geld kwijt aan de stroomkosten van een 3D printer. De kosten hiervan zijn echter verwaarloosbaar te noemen; uit onderzoek is gebleken dat de gemiddelde 3D printer ongeveer 2,6 kwH aan stroom verbruikt voor het printen van maar liefst 20 (!) huishoudelijke artikelen. Wanneer deze producten in de winkel waren aangeschaft, had dit je honderden of zelfs duizenden euro’s kunnen kosten. Een 3D printer kopen is dus een slimme investering die zichzelf al binnen korte tijd kan terugverdienen.

3D printer besparingen

Tegenover de hierboven genoemde lichte kosten staat een breed scala aan voordelen. In de komende jaren zullen deze voordelen alleen maar toenemen, omdat er steeds meer 3D printers worden gekocht. Hierdoor dalen de aanschafprijzen en komen er steeds meer en goedkopere materialen beschikbaar.

Een 3D printer kopen brengt weinig aanvullende kosten met zich mee, want 3D printers hebben vrij lage opstartkosten. Er zijn geen geavanceerde hulpmiddelen nodig zoals matrijzen of mallen, waardoor de gebruiker direct aan de slag kan met zijn gekochte 3D printer. Ook de productiekosten liggen laag, want bij traditionele rapid prototyping methoden is er sprake van 3D objecten die in grote hoeveelheden geproduceerd worden. Wanneer je zelf een 3D printer koopt, kun je de geprinte 3D objecten afstemmen op jouw specifieke wensen en blijven de aantallen vaak laag.

3d printer kopen is sneller produceren

Traditionele manieren van productfabricage kunnen soms lang duren. 3D printers zijn in staat om producten die bij conventionele productiemethoden weken duren om te maken, in slechts enkele uren te produceren. Ook heb je zo’n product vervolgens direct in huis. Wanneer je bijvoorbeeld een specifiek product nodig hebt dat alleen in China geproduceerd wordt, kan het veel sneller zijn om dit product direct thuis met je eigen 3D printer te fabriceren.

Juist in een land als China is vaak sprake van massaproductie, waardoor producten extreem goedkoop kunnen worden gemaakt. In sommige gevallen zijn die producten zelfs goedkoper dan de materiaalkosten en stroomkosten die je kwijt bent als je het product zelf print met je 3D printer.

Toch is een 3D printer kopen een beter idee dan afhankelijk te zijn van dergelijke producten. 3D printers kunnen vrijwel ieder gewenst object printen, waardoor de mogelijkheden grenzeloos zijn en elk geprint product een persoonlijke touch meegegeven kan worden. En door de uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding van 3D geprinte objecten, ben je op de lange termijn altijd goedkoper uit door een 3D printer te kopen.

Welke 3D printer kopen?

Wil jij een 3D printer kopen maar weet je nog niet welke printer voor jou het meest geschikt is? Niet zo vreemd, want op het gebied van 3D printers is de keuze enorm. Elke printer heeft bepaalde typerende mogelijkheden en werkt met andere materialen. De beste 3D printer is de printer die aansluit op jouw doelen en wensen.

3D printen mogelijkheden

Als je op het punt staat een 3D printer te kopen, is het verstandig je goed in te lezen over de verschillende modellen en hun mogelijkheden. De website van Llowlab is hiervoor bij uitstek geschikt. Wil je bijvoorbeeld een 3D printer kopen die kant-en-klaar is, kijk je op onze productpagina bij de geassembleerde 3D printers. Ben je redelijk technisch onderlegd of wil je graag kosten besparen, dan kun je overwegen om de 3D printer bouwpakketten te bekijken op onze productpagina. Wilt u eerst de werking van een 3D printer weten klik dan hier.

Binnen de twee bovenstaande categorieën is er nog veel onderscheid tussen de verschillende printers. Zo maakt de bekende zelfbouw Ultimaker printer gebruik van de Fused Deposition Modeling (FDM) techniek met thermoplastic als materiaal, terwijl de geassembleerde Cubify Cube zich richt op het professionelere segment en  3D prints maakt in ABS of PLA. Zo zijn er voor iedereen die besluit een 3D printer te kopen meer dan genoeg mogelijkheden.

Klaar om een 3D printer te kopen?

Na het lezen van bovenstaande informatie heb jij alle benodigde voorkennis om de juiste 3D printer te kopen. Een 3D printer kopen vergt slechts een kleine investering, maar dit geld wordt bij regelmatig gebruik binnen de kortste keren terugverdiend!

Als je aanvullende informatie wilt over de materialen voor 3D printen of de mogelijke toepassingen, kun je rustig eens verder lezen op de website van Llowlab. Wij bieden je alle informatie die je nodig hebt om een 3D printer te kopen en wensen je alvast veel plezier met je aanschaf!