Nieuwe 3D bioprinter print menselijke huid

Nieuwe 3D bioprinter print menselijke huid

3D bioprinting is de afgelopen jaren aan een gestage opmars bezig. Zo schreven wij eind 2015 al over de veelbelovende INKREDIBLE 3D printer en besteedden we eind vorig jaar aandacht aan een nieuw te verschijnen 3D bioprinting laboratorium in Europa. Inmiddels wordt er hard gewerkt aan een prototype van een nieuwe printer, die volledig functionele menselijke huid kan printen.

3D print van menselijke huid

Snelle ontwikkelingen in bioprinting vakgebied

3D bioprinting is een vakgebied dat niet altijd zonder scepsis werd bezien. Het printen van menselijke organen en weefsels; het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Inmiddels is de technologie echter zover gevorderd dat het meer is dan een vage toekomstdroom. Nu al worden 3D prints van bloedvaten en weefsels succesvol geïmplanteerd in uiteenlopende diersoorten.

Een speciale discipline in het vakgebied van bioprinting is het 3D printen van menselijke huid. Een aantal organisaties in Spanje maakt momenteel grote stappen op dit gebied. Het gaat om de Universidad Carlos III de Madrid (UC3M), het Onderzoekscentrum voor Energie, Milieu en Technologie (CIEMAT) en het Hospital General Universitario Gregorio Marañón.

Deze organisaties werken samen met elkaar én bioengineering bedrijf BioDan Group, een startup die zich specialiseert in herstellende medicijnen voor de menselijke huid. Het resultaat van de samenwerking is een prototype van een 3D printer die geheel functionele menselijke huid kan printen.

Laagsgewijze opbouw van huid en 3D prints

Deze nieuwe technologie biedt een breed scala aan toepassingsmogelijkheden. De huid kan onder meer gebruikt worden in chemische, farmaceutische en cosmetische experimenten. Dit kan alternatieven zoals dierproeven overbodig maken. Maar nog revolutionairder is dat de huid ook getransplanteerd kan worden naar menselijke patiënten.

De natuurlijke huid van de mens bezit namelijk een gelaagde structuur, iets wat 3D printing als laagsgewijze productiemethode uitstekend kan simuleren. De uitdaging zit hem volgens de onderzoekers vooral in het creëren van de juiste mix van biologische componenten, waardoor cellen niet in kwaliteit achteruit gaan.

Ook het aanbrengen van een 3D print – bijvoorbeeld op een menselijke patiënt – is nog een obstakel dat overwonnen moet worden. Verwacht wordt echter dat dit zeker geen onoverkoombaar obstakel zal vormen. Inmiddels is de nieuwe technologie in afwachting van goedkeuring door diverse Europese wetgevingsinstanties. Wij houden je op de hoogte van de ontwikkelingen!