Hoe werkt een 3D printer?

Hoe werkt een 3D printer?

3D printen is een overkoepelende term voor uiteenlopende productietechnieken waarbij een product laag voor laag wordt opgebouwd. Veel conventionele productietechnieken of traditionele ambachten halen materiaal weg. Denk bijvoorbeeld aan een kunstenaar die net zolang stukjes materiaal van een homp klei haalt, totdat het gewenste resultaat overblijft. Een 3D printer (lees hier meer: ‘Wat is een 3D printer?’) haalt niets weg, maar voegt materiaal toe aan een object totdat de gewenste vorm is bereikt. Dit is een vorm van additief fabriceren in plaats van substractief fabriceren. Hierdoor is er sprake van minder verspilling van materiaal.

Het maken van een 3D print

Aan de basis van elk 3D geprint object staat een digitaal ontwerp dat fungeert als gedetailleerde bouwtekening. Doorgaans valt dit ontwerp te herkennen aan het bestandstype STL. Bij het printen van een 3D object wordt het printbare materiaal in talloze kleine segmenten verdeeld, waaruit het object in lagen stap voor stap wordt opgebouwd. Al deze lagen worden aan elkaar vastgelijmd door de 3D printer. De lagen zijn uitermate dun, variërend van 0,3 millimeter tot 16 micrometer (een duizendste deel van een millimeter!). Door de grote precisie van 3D printers is het mogelijk om veel details toe te voegen aan zeer dunne lagen. Hierdoor wordt het zelfs mogelijk om complexe onderdelen zoals scharnierende of draaiende elementen uit te printen. Hierdoor kunnen 3D printers zeer ingewikkelde objecten printen.

Productiemethoden

In plaats van inkt gebruiken de meeste 3D printers een poeder of vloeistof op basis van uiteenlopende grondstoffen. Er zijn verschillende typen printers op de markt die elk hun eigen productietechniek hebben. Toch zijn er twee methoden die bij 3D printen het meest toegepast worden en die beiden hun eigen specifieke voordelen hebben. Een keuze voor een van beide methoden wordt dan ook bepaald door het beschikbare budget en de specifieke eisen die aan een 3D print gesteld worden.

Verlijmen

De eerste populaire methode die door veel 3D printers wordt gebruikt, is het verlijmen van fijn poeder of het opspuiten van een latexachtige substantie. Het uitgeprinte 3D model krijgt zijn hardheid en vorm doordat er telkens een dunne laag poeder of latex op het 3D model wordt verlijmd. Dit is een uitermate nauwkeurig proces dat door een 3D printer met grote precisie wordt uitgevoerd. Daar waar een gewone printer op papier drukt door middel van een mondstuk, maakt een 3D printer gebruik van een plaat en een lijmpistool. Het voordeel is dat dit een relatief goedkope methode is.

Poeder

De tweede populaire methode is het gebruik van een hoofd- en vulpoeder. Beide soorten poeder worden door een 3D printer in het 3D model gesmolten of geplakt. Terwijl het hoofdpoeder de onderdelen van het fysieke 3D model maakt, worden openingen en holle ruimtes met het vulpoeder opgevuld. Vaak is dit van tijdelijke aard en wordt het 3D model na afloop verwarmd zodat het vulmiddel wegsmelt en het uiteindelijke 3D object overblijft.

Lees meer »

3D printing

Wil je meer weten over 3D printing? Op de website van Llowlab lees je er alles over. Wij zijn dé Nederlandse wiki op het gebied van 3D printen en hebben al tal van informatieve artikelen over dit onderwerp geschreven. Ook lees je op onze website wekelijks nieuwe berichten over het laatste nieuws in de 3D printing branche.

Of je nu op zoek bent naar een goedkope 3D printer of gewoon wilt weten hoe zo’n machine werkt; bij Llowlab ben je hiervoor aan het juiste adres. Wij wijzen jou als 3D print liefhebber op de nieuwste technieken en voordeligste deals. Niet alleen blijf je hierdoor op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, maar ook ontdek je de beste en voordeligste printers in binnen- en buitenland.

3D printing in Nederland: waar een print laten maken?

In Nederland staat 3D printing de afgelopen jaren steeds vaker in de belangstelling. Niet alleen industriële bedrijven, maar ook particuliere consumenten leren de grote voordelen van deze techniek nu kennen. Dat komt onder meer doordat de prijzen van printers en filament inmiddels flink lager liggen dan in het verleden.

Vind je het kopen van een printer desondanks nog altijd een flinke investering? Dan kun je ook besluiten een 3D print te laten maken bij een 3D printing service bij jou in de buurt. Er zijn tegenwoordig steeds meer aanbieders te vinden waar je de mooiste prints kunt laten maken. In speciale gevallen kun je er ook voor kiezen om dit in het buitenland te laten doen.

3D printing nieuws over bedrijven en producten

Als relatief jong vakgebied is 3D printing nog volop in ontwikkeling. Dit geldt niet alleen voor de technologie zelf, maar ook voor de markt en de bedrijven die hierin actief zijn. Nederland is in dit opzicht goed vertegenwoordigd, met grote spelers zoals 3D Hubs, Ultimaker Shapeways en Threeate. Ook België beschikt over een grote naam in de vorm van Materialise.

De gevestigde orde is echter nog lang niet definitief bepaald, want dagelijks schieten de nieuwe start-ups binnen de branche als paddenstoelen uit de grond. De redactie van Llowlab volgt deze ondernemingen op de voet en doet verslag van de meest vooruitstrevende concepten. Regelmatig bespreken we ook speciale filamenten waarmee je bijzondere prints kunt maken.

Naast 3D printing richten we ons op gerelateerde technieken zoals rapid prototyping en 3D scannen. Wat je ook wilt weten over het onderwerp; Llowlab is jouw online wiki.

 

 

Kijk voor 3D printer onderdelen op: http://www.vanallesenmeer.nl/3d-printer-onderdelen