Hoe zelf een 3D print maken?

Hoe zelf een 3D print maken?

Een 3D print maken is heel eenvoudig wanneer je beschikt over een 3D printer. Niet iedereen is echter de gelukkige bezitter van een 3D printer. Gelukkig kunnen die mensen altijd nog een professionele 3D print laten maken. Of je nu een 3D printer hebt of niet, wij vertellen je precies wat je nodig hebt om een unieke 3D print te maken.

3D print ontwerpen

Een 3D printer is een computergestuurd apparaat en wordt aangestuurd door CAD (Computer-Aided Design). Het maken van een 3D print begint dan ook met een 3D print ontwerpen. Hiervoor is speciale 3D printer software noodzakelijk. In deze 3D print software wordt een CAD model gemaakt van het te printen 3D object, waarna dit model geëxporteerd wordt naar een STL bestand.

STL (Surface Tessellation Language) kan door vrijwel elke 3D printer gebruikt worden en deelt 3D objecten op in een polygoon model. Op basis van een dergelijk 3D print model instrueert de computer de 3D printer vervolgens exact welke handelingen verricht moeten worden om de gewenste 3D print te maken.

3D print laten maken

In 3D laten printen is de beste optie voor mensen die zelf niet beschikken over een 3D printer. Hier zijn gelukkig talloze mogelijkheden voor. Zo kun je een 3D print laten maken door een kennis met een 3D printer, zelf een 3D printer huren of 3D prints bestellen via 3D print services in Nederland.

3D print service

Een 3D print laten maken door een professionele partij is sterk in opkomst. Bedrijven als 3D Hubs en Shapeways stellen gebruikers in staat zelf een 3D print model te uploaden, waarna zij de 3D print maken en deze verzenden naar de gebruiker.

Ook organiseren bedrijven steeds vaker speciale acties waarbij het maken van een 3D print een centrale rol speelt. Zo had HEMA enige tijd geleden een actie waarbij je een 3D print van jezelf kon laten maken door een speciale 3D scan te ondergaan. Deze actie werd een doorslaand succes bij Nederlandse gezinnen die zichzelf wilden laten vereeuwigen in een 3D print.

3D print toekomst

De mogelijkheden en toepassingen van 3D printing zijn schier eindeloos. Dagelijks verschijnen er nieuwe 3D print technieken en materialen op de markt. Van complexe menselijke weefsels tot aan complete gebouwen: van vrijwel alles kan tegenwoordig een 3D print gemaakt worden.

Verwacht wordt dat de 3D print markt alleen nog maar verder zal groeien. In de toekomst kan waarschijnlijk elk gezin aan de keukentafel een 3D print maken van bijna elk gewenst object. In de tussentijd blijven wij bij Llowlab de 3D print ontwikkelingen nauwlettend volgen en houden wij je via onze blog op de hoogte van de nieuwste 3D print innovaties!