Wat is 3D printing?

Wat is 3D printing?

Regelmatig krijgen wij uit onze omgeving de vraag: “Wat is 3D printing?” De meeste mensen weten dat 3D printers 3D objecten kunnen printen, maar weten niet hoe dit proces in zijn werk gaat of wat de mogelijke toepassingen zijn. De Llowlab website herbergt weliswaar een schat aan informatie over 3D printing, maar het lezen van al deze artikelen kan aardig wat tijd kosten. Daarom vatten wij in dit artikel kort samen wat 3D printing precies is en wat de meest voorkomende toepassingen van 3D printing zijn.

Hoe werkt 3D printing?

3D printing is een productiemethode waarbij een computergestuurde 3D printer een breed scala aan 3D objecten kan produceren. Van sieraden tot keukengerei en van ruimtevaartonderdelen tot menselijke weefsels voor de medische sector: 3D printing is zeer breed inzetbaar.

3D printing is een vorm van Additive Manufacturing en bouwt 3D objecten laagsgewijs op. Een 3D printer begint doorgaans met de onderste laag, wacht vervolgens tot deze opdroogt of hard wordt en gaat dan verder met de volgende lagen. De precieze werking van dit laagsgewijze productieproces verschilt per 3D printer en de gebruikte 3D printing materiaalsoort. Ook is het afhankelijk van het feit of het een industriële of commerciële 3D printer betreft.

3D printing: zowel industrieel als commercieel inzetbaar

3D printing wordt in de industriële sector al tientallen jaren met veel succes toegepast. Het gaat hierbij vaak om enorm grote en kostbare 3D printers, die veelal ingezet worden voor Rapid Prototyping.

Pas in de laatste jaren begint 3D printing ook in de consumentenmarkt populair te worden. 3D printers voor thuisgebruik worden steeds kleiner, toegankelijker en goedkoper, waardoor steeds meer mensen experimenteren met 3D printing. De kosten van een 3D printer zijn tegenwoordig dusdanig laag, dat het zelfs mogelijk is om deze bij gemiddeld gebruik al snel terug te verdienen!

De toekomst van 3D printing

We hebben al een aantal uiteenlopende toepassingen van 3D printing genoemd, maar verwacht wordt dat de mogelijkheden van 3D printing in de toekomst alleen maar verder toenemen. Sterker nog: sommige experts stellen dat in de toekomst vrijwel alles met 3D printing geproduceerd kan worden. De bekende replicator uit Star Trek, de machine die ieder gewenst object kan produceren, wordt hiermee in de toekomst wellicht werkelijkheid!

3D printing is hiermee zonder twijfel een van de meest revolutionaire en veelbelovende technologieën van dit moment. Wil je wat dieper in de materie van 3D printing duiken? Lees dan verder over de verschillende 3D printing technieken. Wil je voorbeelden zien van goedkope 3D printers voor thuisgebruik? Kijk dan op onze productpagina voor de meest voordelige opties op het gebied van 3D printing.