Hoe je het beste je 3D print filament kunt bewaren

Hoe je het beste je 3D print filament kunt bewaren

Voor de beste resultaten met 3D printen, moet je weten hoe de techniek werkt. Ook is het belangrijk om je 3D print filament op de juiste wijze te bewaren. Opslag van 3D printer materialen in vochtige ruimtes, kan er namelijk voor zorgen dat 3D prints een lagere kwaliteit hebben of zelfs geheel mislukken.

Dat wil je natuurlijk ten koste van alles voorkomen. In dit artikel geven we daarom enkele tips om je 3D printing filament onder optimale condities te bewaren. Zo weet je zeker dat jij het maximale uit je 3D prints haalt en dat je investering in 3D printen materialen niet voor niets is geweest.

Leg 3D printen materialen niet in een vochtige omgeving

Zoals we al in een eerder artikel besproken hebben, is de kwaliteit van het gebruikte 3D printer filament zeer belangrijk voor een goed resultaat. De kwaliteit van een rol filament daalt echter snel wanneer deze onder suboptimale condities wordt opgeslagen.

3D printing filament: droog opslaan voor de beste 3D prints

3D printing filament: droog opslaan voor de beste 3D prints

Onder suboptimale condities verstaan we vooral een omgeving waarin veel vocht aanwezig is. 3D print filament is, net als veel andere materialen, slecht bestand tegen de invloed van vocht. Zowel de kwaliteit als levensduur van een rol filament gaan dan ook snel achteruit bij opslag in een vochtige omgeving.

Hierdoor heeft het weinig zin om bij aankoop van 3D print materialen te kiezen voor de allerhoogste kwaliteit, wanneer je vervolgens slordig omgaat met de opslag. Het goed bewaren van je basismateriaal is een basisvoorwaarde voor geslaagde 3D prints.

Bewaar je 3D print filament met silica gel zakjes

Heb jij een goedkope 3D printer waarmee je slechts af en toe 3D prints maakt? Dan begrijpen wij dat je niet veel tijd en moeite wilt steken in het vochtvrij opslaan van je 3D printing materialen. In dat geval is er echter een makkelijk alternatief waarmee jouw 3D printen kosten laag blijven.

Veel 3D printen filamenten worden geleverd in een plastic zak met daarbij handige silica gel zakjes. Deze zakjes hebben een vochtabsorberende functie, waardoor ze uitstekend inzetbaar zijn om vocht uit een omgeving te verwijderen.

Bewaar je 3D print materialen vochtvrij met handige silica gel zakjes

Bewaar je 3D print materialen vochtvrij met handige silica gel zakjes

Het is dan ook zonde om de silicagel zakjes weg te gooien. Stop de rol filament na elke 3D print weer terug in de originele zak en doe ook de silica gel erbij. Maak de plastic zak goed dicht, zodat deze afgesloten is en de silicagel al het aanwezige vocht aan de binnenkant van de zak kan absorberen.

Gebruik rijst om de kwaliteit van je 3D prints te verbeteren

Wil jij een dure 3D printer kopen en regelmatig 3D prints maken? Dan is het verstandig om wat meer aandacht te besteden aan het vochtvrij opslaan van je dure rollen 3D print filament. Als je bereid bent om wat geld uit te geven, kun je kiezen uit meerdere effectieve oplossingen.

De eerste mogelijkheid is om te investeren in een goede ontvochtiger of airconditioning. Beide opties zorgen ervoor dat je ruimte relatief droog blijft, waardoor je verder weinig omkijken hebt naar de opslag van je 3D printen materialen.

Als je minder te besteden hebt, sla je het 3D printing filament op in een bak waar je ook een los bakje ongekookte rijst in doet. Rijst werkt namelijk net als de eerder genoemde silica gel zakjes vochtabsorberend, waardoor je 3D print filamenten zo droog mogelijk blijven.

Rijst: ook goed voor de gezondheid van je 3D printen filament

Rijst: ook goed voor de gezondheid van je 3D printen filament