3D printen kosten

3D printen kosten

3D printen is een voordelige techniek die helemaal niet veel hoeft te kosten. De grootste investering bestaat uit de eenmalige aanschaf van een 3D printer. Daarna liggen de kosten van 3D printen bij gemiddeld gebruik vrij laag. In dit artikel geeft Llowlab jou handige informatie over de kosten van 3D printen.

Hoeveel moet 3D printen kosten?

Veel mensen geloven dat 3D printen duur is, maar de waarheid is dat de kosten voor 3D printen over het algemeen erg meevallen. De hoogste kosten komen voort uit de aankoop van een 3D printer. Dit is eenmalig. Hierna moet alleen nog rekening worden gehouden met de kosten voor energieverbruik, materialen en onderhoud. Op al deze uitgaven zullen we nader ingaan, zodat jij precies weet welke kosten je kunt verwachten op het gebied van 3D printen.

Aankoopkosten 3D printer

3D printen is tegenwoordig mogelijk voor iedereen die bereid is enkele honderden euro’s neer te tellen voor een instapmodel. Veel van dergelijke modellen kosten slechts tussen de 300 en 400 euro. Met name 3D printer bouwpakketten zijn vaak terug te vinden in deze instapcategorie. Doordat deze pakketten door de gebruiker zelf in elkaar moeten worden gezet, bespaart de leverancier op arbeids- en montagekosten.

Hierdoor kunnen deze 3D printers tegen veel lagere kosten worden geleverd, terwijl de uiteindelijke kwaliteit hetzelfde is als die van een geassembleerd exemplaar. Deze zeer gunstige prijs-kwaliteitsverhouding spreekt veel consumenten aan en verklaart de toenemende populariteit van zelfbouwpakketten voor 3D printen. Producenten die goedkope 3D printer bouwpakketten leveren zijn onder andere RepRap en CandyFab. Printers van deze merken starten respectievelijk vanaf 350 en 500 euro.

Wanneer geld minder van belang is, kan het een slimme investering zijn om te kiezen voor een geassembleerd model 3D printer. De aanschafprijs is dan vaak hoger, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Bovendien liggen de kosten voor het 3D printen zelf net zo laag als bij zelfbouwmodellen. Deze kosten zijn voornamelijk afhankelijk van de gebruikte materiaalsoort en het te printen 3D object.

Merken die in deze categorie onze aanbeveling verdienen zijn onder meer de Printrbot (330 euro) en de DaVinci (600 euro). De MOD-t is op dit moment de goedkoopste 3D printer onder de geassembleerde exemplaren: deze 3D printer is al te bestellen voor iets meer dan 200 euro. Desondanks levert het apparaat 3D prints van uitstekende kwaliteit en beschikt de printer ook over een hip design.

Wil je echt alles weten over de prijs van een 3D printer? Lees dan ons artikel ‘Wat kost een 3D printer?’.

Meer 3D printen is minder kosten

3D printers uit de hogere prijsklassen beschikken vaak over een hogere productiecapaciteit en –snelheid, waardoor meer objecten in kortere tijd geprint kunnen worden. Met elk zelf geprint 3D object wordt een kostenbesparing gerealiseerd ten opzichte van de winkelprijs van een dergelijk product. Hoe meer producten je gaat 3D printen, hoe meer kosten je op de lange termijn zult besparen.

In dat kader is het interessant om te weten dat bijna ieder gewenst object met 3D printen gemaakt kan worden. Op internet zijn tientallen websites te vinden waar je gratis 3D objecten kunt downloaden die erg bruikbaar zijn in het dagelijks leven en je op deze manier bijna niets kosten! Populaire websites die gratis 3D modellen aanbieden zijn 3D Warehouse,  Thingiverse en 123D Content.

Energieverbruik 3D printen prijs

Een gedeelte van alle 3D printen kosten komt voort uit het energieverbruik van de gebruikte 3D printer. Hoe groter en uitgebreider het model 3D printer, hoe meer stroom de machine doorgaans zal verbruiken. Toch ligt het stroomverbruik van de meeste 3D printers relatief laag. Opvallend laag zelfs, wanneer je kijkt hoeveel objecten er geprint kunnen worden in relatie tot de verbruikte energie.

Niet voor niets staat 3D printen bekend als een duurzame en milieuvriendelijke techniek. Voor het printen van 20 huishoudelijke producten, verbruikt de gemiddelde 3D printer ongeveer 2,6 kwH aan energie. Dit komt uit op een kostprijs van zo’n anderhalve euro per geprint product, terwijl de winkelwaarde op maar liefst 42,25 euro ligt. 3D printen hoeft dus niet alleen weinig te kosten, maar levert ook nog eens veel op!

3D printen kosten filament

De materiaalkosten voor 3D printen liggen vrij laag en de verwachting is dat deze de komende jaren alleen nog maar lager zullen worden. 3D printen is in opkomst en dus is het logisch dat leveranciers naar manieren zoeken om 3D filamenten steeds goedkoper te produceren. Welke materiaalsoort uiteindelijk de beste keuze is, hangt af van de gebruikte 3D printer en de 3D objecten die hiermee geprint moeten worden.

Een bekende website die materialen voor 3D printen verkoopt, is 123inkt.nl. Voor enkele tientallen euro’s aan materiaal kunnen over het algemeen de nodige 3D objecten worden geprint. 3D printen kosten zijn op het gebied van materiaalsoorten dus absoluut niet hoog te noemen. Wel kunnen de prijzen per filament behoorlijk verschillen.

3D printen prijs voor filamenten

De meest gebruikte 3D print filamenten zijn PLA, ABS, PVA, HIPS, PC, PETG, nylon en hout. PLA (Polylactic Acid) is de populairste materiaalsoort, onder meer vanwege zijn lage smeltpunt en hoge biologische afbreekbaarheid. PLA is doorgaans verkrijgbaar vanaf zo’n 20 euro per rol filament van 1 KG. Naast PLA is ook ABS (Acrylonitril Butadieen Styreenals) 3D printing filament zeer in trek. Deze materiaalsoort staat bekend om zijn taaiheid en kracht en is daarmee bij uitstek geschikt voor het maken van solide 3D prints. Ook ABS is verkrijgbaar vanaf ongeveer 20 euro per 1 KG filament.

Mensen die nog complexere 3D objecten willen printen, kiezen voor het filament PVA (Poly Vinyl Alcohol). Dit wateroplosbare materiaal is dankzij zijn veelzijdigheid en brede inzetbaarheid echter een stuk prijziger dan het eerder genoemde ABS en PLA: voor een rol filament van slechts 0,5 KG betaal je al snel zo’n 35 euro. De gemiddelde 3D print van PVA is hiermee bijna twee keer zo duur als een ABS of PLA print en resulteert dus in hogere 3D printen kosten.

Wanneer hygiëne en hittebestendigheid van belang zijn, wordt vaak gekozen voor het filament HIPS (Polystyreen). Met name in de levensmiddelenindustrie wint deze materiaalsoort snel aan populariteit. Ondanks de vele positieve eigenschappen is het filament relatief goedkoop verkrijgbaar: een rol van 1 KG kost zo’n 22 euro. Wanneer een 3D print sterker moet zijn, kiezen gebruikers vaak voor PC (Polycarbonaat). Dit materiaal is uitermate stevig en resulteert in onverwoestbare 3D prints. Daar hangt wel een prijskaartje aan: het filament kost al snel ongeveer 30 euro per KG.

In sommige situaties zijn transparante 3D prints vereist. 3D printen kosten liepen voor zulke prints in het verleden nog hoog op, maar tegenwoordig is er in de vorm van PETG (Poly Ethyleen Tereftalaat Glycol) een goedkoper alternatief. Dit sterke maar flexibele materiaal kost net als het eerder genoemde PC zo’n 30 euro per KG en is daarmee een betaalbare optie voor doorzichtige of glossy 3D prints.

Filamenten zoals nylon (Polyamide) en hout (80% hout PLA) verdienen een speciale vermelding in deze lijst. Slechts weinig 3D printers kunnen momenteel met deze materialen overweg, maar in de toekomst belooft dit te veranderen. 1 KG hout filament kost rond de 40 euro, terwijl ook nylon met 35 euro per KG nog vrij prijzig is. Naar verwachting zorgt de opkomst van 3D printers ervoor dat de 3D printen kosten voor dit soort filamenten in de komende jaren zienderogen zullen dalen.

Onderhoud 3D printen kosten

Veel 3D printers zijn vanuit technisch oogpunt complexe apparaten. Wanneer er een onderdeel kapot gaat, is het daarom niet altijd makkelijk te vervangen. Wanneer een 3D printer nog binnen de garantieperiode valt, zal de fabrikant uiteraard gratis een nieuw onderdeel toesturen. In andere gevallen draait de gebruiker zelf op voor de vervanging van het defecte onderdeel.

Een onderdeel van een 3D printer vervangen hoeft niet veel te kosten, want zo’n onderdeel kun je vaak zelf 3D printen! Doe dit dan natuurlijk wel voordat de 3D printer kapot gaat… Op deze manier bespaar je veel kosten op het gebied van onderhoud en kun je blijven 3D printen zonder veel hinder te ondervinden van defecte onderdelen.

Voldoende informatie over 3D printen kosten en prijs?

Met dit artikel denken wij je te voorzien van de belangrijkste informatie op het gebied van 3D printen kosten. Voor meer informatie over 3D printen en de bijbehorende kosten kun je de overige artikelen op onze website bekijken.