Kies een goed 3D printen filament voor de beste 3D prints

Kies een goed 3D printen filament voor de beste 3D prints

Aan de ongelooflijk snelle opmars van 3D printing lijkt vooralsnog maar geen einde te komen. Dagelijks verschijnen er in de media nieuwsberichten over de werking van 3D printen als techniek, de leukste 3D prints en de goedkoopste 3D printers.

Een onderdeel van 3D printen dat nog wel eens onderbelicht wordt zijn de benodigde 3D printen materialen, ook wel bekend als 3D printer filament. Naast een goede 3D printer en 3D printen software is filament echter absoluut noodzakelijk om 3D prints te kunnen maken.

Wat zijn de 3D printen kosten per 3D print filament?

Hoe meer 3D printen zich als techniek ontwikkelt, hoe diverser de 3D printen toepassingen worden en hoe uiteenlopender de 3D printen materialen. Tegenwoordig heeft de consument ook in Nederland de keuze uit een ruim aanbod aan 3D printing filamenten.

Het grote aanbod leidt echter ook tot een luxeprobleem: welk 3D print filament is nu de beste keuze en hoeveel mag het kosten? Een zoektocht op internet leert dat de prijzen per aanbieder flink kunnen verschillen.

3D print filament

3D print filament: goedkoop is duurkoop

Ook op het gebied van 3D printen geldt vaak: goedkoop is duurkoop. 3D print filamenten met opvallend lage prijzen zijn veelal van een bedenkelijke kwaliteit. Belangrijke aspecten om op te letten bij het kiezen van een filament zijn de diameter, consistentie, vocht en vuiligheid.

De optimale diameter van 3D printing materialen

De meeste webshops bieden de keuze uit 3D printen filamenten met twee verschillende diameters: 3 mm en 1,75 mm. Het antwoord is ietwat subjectief, maar bij Llowlab geven we de voorkeur aan 1,75 mm filament.

Deze filamentgrootte is beter verkrijgbaar op de markt en wordt ook vaker verkocht. Hierdoor is het vaak nieuwer en kwalitatief beter dan 3 mm filamenten die lang in het magazijn van de winkel blijven liggen. Ook lijkt extrusie als 3D print proces vloeiender te verlopen bij een 1,75 mm filament.

3D printen met groen 3D print filament: een precisiewerk

3D printen met groen 3D printing filament: een precisiewerk

Eigenlijk niet zo vreemd, want de zogenaamde ‘extrusion stepper motor’ van een 3D printer moet meer omwentelingen maken om dezelfde hoeveelheid plastic te printen als bij een filament van 3 mm. Dit resulteert logischerwijs in een verhoogde precisie en beter controle over de 3D prints.

Vermijd vochtig 3D printer filament voor de beste 3D prints

Welke filamentgrootte je ook kiest: de diameter moet over de gehele lengte hetzelfde zijn. Let er daarnaast goed op dat de 3D printing materialen niet vochtig worden naarmate ze langere tijd slecht verpakt worden opgeslagen.

Plastic is vochtabsorberend en dit vocht zal later, tijdens het 3D printen, omgezet worden in hete stoom. Dit kan leiden tot het nodige gespetter en een slechte kwaliteit van 3D prints. Het goed verpakken van 3D print filament is dus van groot belang.

Onzuivere filamenten zijn slecht voor 3D printers

Goedkope 3D printen filamenten bevatten nog wel eens onzuiverheden in het plastic. Dit kan resulteren in een slechte viscositeit van het gesmolten plastic en verstoppingen in de spuitkop van de gebruikte 3D printer.

Dit is redelijk rampzalig, want dit leidt onvermijdelijk tot mislukte 3D prints en veel verspilde tijd, kosten en moeite. Ook moet de spuitkop van 3D printers in zo’n geval absoluut schoon worden gemaakt. Hoe goedkoper het filament, hoe groter de kans dat de 3D printer verstopt raakt.

Wij raden je daarom aan om absoluut niet te besparen op 3D printen materialen, want uiteindelijk zijn je 3D printen kosten alleen maar hoger. Zoek simpelweg naar een 3D print filament met een goede prijs-kwaliteit verhouding en bespaar jezelf een hoop kopzorgen!